Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

VIDEO. H ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΜΑΘΙΑΣ κ.ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Είναι γνωστές σε όλους οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις Ν.Α. της Κεντρικής Μακεδονίας, για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή των περιοχών ξεχωριστά, αλλά και συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας.
  Σαν Ημαθία, μέσα από τα ετήσια Προγράμματα τουριστικής προβολής και τη συνεχή και ουσιαστική λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής καταφέραμε σημαντικά πράγματα.
  Η Ημαθία έγινε γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσα από επιλεγμένες συμμετοχές σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού. Επιλεγμένες τόσο για την προωθούμενη μορφή τουρισμού όσο και για  τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης αγοράς.
   Με ένα
καλαίσθητο και πλήρες ενημερωτικό υλικό, σε μορφή εντύπων, dvd, αφισών, Λευκωμάτων κ.λ.π., μέσα από συναντήσεις μας με δημοσιογράφους, τουριστικούς οργανισμούς και άλλους, αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνωριμίες μας με ανθρώπους που είχαν σχέση με τον τουρισμό, με δημόσιες σχέσεις που στόχο είχαν την προβολή του τόπου μας. Ετσι καταφέραμε να παρέμβουμε στον θρησκευτικό τουρισμό μέσα από τις εξειδικευμένες Εκθέσεις του Mainz και του Μονάχου, τη συνεργασία μας με φορείς του Βατικανού για τον Απ. Παύλο κ.λ.π.
  Με συχνές επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων μέσα από τη συνεργασία μας με τις Δ/νσεις του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό αλλά και άλλες γνωριμίες.
  Εγιναν πολλά. Τα αποτελέσματα φαίνονται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας και διανυκτερεύσεων στο Νομό και με τη ραγδαία αύξηση των κλινών. Θα φανούν και στο μέλλον, γιατί η τουριστική προβολή δεν είναι άμεσα προσμετρήσιμη αλλά μια μακροχρόνια επένδυση. Απαιτείται βέβαια συνέχεια και συνέπεια στις δράσεις αυτές.
  Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, ιδιαίτερα στον τομέα των βασικών υποδομών σε υπηρεσίες. Και αναφερόμαστε βέβαια στην έλλειψη χώρων πάρκινγκ και υποδοχής επισκεπτών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τη Βέροια και τη Νάουσα, καθώς και σε άλλους χώρους υποδοχής, όπως τα Χιονοδρομικά Κέντρα κ.λ.π.
  Οσο κι άν αποδώσει η τουριστική προβολή, η μεγαλύτερη δυσφήμιση είναι η ανυπαρξία τέτοιων χώρων. Δεν μπορεί στη Βέροια να μην υπάρχει πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων στην Εληά, στο Βήμα του Απ. Παύλου, στο Βυζαντινό Μουσείο, στη Μπαρμπούτα. Δεν μπορεί στη Νάουσα να μην υπάρχει πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, στο Πάρκο. Να μην υπάρχουν W.C., μια βρύση να δροσιστεί ο επισκέπτης και να έχουμε το τραγικό φαινόμενο να τρέχουν στα διπλανά καταστήματα για την εξυπηρέτησή τους.
  Προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα από τους νέους μεγάλους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να παίξουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο και στην τουριστική προβολή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
  Σε σχέση με την Περιφέρεια και τους Νομούς της, η συνεργασία, τόσο σε επίπεδο πολιτικό , όσο και σε επίπεδο Υπηρεσιών, είχε όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά αποτελέσματα στο θέμα της τουριστικής προβολής, μέσα από συλλογικές δράσεις και ενέργειες, που προώθησαν συνολικά όλες τις μορφές τουρισμού που διαθέτει η περιοχή μας.
  Αποκορύφωμα αυτών των συνεργασιών, ήταν η για πολλά χρόνια ενιαία συμμετοχή μας σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού (με όλα τα επιμέρους προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν και τα οποία λύθηκαν με την ύπαρξη καλών προθέσεων και κοινών στόχων), η έκδοση  θεματικών εντύπων σε επίπεδο περιφέρειας, οι συνολικές διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπα του εξωτερικού κ.λ.π., προωθώντας έτσι μια ενιαία πολιτική στρατηγικής για τα τουριστικά προϊόντα της Κ.Μ.
  Ετσι, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε τυχεροί, γιατί ήδη έχει αναπτυχθεί μια περιφερειακή συνείδηση για την τουριστική ανάπτυξη, που θα βοηθήσει στη δράση μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  Το τέλος αυτού του σημαντικού Προγράμματος, περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες τουριστικής μας προβολής, που αρκέστηκε μόνο στα επιμέρους Νομαρχιακά Προγράμματα με τη συμμετοχή του Ε.Ο.Τ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και τη διακοπή της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των Νομών και της ενιαίας παρουσίας μας στην τουριστική προβολή.
  Χωρίς να θέλουμε αυτή τη στιγμή να  κουράσουμε με θεωρητικές αναλύσεις και προσεγγίσεις για την παγκοσμιοποίηση της διεθνούς τουριστικής αγοράς, τη διαφοροποίηση των τουριστικών ρευμάτων και προϊόντων κ.λ.π.( αναλύσεις και εκτιμήσεις που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα για να καθορίσουμε την τουριστική μας πολιτική), κοινή εκτίμηση και πεποίθησή μας είναι ότι αποτελεί μονόδρομο η ενιαία στρατηγική σε επίπεδο Περιφέρειας Κ.Μ. στον τομέα του τουρισμού.
  Εχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών της χώρας μας, να διαθέτουμε όλες τις μορφές τουρισμού, συγκεντρωμένες σε μια μικρή περιοχή , όπως αυτή της Κ.Μ., με ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο για τη σύνδεσή τους. Συγκεκριμένα έχουμε :
-          Ηλιο και θάλασσα
-          Θαλάσσιο τουρισμό
-          Πολιτιστικό – μορφωτικό τουρισμό
-          Αρχαιολογικό τουρισμό
-          Θρησκευτικό τουρισμό
-          Συνεδριακό τουρισμό
-          Τουρισμό υπαίθρου
-          Περιηγητικό τουρισμό
-          Χειμερινό τουρισμό
-          Τουρισμό πολυτελείας
-          Τουρισμό Πόλεων
-          Ιαματικό τουρισμό
-          Γαστρονομία
  καθώς και ένα πλήθος άλλων μορφών τουρισμού μικρότερης κλίμακας, όπως ο οινικός τουρισμός κ.λ.π. και οι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις – θεσμοί που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
  Όλα τα παραπάνω συνθέτουν εκείνο το μωσαϊκό που πρέπει να συνθέσουμε, να συνδέσουμε και να αναδείξουμε.
  Απαιτείται λοιπόν μια συνεργασία, για την προώθηση και προβολή όλων των παραπάνω, που θα σχεδιαστεί ορθολογικά και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία όλων μας.
  Σαν αποτέλεσμα η παραπάνω συνεργασία θα έχει τόσο την εξοικονόμηση πόρων, όσο και την αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας στα θέματα της τουριστικής μας προβολής.
  Ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας, τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σε γειτονικές περιοχές (Αραβικές χώρες, χώρες Αφρικής κ.λ.π.) ευνοούν την Ελλάδα, που αποτελεί πλέον έναν ασφαλή προορισμό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και είναι το πρώτο κριτήριο για τους τουριστικούς επισκέπτες Ακολουθούν τα κριτήρια των τιμών και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  Την ευκαιρία αυτή λοιπόν δεν πρέπει να την χάσουμε. Να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται  στην προβολή του τόπου μας, ώστε να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο μερίδιο από την τουριστική αγορά όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής και της Ασίας. Το θέμα βέβαια αυτό αφορά τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, αλλά εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα στην κατεύθυνση αυτή.
  Για το άμεσο χρονικό διάστημα, γιατί ο χρόνος τρέχει και δεν μας περιμένει, επιβάλλεται να υλοποιήσουμε μερικές ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται και δεν επιδέχονται αναβολή. Τέτοιες ενέργειες και δράσεις είναι :
  - Η συμμετοχή της Περιφέρειας σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Τα όποια οργανωτικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην εφαρμογή του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , δεν μπορούν να μας βρουν απόντες από τις ταχείες τουριστικές εξελίξεις και την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Τα περίπτερα στις Εκθέσεις αυτές θα παρουσιάζουν θεματικά τις μορφές τουρισμού που διαθέτουμε, ανάλογα βέβαια με τη χώρα και την τουριστική αγορά στην οποία απευθυνόμαστε και θα στελεχώνονται από έμπειρα στελέχη που διαθέτουμε από όλο το χώρο της Περιφέρειας.
   Ιδιαίτερα οι Εκθέσεις Τουρισμού στο εσωτερικό ( Εκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών, Εκθέσεις στο ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος και ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ) επιβάλουν τη συμμετοχή μας για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, καθώς και οι διεθνείς Εκθέσεις του β΄εξαμήνου του 2011 ώστε να προετοιμαστούμε και ανάλογα. Στις παραπάνω Εκθέσεις θα δοθεί η δυνατότητα και η διάθεση όλου του υπόλοιπου τουριστικού υλικού που διαθέτουν οι πρώην Νομαρχίες, γιατί είναι κρίμα να καταστραφεί.
  -  Η  έκδοση  ενός τουριστικού χρηστικού εντύπου, στις απαιτούμενες γλώσσες, που θα καλύψει  τις ανάγκες της παρουσίας μας στις Εκθέσεις και τη γενικότερη προβολή μας για το 2011.
-  Με τη συνεργασία των Δ/σεων του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό, η φιλοξενία δημοσιογράφων για την προβολή των τουριστικών μας προϊόντων. Πρόκειται για μια δράση που δεν απαιτεί μεγάλη δαπάνη, υπάρχει η σχετική εμπειρία για την υλοποίησή της και έχει σημαντικά αποτελέσματα στην τουριστική μας προβολή, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που πρέπει να προβάλουμε την περιοχή μας ως ασφαλή προορισμό.
  - Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προγραμματιστούν και υλοποιηθούν από την Επιτροπή Τουρισμού που συστήθηκε σε Περιφερειακό επίπεδο και πολύ σύντομα θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της, αξιολογημένες, ιεραρχημένες και κοστολογημένες, συνεπικουρούμενη και στηριζόμενη από όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Π.Ε., έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία δυνατή ομάδα ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την τουριστική προβολή, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
  Το Πρόγραμμα αυτό θα είναι αναλυτικό κατά δράσεις και ενέργειες ( Εκθέσεις, έντυπα για καταχωρήσεις, έκδοση τουριστικών εντύπων, προβολή στο internet, φιλοξενίες κ.λ.π.). Ετσι, έχοντας αυτό στα χέρια μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη συγχρηματοδότησή του από τους κεντρικούς φορείς.
  Με την κατάρτιση της πρότασης αυτής θα ακολουθήσουν συναντήσεις και συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε μέσα από εποικοδομητική συνεργασία να καταστεί κοινά αποδεκτό, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη υλοποίηση και αποδοτικότητά του.
  Μέσα από τις συναντήσεις αυτές, θα αναδειχθούν και οι ανάγκες και προτεραιότητες για τη δημιουργία υποδομών και παροχής υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν, να προωθηθούν και να υλοποιηθούν από το  Περιφερειακό Συμβούλιο.


                     
                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου