Περίοδος τρύγου για την ευρύτερη περιοχή της Νάουσας και προτείνω μια παραδοσιακή μουσταλευριά, η μουστόπιτα εύκολο γρήγορο και αυθεντικό γλυκό.Θα χρειαστεί να έχουμε 1 φλιτζάνι μέλι από μούστο (πετμέζι) κατά προτίμηση από ξυνόμαυρα σταφύλια, Για να κάνουμε το...
πετμέζι θα βάλουμε σε κάθε κιλό μούστου 750 γρ ζάχαρη και 200 γρ μέλι όλο και κάποιος γνωστός θα έχει μούστο, προμηθευτείτε τον και έτοιμο από γνωστό γλυκατζίδικο στο δρόμο της λαϊκής στη Νάουσα.Ακόμη 5 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι νισεστέ, ½ φλιτζάνι ψίχα καρυδιού χοντροκομμένη και σκόνη κανέλας.Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το πετμέζι και το νερό χωρίς να πάρει βράση. Ρίχνετε το νισεστέ και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε για τα επόμενα 2-4 λεπτά το ανακάτεμα ώστε να μην μας σβολιάσει.Μια εκδοχή είναι στο σημείο αυτό να ρίξουμε τα καρύδια και την κανέλα και η άλλη να σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ και να τα ρίξουμε από επάνω τα καρύδια και την κανέλα.Όταν ολόκληρο το μίγμα το βάλουμε σε βαθύ ταψί το αφήσουμε να κρυώσει και σερβίρουμε κομμάτια τότε καλείται μουστόπιτα Όπως και να το δοκιμάσετε δεν παύει να είναι γλυκό που διακρίνετε για την γεμάτη γεύση του και είναι το ίδιο νόστιμο και κρύο.
Καλή σας απόλαυση
Δημήτρης Μάντσιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου