Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εφάμιλλα των κρασιών της γαλλικής Βουργουνδίας τα κόκκινα κρασιά της Νάουσας!


Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού ήταν στο επίκεντρο της διημερίδας με τίτλο «Κεντρική Μακεδονία: Οδικός χάρτης για την ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νάουσας για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού αναφέρθηκε γνωστός Γάλλος οινολόγος: «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα έχει δύο διαμάντια: τη Σαντορίνη με τα λευκά κρασιά της και τη Νάουσα για τα κόκκινα. Τα κρασιά της Νάουσας έχουν...

πολύ ισχυρή προσωπικότητα, εξαιτίας του κλίματος, της σύστασης του εδάφους και των παλιών ποικιλιών», εξηγεί, συγκρίνοντας μάλιστα την ποιότητα των κρασιών της Νάουσας με αυτών της Βουργουνδίας στη Γαλλία και του Πιεμόντε στην Ιταλία. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που δίδαξε στην Ευρώπη την καλλιέργεια του αμπελιού. «Στη σύγχρονη εποχή οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού πρέπει να είναι οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί. Και στη Νάουσα η νεότερη γενιά παραγωγών κρασιού έχει πολλά να προσφέρει», υποστήριξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισημάνσεις αυτές είναι σημαντικές, πόσο μάλλον αν συνδεθούν σε ένα πρόγραμμα προώθησης της κρασιού της περιοχής μας, σε συνδυασμό με τις επιβεβαιωμένες πια θεραπευτικές ιδιότητες της ήπιας κατανάλωσης κρασιού.
Σύμφωνα με στοιχεία του δημοσιογράφου οίνου Θεόδωρου Λέλεκα, στην Ιταλία το 2009 επιδόθηκαν στον οινοτουρισμό 6 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό και 20 εκατ. εσωτερικοί τουρίστες, συνεισφέροντας στην οικονομία 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Ο οινικός τουρισμός είναι σε διεθνές επίπεδο σύνθετη εμπειρία με πλήθος υπηρεσιών σε εστίαση, φιλοξενία και περαιτέρω δραστηριότητες και ο οινοτουρίστας είναι διατεθειμένος να πληρώσει καλά για την εμπειρία αυτή», τόνισε. «Αντίθετα, στην Ελλάδα πρόκειται για μια μορφή τουρισμού, όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου