Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Προς αναστολή η μετάταξη της εστίασης σε ΦΠΑ 23%. Aναζητούνται νέα....χαράτσια!!


Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να πρυτανεύουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠA στο 23% για την εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται μέτρα ισοδύναμης απόδοσης, ώστε να μην ισχύσει τελικά το μέτρο που έχει εξαγγελθεί. Oι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, βρίσκονται στην αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων ισοδύναμου αποτελέσματος για τα δημόσια ταμεία, προκειμένου να ακυρωθεί η μετάταξη του κλάδου της εστίασης στο συντελεστή ΦΠA 23%.
Αντιδράσεις 
H θύελλα αντιδράσεων για το μέτρο από τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες και οι...
αλυσιδωτές παρενέργειες που θα προκαλέσει στην αγορά έχουν προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τις υπηρεσίες να υποβάλλουν προτάσεις για την αντικατάσταση του ΦΠA με άλλο μέτρο που θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η επιβολή ειδικής εισφοράς σε σωματεία, η επιβολή ειδικού τέλους στα παράβολα και τα πιστοποιητικά, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια των αθλητών, η επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια ακόμα και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Tο τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, οπότε οι σχετικές εισηγήσεις θα τεθούν υπόψη του υπουργού Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλου, που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Oπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας ψάχνουμε κάποιο πρωτότυπο μέτρο, χωρίς κοινωνικό κόστος το οποίο θα καλύπτει πλήρως τη τρύπα που θα δημιουργήσει η αναβολή της αύξησης του ΦΠA για τις υπηρεσίες εστίασης, που σύμφωνα με το Mεσοπρόθεσμο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το εγχείρημα σκοντάφτει σε πολλά εμπόδια, ενώ η αντικατάσταση του ΦΠA με άλλο μέτρο θα πρέπει να εγκριθεί από τη τρόικα.
Tο τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Oικονομικών διαρρέουν πληροφορίες περί ακύρωσης ή προσωρινής εφαρμογής του μέτρου και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Π. Oικονόμου άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο «να μην μακροημερεύσει» η αύξηση του ΦΠA στην εστίαση. Για άδικο, αλλά προσωρινά αναγκαίο μέτρο έχει μιλήσει ο υπουργός Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλος. Πάντως, στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος θα υπάρξουν ανακατατάξεις στους συντελεστές του ΦΠA και στις εξαιρέσεις και απαλλαγές από το φόρο. Tο επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου ΦΠA 18% με κατάργηση του 13% και 23%, αλλά διατήρηση των μειωμένων συντελεστών για τις τουριστικές επιχειρήσεις, στα νησιά και τα βιβλία.
Ανατιμήσεις 
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει αυτόματα σε ανατιμήσεις της τάξης του 5%-10% και προβλέπουν έκρηξη λουκέτων και απολύσεων. Oπως λένε οι αυξήσεις τιμών θα συρρικνώνουν περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών, προκαλώντας πτώση της κατανάλωσης η οποία θα επιτείνει την οικονομική ασφυξία στην αγορά.
Iδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης με τους αρμόδιους παράγοντες να χαρακτηρίζουν το μέτρο ως έγκλημα και χαριστική βολή στην αγορά που δέχεται ήδη πλήγματα από την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας, εμφανίζοντας πτώση τζίρου της τάξης του 20% Σύμφωνα με τους ίδιους, η καθίζηση της κατανάλωσης θα θέσει σε κίνδυνο 120.000 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 600.000 σε ολόκληρο το κλάδο της εστίασης καθώς και στα πακέτα διατροφής των ξενοδοχείων από την 1η Σεπτεμβρίου φέρνει η αύξηση του ΦΠA στο 23% από το 13%
imerisia.gr.

3 σχόλια:

  1. Μα έγινε κιόλας! Στα συνήθη θύματα!!!Από το Σεπτέμβριο οι κρατήσεις φόρου στους δασκάλους (τουλάχιστον από όσα ΓΝΩΡΊΖΩ) θα είναι 30 ευρώ επιπλέον. Αρα εξοικονομούνται από τον καθένα 30 ευρώ
    ( Δηλαδή 30 ευρώ λιγότερο εισόδημα για τους εκπαιδευτικούς και σε λίγο θα έρθουν και οι μειώσεις των μισθών)
    Οπότε το κράτος θα εξοικονομήσει χρήματα. Σε καλή μεριά! (αμφιβάλλω με την κακοδιαχείρηση που τους δέρνει).
    Η αγορά με τί θα κινηθεί??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δασκαλος δεν εισαι,παλι γκρινιες κλαψες και κακομοιριες, αν δεν σου φτανουν παραιτησου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εσενα θα σου εφταναν 1400Ε μετα απο 25 χρονια δουλειας και 20 χρονια σπουδων και συνεχεις επιμορφωσεις (αυτοχρηματοδοτουμενες) και ολο να μειωνονται τα εισοδηματα? και να εχεις και ολη την κοινωνια να σε βριζει (καληωρα) γιατι οτι δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια? ΛΕΩ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή