Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αστέρια και άνθρωποι τη νέα χιλιετία – 11ος χρόνος»


«Συνεχίζεται η  σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία-11ος χρόνος» που διοργανώνουν η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.
H επόμενη ομιλία με θέμα «Το Σύμπαν του Αϊνστάιν» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών. Ομιλητής θα είναι ο κ. κ. Κώστας Κόκκοτας, Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

Περίληψη ομιλίας

Η κυρίαρχη θεωρία που εξηγεί τις κινήσεις των αστέρων , γαλαξιών αλλά και την ίδια την εξέλιξη του Σύμπαντος είναι η Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν που σύντομα συμπληρώνει ένα αιώνα επιτυχιών.
Στην παρουσίαση θα αναφερθούν τα βασικά στοιχεία της θεωρίας, οι μεγάλες επιτυχίες της αλλά κυρίως η δραματικές αλλαγές που επέφερε στην αντίληψη μας για το Σύμπαν και τα συστατικά του στοιχεία. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα γίνει αναφορά στις «εξωτικές» προβλέψεις της θεωρίας όπως οι μαύρες τρύπες στο χώρο και στο χρόνο, τα υπέρβαρα αστέρια νετρονίων που προκαλούν τις αντιλήψεις μας για την δομή της ύλης, αλλά και στους ασύλληπτους φορείς των μυστικών του Σύμπαντος από τη γέννηση του αλλά και τις πιο σκοτεινές του περιοχές. Τέλος θα γίνει αναφορά στη Σκοτεινή Ενέργεια και τη Σκοτεινή Ύλη που κατακλύζουν το Σύμπαν κα θέτουν σε δοκιμασία τις αντιλήψεις μας, για τη Θεωρητική Φυσική των ημερών μας.

Βιογραφικό ομιλητή
Είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) με αντικείμενο τη «Θεωρία Σχετικότητας», κατέχει την Έδρα «Θεωρητικής Αστροφυσικής» στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας. Είναι διευθυντής του Institute of Astrophysics and Astronomy στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν και πρόσφατα Καθηγητής (Adjunct) στο Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ.
Γεννήθηκε το 1959 στη Θεσ/νίκη  και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το ΑΠΘ, στη συνέχεια Μάστερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και Διδακτορικό απο το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Υπηρετεί από το 1990 το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ διαδοχικά σ’ όλες τις βαθμίδες. Εξελέγη το 2006 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Γερμανίας και το 2007 στη Θεσ/νίκη.
Είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας για Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία, Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για Βαρυτική Φυσική  και Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία»  και μέλος σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιστημονικές ενώσεις.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με εφαρμογή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στη μελέτη της δυναμικής των αστέρων νετρονίων και των μελανών οπών αλλά και τις διαδικασίες παραγωγής βαρυτικών κυμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου