Νέες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, νέα βάρη για τα νοικοκυριά και ακριβότερα δάνεια φέρνει μοιραία η δεύτερη αύξηση, εντός του 2011, του βασικού επιτοκίου από την Ε.Κ.Τ κατά 0,25%. Εάν, μάλιστα, επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για άλλη μια αντίστοιχη αύξηση μέχρι τέλος του χρόνου, το βασικό επιτόκιο θα φτάσει στα επίπεδα του 1,75%. Το ενδεχόμενο μάλιστα να διπλασιαστεί στο 2% θα εξαρτηθεί από τις
πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να προβλέπεται για το 2011 στο 4%, προκαλώντας απρόβλεπτες αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες και αδύναμες τράπεζες που πασχίζουν να αντλήσουν χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει με την χώρα μας.
Αντίστοιχα, με την αύξηση του επιτοκίου της Ε.Κ.Τ στο 1,50% στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών κινείται ο παρεμβατικός διατραπεζικός δείκτης Euribor 3μήνου που ξεπέρασε το 1,58%, επιβαρύνοντας σημαντικά τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων υψηλότερα του 12% και των επιχειρηματικών πολύ ακριβότερα του 6%.
Ο ιδιωτικός δανεισμός το Μάιο του 2011 διαμορφώθηκε στα 253,19 δις ευρώ, εκ των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί 120,93 δις ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εταιρίες 16,03 δις ευρώ και τέλος τα νοικοκυριά 116,23 δις ευρώ.
Αναλυτικότερα, από το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων, το εμπόριο έχει δανειστεί τα περισσότερα φτάνοντας τα 25,27 δις, ενώ ακολουθούν η βιομηχανία με 24,92 δις, η ναυτιλία με 16,94 δις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 16,03 δις, οι κατασκευές 11,28 δις, ο τουρισμός 7,18 δις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 6,0 δις, οι επιχειρήσεις ενέργειας 5,47 δις, η γεωργία 2,08 δις, και οι υπόλοιπες δραστηριότητες περίπου 21,80 δις.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 342 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια αύξηση μέχρι σήμερα δημιουργεί μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 685 εκατ. ευρώ και εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κατά 0,25% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1 δις ευρώ.
Παράλληλα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών υπολογίζεται αρχικά στα 581 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμώμενου σεναρίου, η ετήσια επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 872 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής αναιμικής κατανάλωσης.
Το νέο αυτό πλήγμα στην αγορά σηματοδοτεί μια νέα εποχή ακριβότερου χρήματος. Την επιβάρυνση των εξαντλημένων επιχειρήσεων και τη μείωση της κατανάλωσης λόγω αύξησης των δόσεων των νοικοκυριών, έρχεται να συμπληρώσει η επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης έλλειψης ρευστότητας, αφού οι χορηγήσεις νέων δανείων, εκτός από σπάνιες θα είναι κατά πολύ ακριβότερες.
Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του επιτοκίου, αφού στα 2/3 των ιδιωτικών δανείων που εξοφλούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο, είναι αναμενόμενο ότι θα προκληθεί μεγαλύτερη ασυνέπεια μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια η αύξηση των επισφαλειών των τραπεζών θα ξεπεράσει τα 31 δις και το 12% των μέχρι σήμερα προβλέψεων. Αναλυτικά τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στα 79,8 δις ευρώ, τα καταναλωτικά στα 33,8 δις ευρώ και τα λοιπά σε 2,6 δις ευρώ.
Εξίσου αρνητικές θα είναι οι συνέπειες αναφορικά με τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για την περίοδο 2011-2015, υπολογίζοντας ότι τα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους, φθάνουν την επόμενη 5ετία τα 231 δις ευρώ, συμπεραίνοντας έτσι ότι τα νούμερα «καίνε» πολύ περισσότερο από αυτά του ιδιωτικού δανεισμού. Η επιβάρυνση του ελληνικού Δημόσιου από την υφιστάμενη αύξηση 0,25% του επιτοκίου δανεισμού, ξεπερνά το 1 δις ετησίως, ενώ η μέχρι σήμερα αύξηση κατά 0,50% για το 2011 μεταφράζεται σε 2 δις, εξανεμίζοντας μέσα στην επόμενη 2ετία την μείωση του επιτοκίου των 110 δις κατά 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό εμπόριο αναμφισβήτητα διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της μακράς ιστορίας του και εκτός από την νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων, τη μείωση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας, πλήττεται ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς συζητήσεις και τα εφιαλτικά σενάρια περί ελεγχόμενης πτώχευσης, επιλεκτικής αναδιάρθρωσης, οικειοθελούς επιμήκυνσης και όποιες άλλες παραλλαγές τους, που διαμορφώνουν το χειρότερο δυνατό κλίμα στην ελληνική αγορά.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«Το χρήμα στην ελληνική αγορά εκτός από δυσεύρετο γίνεται και ακριβότερο.
Για
Οι Μμε έμποροι έχουμε κατ' επανάληψη δηλώσει ότι επιλέγουμε και επιμένουμε στην προοπτική σωτηρίας της χώρας μας και όχι της πτωχευτικής καταστροφής της.
Αντί, λοιπόν, να συζητάμε καθημερινά διάφορα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε ακριβώς τις επιπτώσεις στην αγορά, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τα ομόλογα, τις καταθέσεις και κυρίως τους κινδύνους της κοινωνικής ντροπής και οργής, ας εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις από την αύξηση του επιτοκίου στην πραγματική οικονομία και ας σκεφτούμε σοβαρά πώς θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου που πνίγουν την αγορά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου