Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Με αφορμή μια σύσκεψη για τα κουνούπια: τριτοκοσμικές εικόνες με παράνομες αποχετεύσεις που προκαλούν εστίες μόλυνσης σε χωριά του καλλικρατικού δήμου Βέροιας στον κάμπο!


Σε σοβαρές διαπιστώσεις κατέληξε η σύσκεψη στο δημαρχείο Βέροιας κατά την οποία οι επόπτες δημόσιας υγείας Ημαθίας κ.κ. Κώστας Ζησίογλου και Απόστολος Χρυσάφης ενημέρωσαν τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τους προέδρους-εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η σύσκεψη κινήθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι οι ψεκασμοί, ο περιορισμός εστιών ανάπτυξης και η ενημέρωση για τα μέτρα ατομικής προστασίας.
«Όσο και να ψεκάσει κανείς, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα...
εάν συνεχίσουν κάποιοι να μολύνουν και να δημιουργούν εστίες», τόνισε ο κ. Ζησίογλου στοχεύοντας στην ουσία του προβλήματος και στις ευθύνες που έχει ο κάθε πολίτης και νοικοκύρης χωριστά, ξεκινώντας από το σπίτι του και την αυλή του.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Στο ερώτημα η απάντηση ήταν μόνο μία: να νικήσουμε τις εστίες όπου γεννιούνται χιλιάδες κουνούπια, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ανώφελοι οι ψεκασμοί.
Αυτό όμως που προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη ήταν οι τριτοκοσμικές σχεδόν εικόνες σε πολλά χωριά του καλλικρατικού δήμου Βέροιας, με τις παράνομες αποχετεύσεις που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα αφού τα οικιακά λύματα (κουζίνα, τουαλέτα κ.λπ.) με ευρεσιτεχνίες και μέσω παράνομων και πρόχειρων ενίοτε συνδέσεων πέφτουν στα δίκτυα (αυλάκια) όμβριων υδάτων προκαλώντας σοβαρές εστίες μόλυνσης μέσα στις κατοικημένες περιοχές.
«Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει σήμερα», τόνισαν οι επόπτες υγείας και ζήτησαν από τους αρμόδιους «να εξετάσουν αυτές τις περιπτώσεις, να εντοπίσουν τις παράνομες συνδέσεις και αφού δώσουν μια χρονική προθεσμία αποκατάστασης, να σφραγίζουν τις παράνομες παροχετεύσεις όσων δεν συμμορφώθηκαν». Μάλιστα, το φωτογραφικό υλικό που έδειξαν «για του λόγου το αληθές», ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η κατάσταση είναι όντως απαράδεκτη και θυμίζει δεκαετία 1960 και όχι σύγχρονη εποχή εν έτει 2011.
«Μέσα από την εικόνα γίνεται αντιληπτό ακόμα και στον πιο κακοπροαίρετο ότι εάν δεν κλείσουν τέτοιες εστίες μόλυνσης, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικό. Και δεν είναι μόνον ο κίνδυνος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα έρθουν στην περιοχή μας. Ας αρχίσουμε λοιπόν την προστασία από τις αυλές μας», τόνισαν οι επόπτες υγείας.
Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ στην ευθύνη της οποίας ανήκουν τα δίκτυα αποχέτευσης, τονίζοντας την ανάγκη επέκτασής τους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο κ. Καγκελίδης από την Πατρίδα. Την έκπληξή του γι’ αυτή την κατάσταση εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών Άρης Λαζαρίδης που αναρωτήθηκε τι έκαναν τόσες δεκαετίες οι Δήμοι που γνώριζαν το χρόνιο πρόβλημα, εκτιμώντας ότι η ανοχή όλων, πρέπει να τελειώσει…
«Οι εκλεγμένοι φοβούνται το πολιτικό κόστος, γι’ αυτό δεν έχουμε αποτελέσματα. Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να λάβουν μέτρα απέναντι στην αυθαιρεσία», τόνισε η διευθύντρια Υγείας Σοφία Λένου, τοποθετώντας μάλλον στη σωστή του βάση το θέμα.
Για απαράδεκτη κατάσταση και δυνητικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (περιφερειακά της Βέροιας, από την είσοδο της Εγνατίας προς Βαρβάρες, Κυδωνοχώρι αλλά και περιοχή Τριλόφου) από διάφορα στάσιμα-λιμνάζοντα υγρά όμβριων, αποχετεύσεων, στάβλων κ.λπ., έκανε λόγο ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας, γεωλόγος Γιώργος Μπαρμπαρούσης, προτείνοντας να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από αυτά τα σημεία, για να προληφθεί το στάδιο των προνυμφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου