Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

150 ευρώ για παράβολο μήνυσης κατ' αγνώστων! Όταν το κράτος δικαίου προσβάλεται βάναυσα


Μπήκαν στο σπίτι τους στο κέντρο της Βέροιας και τους «σήκωσαν» όλα τα πράγματα που είχαν αξία. Χρήματα, χρυσαφικά, ακόμη και φο μπιζού. Δεν άφησαν τίποτε πίσω τους. Οι ένοικοι γυρνώντας στο σπίτι αντίκρισαν το οικτρό θέαμα και αμέσως κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έκαναν μια πρώτη αυτοψία και αμέσως μετά ρώτησαν τους παθόντες αν επιθυμούν να κάνουν μήνυση κατ’ αγνώστων. ‘Ασφαλώς’, απάντησαν εκείνοι...
Τότε ήταν που οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν ότι για να γίνει μήνυση πρέπει να πληρώσουν… 100 ευρώ για παράβολο!!! Φυσικά οι παθόντες αρνήθηκαν να καταβάλουν το ποσό, κι αναγκάστηκαν να μην κάνουν μήνυση!
Ψάξαμε το θέμα και μάθαμε ότι πράγματι το παράβολο μήνυσης που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 42 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από 10 σε 100 ευρώ. Ακόμη, το τέλος πολιτικής αγωγής που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από 10 σε 50 ευρώ. Συνεπώς, όποιος πολίτης είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού, θα καταβάλλει πλέον 150 ευρώ στο οικείο αστυνομικό τμήμα ή στην Εισαγγελία, για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη!
Όλα αυτά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της εγκληματικότητας!!!
Στην Ελλάδα της δωρεάν παιδείας, της δωρεάν υγείας και τώρα και της δωρεάν ασφάλειας του πολίτη!!!
Φυσικά, σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας, η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη και μάλιστα καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη. Τα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης δεν επιλύονται με κοινωνικούς αποκλεισμούς και χαράτσια, εισπρακτικά παιχνίδια που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου.
ΑΙΣΧΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου