Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μαζί Βέροια, Κοζάνη, Βελβεντό, Γρεβενά και Δεσκάτη για την αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών του Αλιάκμονα


Οι αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες που προσφέρει το σύμπλεγμα των διαδοχικών τεχνητών λιμνών κατά μήκος του Αλιάκμονα και βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων των δήμων Βέροιας, Κοζάνης, Σερβίων - Βελβεντού, Γρεβενών και Δεσκάτης αποτέλεσαν κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά την πρώτη συνάντηση των...
δημάρχων και εκπροσώπων των ομωνύμων δήμων στα Σέρβια την περασμένη Τρίτη.
Κοινή υπήρξε η διαπίστωση πως το -μοναδικό στην Ελλάδα- σύστημα διαδοχικών τεχνητών λιμνών του Αλιάκμονα μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο μιας συντονισμένης αναπτυξιακής πολιτικής έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα της παραλίμνιας – παραποτάμιας ζώνης, ενισχύοντας την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής ενώ στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και οι τρόποι συνεργασίας των πέντε δήμων καθώς και το χρονοδιάγραμμα των πρώτων ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ανάληψη ενεργειών για τη σύσταση Δικτύου Παραλίμνιων Δήμων, σύνταξη τεχνικού δελτίου για ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης δράσεων και παρεμβάσεων (Master Plan) με την προοπτική ένταξής του στο ΕΣΠΑ, συγκέντρωση των μελετών που έχουν συνταχθεί στο παρελθόν και σχετίζονται με την αξιοποίηση των λιμνών και του υδάτινου όγκου του Αλιάκμονα ενώ τέλος συμφωνήθηκε συνεργασία και συντονισμός για κοινή τουριστική προβολή.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλου, συμμετείχαν η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη συνοδευόμενη από τον ειδικό συνεργάτη Στράτο Τάκη και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Γρεβενών Γιάννης Σανίκας. 
Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη έστειλε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τη σημερινή συνάντηση ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου που απλώνεται γύρω από τον ποταμό Αλιάκμονα. Τα πολλαπλά οφέλη του εγχειρήματος αυτού, σε περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό και τουριστικό επίπεδο μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά και άμεσα την περιοχή μας. Οφείλουμε να επιδιώξουμε άμεσο συντονισμό και να επιδείξουμε τη δέουσα αποφασιστικότητα ώστε να μη χάσουμε καμία ευκαιρία χρηματοδότησης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. Το ΕΣΠΑ τρέχει, πρέπει να τρέξουμε και εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου