Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Έλλειψη γιατρών και λειτουργικά προβλήματα στο ΙΚΑ Βέροιας – Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ‘Λαού’


Οι πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ΙΚΑ δεν σταματούν να αιμορραγούν και να ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, αφού τα προβλήματα είναι πλέον χρόνια και μοιάζουν δυσεπίλυτα. Το ΙΚΑ Βέροιας δεν αποτελεί βέβαια εξαίρεση αφού, μάλιστα, απασχόλησε και δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, όταν τα στοιχεία του Υπουργείου το ανέδειξαν μεταξύ των πρωταθλητών στις "μαϊμού" αναπηρικές συντάξεις.
«Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 14%... των συντάξεων που εκδίδονται από το Ίδρυμα είναι αναπηρικές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 10%.
Από το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και το ΣΔΟΕ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιοχές όπου δρουν κυκλώματα. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων (πάνω από 20%) –σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- είναι η Κρήτη (εκεί μπορεί να φθάνει και το 30%), η Λευκάδα, η Άρτα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια και η Αθήνα. Δεν είναι λίγοι οι «ανάπηροι», σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει, οι οποίοι εργάζονται λαμβάνοντας παράλληλα και σύνταξη αναπηρίας. Η εργασία τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι μέσα σε ένα γραφείο αλλά σε οικοδομές και εργοστάσια», έγραφαν το Βήμα και άλλες εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας στις αρχές του χρόνου (9-1-2011).
Τί έγινε από τότε μέχρι σήμερα στο ΙΚΑ Βέροιας;
Απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση για να δούμε την σημερινή εικόνα του ΙΚΑ, τόσο με το θέμα των αναπηρικών συντάξεων όσο και με τη λειτουργία του Ιδρύματος γενικότερα.

Επανεξέταση αναπηρικών
«Πραγματικά υπήρξε ζήτημα με τις αναπηρικές συντάξεις. Από τότε που διαπιστώθηκε η «πρωτιά» της Βέροιας, το Υπουργείο έβγαλε τους Διευθυντές των ΙΚΑ από τις Επιτροπές και τοποθέτησε γιατρούς από άλλους νομούς (σημειωτέον ότι οι πρόεδροι των Ελεγκτικών Επιτροπών ήταν πάντα οι Διευθυντές του ΙΚΑ). Το ΣΔΟΕ λοιπόν έχει αρχίσει και ψάχνει τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων και κατόπιν τούτου, επειδή η Βέροια ήταν πολύ ψηλά σ’ αυτά τα ποσοστά, εντάχθηκε στο σύστημα ελέγχου και οι πρόεδροι των Ελεγκτικών Επιτροπών, έρχονται πλέον από τη Θεσσαλονίκη χωρίς να τους γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς. Το μόνο που ξέρουμε είναι η ειδικότητά τους" αναφέρει ο Δ/ντής του ΙΚΑ Βέροιας κ. Ιάκωβος Παμπουκίδης (φωτό). Και όντως έχουν μειωθεί τα ποσοστά των αναπηρικών συντάξεων, διότι στην επανεξέταση κόβονται πολλοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το 26% το ποσοστό μειώθηκε περίπου στο 20% μέχρι σήμερα, ενώ η επανεξέταση συνεχίζεται με στόχο σε 1-2 χρόνια το ποσοστό να αγγίζει τις πραγματικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα επανεξετάστηκαν 140 περιπτώσεις για παράταση (από το 2010) εκ των οποίων σε 31 περιπτώσεις μειώθηκε το ποσοστό αναπηρίας.

Πολυφαρμακία
Στα 15 εκατ. ευρώ ανέρχεται αυτή τη στιγμή το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης που πληρώνει μόνο το ΙΚΑ Βέροιας στους φαρμακοποιούς, ενώ πριν από δέκα χρόνια το ποσό έφτανε μόλις το 1 εκατ. 400.000 ευρώ, πολύ χαμηλότερο δηλαδή σε σχέση με το 2011. Σε μια 10ετία δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν (!) σχεδόν οι δαπάνες από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων…

Έλλειψη γιατρών
Για την καλύτερη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, χρειάζονται –σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες- επιπλέον 9 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στις οποίες παρατηρούνται σήμερα ελλείψεις.
Στις 19 Μαΐου η Διεύθυνση του ΙΚΑ απέστειλε στο Υπουργείο μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού (Μάϊος 2011) κατά σειρά βασικών αναγκών καταγράφονται ως εξής:
Νευρολόγος 1 (δεν υπάρχει κανένας)
ΩΡΛ 1 (δεν υπάρχει κανένας)
Οδοντίατρος 2 (υπήρχαν 9 υπηρετεί ένας)
Οφθαλμίατρος 1 (υπήρχε τρίτος, έληξε η σύμβαση, υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής)
Καρδιολόγος 1 (υπάρχουν 3, ο ένας συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες)
Γυναικολόγος 1 (υπάρχουν 2, ο ένας από τους οποίους θα συνταξιοδοτηθεί πριν το τέλος του έτους)
Πνευμονολόγος 1 (υπάρχει μόνο 1, εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή ευθύνης, δεν επαρκεί)
Δερματολόγος 1 (υπάρχει μόνο 1, εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή ευθύνης, δεν επαρκεί).
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έγινε καμία προκήρυξη…

Μαστογράφος – Ακτινολογικό – Μικροβιολογικό
Υποστήριξη με ανθρώπινο δυναμικό και του μαστογράφου που διαθέτει το ΙΚΑ, ζήτησε πρόσφατα ο διευθυντής προτείνοντας να διατεθεί ένας βοηθός ακτινολόγου από το τμήμα του νοσοκομείου Έδεσσας που είναι εδώ και χρόνια κλειστό και οι τρεις τεχνίτες έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις. Ωστόσο, παρά την έγκριση της Κεντρικής Διοίκησης, το θέμα δεν προχώρησε από την πλευρά της Έδεσσας. Άρα ο μαστογράφος είναι ανενεργός και βέβαια το ακτινολογικό τμήμα παραμένει κλειστό μέχρι την επιστροφή του ενός και μοναδικού γιατρού, από την καλοκαιρινή του άδεια. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο Βέροιας. Πρόβλημα δυσλειτουργίας υπάρχει και στο Μικροβιολογικό τμήμα από όπου παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα η μία μικροβιολόγος που υπήρχε και αναμένεται η πρόσληψη νέου μικροβιολόγο, όταν έρθει η έγκριση από τα Κεντρικά. Και σ’ αυτή την περίπτωση, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα εργαστήρια του Νοσοκομείου και, κάποιες εξετάσεις, από εξωτερικούς γιατρούς, με δαπάνη του ΙΚΑ.

Λίστες με ραντεβού
Από τον αριθμό των γιατρών και την ειδικότητα, εξαρτάται και η αναμονή στις λίστες των ραντεβού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεγαλύτερη αναμονή μέχρι και δύο μήνες παρατηρείται στο οφθαλμολογικό, ένα μήνα στο δερματολογικό, οδοντιατρικό, ενδοκρινολογικό (καλύπτει και τους γύρω Νομούς), ψυχιατρικό, ενώ λιγότερη αναμονή υπάρχει στο παθολογικό (από μία μέχρι πέντε ημέρες).
Τα ημερήσια ραντεβού στο ΙΚΑ Βέροιας ανέρχονται περίπου στα 1.000 άτομα. «Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα υπάρχουν παράπονα όταν καθημερινά περνούν από το ΙΚΑ τόσοι ασφαλισμένοι…» υπογραμμίζει ο κ. Παμπουκίδης παραδεχόμενος ότι δέχεται παραπονούμενους ασφαλισμένους στο γραφείο του, πολλοί εκ των οποίων, όπως κατέγραψε εξάλλου και το ρεπορτάζ, διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των πρωινών κυρίως ωραρίων, σε ιατρεία του ΙΚΑ.

ΕΟΠΥ
Πολλά από τα προβλήματα πάντως των ΙΚΑ προσδοκάται ότι θα λυθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ), όταν θα εφαρμοστεί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
"Το σίγουρο είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να το στηρίξουμε και να το κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, κυρίως σε εποχές που έρχεται φτώχεια και ο κόσμος δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει για το αγαθό της υγείας του» επισημαίνει ο κ. Παμπουκίδης, ενόψει της αναμενόμενης εφαρμογής του νέου Οργανισμού που θα ενοποιήσει, υπό τη σκέπη του, τους ασφαλισμένους ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Ίσως, η συμμετοχή γιατρών του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ που μπορούν τους τελευταίους μήνες να εξετάζουν στα ιατρεία τους και ασφαλισμένους του ΙΚΑ, να είναι μια πρώτη «πρόβα» εφαρμογής του νέου αυτούς συστήματος. Οι λίστες αυτών των γιατρών υπάρχουν και στο ΙΚΑ Βέροιας αλλά είναι αναρτημένοι και ηλεκτρονικά και αφορούν διάφορες ειδικότητες.

«Προσπαθούμε…» δηλώνει ο Διευθυντής
"Γίνονται φοβερές προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων, γιατί το ΙΚΑ πρέπει να μπορέσει στους δύσκολους καιρούς που έρχονται να παράσχει φροντίδα στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους. Εδώ στη Βέροια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών κάποιων ειδικοτήτων που τις έχουμε ανάγκη. Προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα κενά και βέβαια εγώ προσωπικά ως Διευθυντής, είμαι ανοιχτός, σε προτάσεις και σε οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει και από παράγοντες εκτός του ΙΚΑ στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων".
Και δηλώνει ανοιχτός στον κόσμο και στους ασφαλισμένους που μπορούν ακόμη και με τις επισημάνσεις τους να συμβάλλουν, όπως λέει, στην καλύτερη λειτουργία του ΙΚΑ.
Σοφία Γκαγκούση
soga@laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου