ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Με τις Ελληνο-Τουρκικές συμφωνίες της Μαδρίτης 1997 και του Ελσίνκι 1999, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και συνοριακές διαφορές πέραν της υφαλοκρηπίδας.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν
αποδεχθεί τη Νατοϊκή στρατηγική που αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως «κοινό επιχειρησιακό χώρο» καθιστώντας μόνιμη την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή Ανατολικά του 25ουμεσημβρινού.Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που φιλοξενούν μελέτες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για συνεκμετάλ-λευση με την Τουρκία, ενώ επί πλέον διαπραγματεύεται χωρικά ύδατα διαφοροποιημέ-νου εύρους, υποχωρώντας από τα δικαιώματα που προβλέπει η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και «στις μυστικές συνομιλίες με την Ελλάδα» έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας συνέδεσε την επίλυση των διαφορών με την εγκατάσταση κοινών πλατφορμών πετρελαίου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στην πρόσφατη επίσκεψη στο Ερζερούμ ότι αν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας «πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη».
Παράλληλα σημειώνεται έντονη κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο, ορίζονται Αποκλει-στικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) (Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος) για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές‚ οι ανησυχίες για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δυναμώνουν και οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν είναι πειστικές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός:
- Ποια είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο;
- Μπορούν να αφεθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην κρίση του δικαστηρίου της Χάγης; Σε ποια βάση θα διαμορφωθεί το συνυποσχετικό της παραπομπής;
- Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στον ορισμό των Ελληνικών Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και τι προβλήματα υπάρχουν με το Καστελόριζο;
Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ
Αλέκα Παπαρήγα
Θέμα: Για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η εξαγγελθείσα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκληση από τη στιγμή που επιβαρύνονται ιδιαίτερα, μέσα από τις υπέρογκες αυξήσεις τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής κατανάλωσης και το αγροτικό ρεύμα ενώ αντίθετα μειώνονται τα τιμολόγια υψηλής κατανάλωσης.
Η πρόκληση αυτή αποκτά σκανδαλώδεις διαστάσεις από το γεγονός ότι αυτή συμβαδίζει με την υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης για το 2009 ανήλθαν στα 693,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο του 2010 αυτά ανέρχονταν στα 520,2 εκατ. ευρώ.
Οι αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ και τις απανωτές αυξήσεις των τιμών εμπορευμάτων και υπηρεσιών οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας.
Αποτελούν μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μείωση των μισθών των εργαζόμενων στην ΔΕΗ, η παράδοση στους ιδιώτες λιγνιτικών αποθεμάτων και η πολύμορφη κρατική στήριξη των επενδυτών της «πράσινης ενέργειας». Στοχεύουν στη διευκόλυνση των εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρηματικών ομίλων για να εισέλθουν χωρίς εμπόδια και να εκμεταλλευτούν την εγχώρια αγορά ενέργειας με την ταυτόχρονη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται:
· Να διασφαλίσει και πως την παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς;
· Να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για την λαϊκή κατανάλωση, σε κατάργηση του ΦΠΑ και του πράσινου τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ);
Ο βουλευτής |
Γιώργος Μαυρίκος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου