Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η ώρα της μεγάλης σφαγής στο Δημόσιο. Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η κυβερνητική επιτροπή. Αύξηση ΦΠΑ σε... καύσιμα, τσιγάρα, ποτά!

Μέχρι και 30% συρρίκνωση του δημοσίου τομέα απαιτούν οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς η τρόικα δεν πρόκειται να καταβάλλει την έκτη δόση, όπως με δραματικό τρόπο διεμήνυσαν μέσω του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, στο Eurogroup. Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα, καθώς...
έγινε αντιληπτό ότι η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή. Στις 15:30 το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, από τη ΔΕΘ, συγκαλείται έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία και πανικό έχει προκαλέσει στα κυβερνητικά επιτελεία, το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων γνωρίζουν άριστα ότι στο τρέχον τρίμηνο η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με εξωτερικές εκκρεμότητες, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μεγάλα ποσά σε αποπληρωμή χρεολυσίων και δανείων ούτε στην πληρωμή ληξιπροθέσμων ομολόγων. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα και να εμφανιστεί ως προς τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, θα αφορά εσωτερικές εκκρεμότητες της χώρας και άρα δεν θα επηρεάσει δραματικά την Ευρωζώνη. Θεωρούν λοιπόν ότι είναι η προσφορότερη περίοδος για την άσκηση αφόρητων πιέσεων.
Το Σάββατο, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν στη zougla.gr πως η κατάσταση είναι άκρως δραματική και πως άμεση προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να διασφαλίσει το κλείδωμα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου. Με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και τον πολιτικό πανικό που έχει καταλάβει την ηγεσία της καγκελαρίας αλλά και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο στόχος αυτός του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος. Αρνητική στάση διατηρούν επίσης χώρες όπως η Αυστρία, η οποία προβάλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.τα πλαίσιo αυτ;o, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αντιλήφθησαν πως δεν υφίσταται κανένα χρονικό περιθώριο προς εκμετάλλευση. Η διαπίστωση αυτή αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα των δανειστών. 
Πολλοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν κληθεί στην Kυβερνητική Επιτροπή, αντιμετωπίζουν ήδη με απόγνωση την προοπτική να κληθούν να συναποφασίσουν τη δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δομή του κοινωνικού ιστού.
Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να διαχειριστεί μία μείζονα κρίση χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να την υπερβεί.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου