Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας νέος θεσμός που έρχεται να καλύψει το κενό ανάμεσα στις Υπηρεσίες του Δήμου και το Δημότη. Μέχρι σήμερα το κενό αυτό κάλυπταν με πολιτικά κυρίως κριτήρια οι αιρετοί του Δήμου. Ο καινούργιος αυτός θεσμός θέλει να διαχωρίσει την όποια ρουσφετολογική αντιμετώπιση του δημότη, από τη διοίκηση του Δήμου. Θέλει ο Δημότης να βρίσκει το δίκιο του ή να τεκμηριώνεται ότι έχει άδικο μέσα από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.
Για την επιλογή του Συμπαραστάτη ο Νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι άτομο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, θέτοντας παράλληλα και τα ασυμβίβαστα για την επιλογή. Καμία αναφορά σε πτυχία και ειδικότητες. Μην μπερδεύεστε, αυτά αφορούν τους ειδικούς συνεργάτες!!
Ας έρθουμε τώρα στα κριτήρια
επιλογής. Κατ΄αρχήν θα ήταν λάθος να τεθούν επιπλέον κριτήρια από όσα ορίζει ο Νόμος.
Eπίσης, πολύ κουβέντα γίνεται αν αυτή τη θέση θα πρέπει να την καταλάβει δικηγόρος ή όχι ; Η άποψή μου είναι σαφής και ξεκάθαρη. Αν ο νομοθέτης ήθελε δικηγόρο σ΄αυτή τη θέση θα το προέβλεπε στα κριτήρια επιλογής. Αντί αυτού, προσπαθεί να το αποφύγει, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία πελατειακής σχέσης ανάμεσα στο Συμπαραστάτη και στον Δημότη .Άλλο σημείο προβληματισμού είναι το κατά πόσο αν κάποιος παραιτηθεί από αιρετός του Δήμου συνεχίζει να εμπίπτει στα ασυμβίβαστα του νόμου. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί , ότι ο νόμος δε το θεωρεί ασυμβίβαστο εφ΄όσον έχεις παραιτηθεί, διότι μιλάει για ενεργές καταστάσεις. Απ΄την άλλη, ποια καλύτερη απόδειξη του κύρους που ζητείται από την εκλογή κάποιου σε αιρετό αξίωμα του Δήμου και ποια καλύτερη απόδειξη ότι αυτή η θέση δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτική προβολή από τη παραίτηση από το ήδη κατακτημένο αξίωμα. Όπως και να΄χει, η θέση αυτή είναι πολιτική ο ίδιος ο νομοθέτης απαιτεί πολιτική εμπειρία, οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι κατά βάσει πολιτικοί και τα αποτελέσματα θα κριθούν πολιτικά με την ευρεία έννοια.
Να ξεκαθαριστεί επίσης ότι δε πρόκειται για θέση εργασίας που θα καλύψει προσωρινά την ανάγκη για απασχόληση κάποιου άνεργου δημότη, γιατί αυτό θα καθιστούσε τον Συμπαραστάτη εξαρτημένο της αντιμισθίας, κάνοντας τον να αποφεύγει κάθε ρήξη με τη Δημοτική Αρχή που θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση του…..
Σχετικά με τους συνταξιούχους και τους απόστρατους, θεωρώ πως πρέπει να αποφύγουμε να προκρίνουμε μια τέτοια λύση. Ακόμα και αν κατηγορηθώ για υποκειμενική κρίση, θα ήθελα οι νέοι θεσμοί να εκπροσωπούνται από νέους ανθρώπους, που η πρόσβαση π.χ στην κοινωνία της πληροφορίας να είναι γι΄αυτούς απλή πράξη καθημερινότητας.
Η από το νόμο απαιτούμενη πλειοψηφία των 2 / 3 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως πρόβλημα, αλλά ως ενδυνάμωση του θεσμού. Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η θέση αυτή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προτού κάποιος θέσει υποψηφιότητα, θα πρέπει να δεσμευτεί για την αναστολή οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Σπαθάκης Δημήτρης-πυροσβέστης
Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου