Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αναγκαστική άδεια 15 ημερών στους 70 εργαζόμενους του "Μπουτάρη". Δραματικές στιγμές στην ιστορική μας επιχείρηση!


Σε αναγκαστική άδεια 15 ημερών βρίσκονται από σήμερα οι περίπου 70 εργαζόμενοι και υπάλληλοι της εταιρείας «Μπουτάρης» στο Στενήμαχο Νάουσας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ήδη 4 μήνες απλήρωτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία πρόκειται να τους ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για την πορεία της ιστορικής επιχείρησης στις 3 Μαρτίου...

Τα τελευταία χρόνια η «Μπουτάρης» εμφάνιζε αρκετά προβλήματα και είχαν ακουστεί πολλές φορές φήμες για απολύσεις, που ωστόσο δεν έπαιρναν ποτέ μαζικό χαρακτήρα. Η παρούσα εξέλιξη είναι αρκούντως δυσάρεστη για την επιχείρηση, σε μια περίοδο που ο οινοποιητικός κλάδος εμφανίζει συσσωρευμένα προβλήματα.

Η εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη, προπάππου του σημερινού Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, Κωνσταντίνου Μπουτάρη.
Η εταιρεία σφράγισε το ξεκίνημα της με μια επιτυχία που έμελλε να καταχωρηθεί στην ιστορία του ελληνικού κρασιού ως θρυλική: το «Νάουσσα Μπουτάρη», το πρώτο ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε στην πρωτόγονη τότε ελληνική αγορά. Το κοινό, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και την καινοτομία του εγχειρήματος, αγκάλιασε με θέρμη το «ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ» που χρίστηκε, δικαιωματικά, η «βασίλισσα» του κόκκινου ελληνικού κρασιού και η ναυαρχίδα της μακριάς αλυσίδας προϊόντων που ακολούθησαν.
Το 1906 κτίστηκε και το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο - κάβα στη Νάουσα, στην οδό Ζαφειράκη 35.
Το 1935, ο γιος του Ιωάννη, Στέλιος αναλαμβάνει τα ινία, φέρνοντας, όπως ήταν φυσικό, την ορμή και τη νέα πνοή του στην ήδη καθιερωμένη οινοποιία. Τα όρια της χώρας του δεν τον σταματούν και ανοίγεται και προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Στέλιος Μπουτάρης ουσιαστικά σφραγίζει την εποχή του επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του στην Αθήνα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της εταιρείας στη Νάουσα, στην οδό Βρυσακίου 2. Γεννημένος μέσα στο κρασί, αλλά και προικισμένος με ένα σπινθηροβόλο εμπορικό πνεύμα πολλές φορές μπροστά κι από την εποχή του, εδραιώνει αδιαφιλονίκητα την ηγετική θέση της εταιρείας που με τα προϊόντα της είναι παρούσα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Το 1968, οι δύο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την εταιρεία, «εις το όνομα του πατρός και του παππού και του προπάππου...». Είναι η επικίνδυνη εποχή του μεγάλου εχθρού του αμπελώνα της Νάουσας, της φυλλοξήρας. Αντιμετωπίζοντας ωστόσο τον κίνδυνο σαν πρόκληση, οι υιοί Μπουτάρη αποφασίζουν να στραφούν και προς την αμπελοκαλλιέργεια. Είναι η δεύτερη, μετά την εμφιάλωση, μεγάλη και καθοριστική στροφή της εταιρείας προς την καινοτομία και την εξέλιξη. Αρχίζει η περίοδος των μεγάλων επενδύσεων σε αμπελώνες, εξοπλισμό και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Στις αρχές του 1978 αρχίζει τη λειτουργία του το Οινοποιείο Μπουτάρη στο Στενήμαχο Νάουσης, καρδιά, ως και σήμερα, της εμφιάλωσης και παλαίωσης της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου