Στο χρονικό διάστημα της εφηβείας, οι γονείς ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά τους βρίσκουν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις παρέες τους από ότι σε αυτούς τους ίδιους. Η απομάκρυνση αυτή, η οποία κατά βάση αντιμετωπίζεται από τον γονιό με ανησυχία, ή ακόμα και φόβο, αποτελεί εντούτοις για τον έφηβο ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της ταυτότητας του. Ο έφηβος νιώθει ότι στο φιλικό του περιβάλλον μπορεί να μοιράζεται με άνεση τα προβλήματα και τις ανησυχίες του και ότι έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει μαζί με τους
συνομηλίκους του ένα ευρύ φάσμα κοινών ενδιαφερόντων, δραστηριοτήτων και κωδίκων επικοινωνίας, που πολλές φορές χαρακτηρίζονται από αντιδραστικότητα απέναντι στους προκαθορισμένους κανόνες της οικογένειας του σχολείου αλλά και της κοινωνίας.Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών:
- Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί ώστε να φέρνει τις παρέες του στο σπίτι, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα αποδοχής των επιλογών του.
- Προσπαθήστε να είστε θετικοί και καλοπροαίρετοι με τους φίλους του παιδιού σας, όχι μόνο για να τους γνωρίσετε καλύτερα, αλλά και για να ανακαλύψετε ευκολότερα τις ανάγκες και τις αναζητήσεις του ίδιου σας του παιδιού, το οποίο και τους επέλεξε. Έτσι, θα μπορείτε να λειτουργείτε ουσιαστικότερα και αποτελεσματικότερα για την κάλυψη των αναγκών αυτών.
- Ακόμα και όταν δεν εγκρίνετε τους φίλους, δεν χρειάζεται να απαγορεύετε στο παιδί να τους φέρνει στο σπίτι. Ίσα ίσα, η παρουσία τους στον δικό σας χώρο, σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα την κατάσταση και παράλληλα σας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους.
- Προσπαθείστε να κάνετε διάλογο με το παιδί και να του εξηγήσετε τους φόβους και τις ανησυχίες σας σχετικά με τους φίλους του. Είναι σημαντικό όμως να ακούσετε και εσείς το ίδιο το παιδί και να μην είστε δογματικοί στη δική σας εκτίμηση. Σίγουρα το παιδί χρειάζεται όρια και σταθερότητα από τους γονείς. Ωστόσο η ακαμψία και η συνεχής κριτική δεν βοηθάει γιατί οδηγεί στην εντύπωση ότι ο ρόλος σας είναι αυτός του δικαστή και όχι του συνομιλητή.
- Προσπαθήστε να μην είστε ούτε φοβικοί ούτε υπερπροστατευτικοί με το παιδί, αλλά να του προσφέρετε την ασφάλεια ότι είστε δίπλα του κάθε στιγμή που μπορεί να σας χρειαστεί ακόμα και μετά από λάθη που μπορεί να έχει κάνει. Όταν οι σχέσεις με τα παιδιά είναι δημοκρατικές τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να τα επηρεάσετε περισσότερο και στη επιλογή των φίλων τους αφού αυτά θα ακούνε και θα κατανοούνε ευκολότερα τις συμβουλές που τους δίνετε.
Αυτό βεβαίως που είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς, είναι το ότι ο τρόπος που μεγαλώνει ένα παιδί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος τόσο με τις επιλογές των φίλων που το ίδιο θα κάνει στην πορεία του χρόνου, όσο και με το είδος της σχέσης που θα επιλέξει να έχει με την οικογένεια του. Η σωστή επικοινωνία, ο ποιοτικός χρόνος, η αγάπη και κατανόηση που η οικογένεια καλλιεργεί διαρκώς ανάμεσα στα μέλη της, αποτελούν από μόνα τους στοιχεία που θα διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση του παιδιού στην εφηβική επαναστατικότητα, χωρίς να διαταράξουν τις προϋπάρχουσες σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον και τις αρχές, τα πρότυπα και τις αξίες που αυτό έχει εμφυσήσει στο ίδιο το παιδί.
Υφαντίδης Αχιλλέας - Ψυχολόγος
Βενιζέλου 32 Βέροια, 1ος όροφος
Τηλ: 23310-25737, 6974383478
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου