Το Σάββατο 11 Ιουνίου το απόγευμα διοργανώθηκε στην Αλεξάνδρεια, στο πλαίσιο των ΙΖ΄Παυλείων Εσπερίδα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας με θέμα: «Πατροκοσμάς ο Αιτωλός: το πέρασμά του από το Ρουμλούκι».
Ο Αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος στην παρουσίαση της Ημερίδας μεταξύ άλλων είπε: «Φέτος οργανώθηκαν στην Αλεξάνδρεια τρεις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των ΙΖ΄Παυλείων και απόψε είναι η τελευταία, καθιερωμένη πλέον, ημερίδα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας προκειμένου να διασωθεί και παραδοθεί στις επόμενες γενιές η ιστορία του Ρουμλουκιού, του τόπου μας. Το θέμα της ημερίδας είναι εμπνευσμένο από το γενικό θέμα των ΙΖ΄Παυλείων και αφορά ένα πνευματικό πατέρα του τόπου και του γένους μας, τον Πατροκοσμά, που πέρασε από το Ρουμλούκι και άφησε ανεξίτηλη τη μνήμη του στους κατοίκους αυτού του τόπου. Με τη σημερινή εκδήλωση ξοφλούμε ένα μικρό μέρος από το μεγάλο χρέος μας στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό».
Κατόπιν ο
σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κήρυξε την έναρξη των εργασιών της εσπερίδος τονίζοντας: «Συνεχίζοντας την ωραία παράδοση προβολής της ιστορίας του Ρουμλουκιού και των σπουδαίων μορφών που συνδέονται με αυτήν, θελήσαμε να αφιερώσουμε τη φετινή Ημερίδα σε ένα πρόσωπο που πέρασε από τον τόπο αυτό, δίδαξε το λόγο του Θεού, ξυπνώντας ξεχασμένες συνειδήσεις, στηρίζοντας και ενισχύοντας τους ανθρώπους, που ταλαιπωρημένοι από τα δεινά της μακροχρόνιας δουλείας, κινδύνευαν να χάσουν την εθνική τους ιδιοπροσωπία και να λησμονήσουν την ιστορία και την γλώσσα τους. Έτσι αναθέρμανε την ελπίδα και την πίστη για την ελευθερία του Γένους.
Θελήσαμε, λοιπόν, να φωτίσουμε την ιερή μορφή του αγίου ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού του ισαποστόλου και φωτιστού του Γένους μας, στην προσωπικότητα και το έργο του οποίου όλοι οφείλουμε πολλά. Ο Θεός τον έστειλε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας του ελληνικού Έθνους, σε ένα χρονικό σημείο που έπρεπε να τεθούν τα θεμέλια γι αυτό που θα ακολουθούσε, για τον ξεσηκωμό του Γένους. Και τα θεμέλια δεν θα μπορούσαν να είναι οι ιδέες του διαφωτισμού που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στη Δυτική Ευρώπη, αλλά η πίστη στην ιστορία του Γένους και η πίστη στο Θεό.
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πίστευε στις δύο αυτές εσωτερικές δυνάμεις του ελληνισμού, όπως τις είχε διδαχθεί στα σχολεία της πατρίδος του αρχικά και στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους στη συνέχεια. Αυτές οι δύο δυνάμεις που αισθανόταν μέσα του, ήταν που τον παρακίνησαν να εγκαταλείψει την γαλήνη και την ησυχία του Άθωνος και να αναλάβει το επίπονο αυτό και δύσκολο έργο του επανευαγγελισμού του Γένους.
Αυτές οι δύο δυνάμεις ήταν που τον βοηθούσαν να υπομένει την ταλαιπωρία των πολύωρων οδοιποριών για να περάσει από όσο περισσότερους τόπους μπορούσε, για να αφυπνήσει με τον λόγο και με το παράδειγμα της ζωής του τους ανθρώπους. Και ήταν αυτές που τον έκαναν να μη λυγίσει και μπροστά στο μαρτύριο.
Αποτελεί, λοιπόν, ιδιαίτερη τιμή και ευλογία το πέρασμα του αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού από την περιοχή μας, από το Ρουμλούκι, από τον τόπο αυτό όπου τα ίχνη της παρουσίας και του κηρύγματος του αποστόλου Παύλου είναι πάντοτε νωπά. Και είμαστε ευγνώμονες στο Θεό που οδήγησε για άλλη μία φορά στην ιστορία αυτής της περιοχής έναν απόστολό του εδώ για να ανανεώσει την πίστη και την ελπίδα μας σ’ Εκείνον.
Και εάν ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ακολούθησε τα βήματα του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, εμείς απόψε θα παρακολουθήσουμε τα δικά του βήματα από το Άγιο Όρος μέχρι το Ρουμλούκι, θα προσεγγίσουμε την ιερή μορφή του και θα γνωρίσουμε το μέγεθος της συμβολής του στο Γένος μας.
Οδηγοί μας σε αυτήν την οδοιπορία στα βήματα του αγίου ισαποστόλου Κοσμά, που τον τιμούμε απόψε μαζί με τον ουρανοβάμονα Παύλο, καθώς η εκδήλωσή μας εντάσσεται στα ΙΖ΄Παύλεια, που οργανώνει και φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, θα είναι οι εκλεκτοί ομιλητές μας, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την ευγενή αποδοχή της προσκλήσεώς μας να μοιραστούν μαζί μας την επιστημονική τους γνώση και να μας ξεναγήσουν στη ζωή και το έργο του φωτιστού του Γένους, αγίου ισαποστόλου και ιερομάρτυρος Κοσμά»
Αναφέρθηκε ακόμα στον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας για την υποστήριξη του ελληνισμού και την ανέλυσε με την αναφορά στην πολυσήμαντη δράση του επισκόπου Καμπανίας Θεοφίλου. Επίσης αναφέρθηκε στον αγώνα των ελληνικών σωμάτων εναντίον των αλβανικών ομάδων που ταλαιπωρούαν την περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου