Στην ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες που συνέβαλαν στη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία αναφέρθηκε ο βουλευτής Ημαθίας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση, το φόβο και την αγωνία των πολιτών. Παράλληλα τόνισε ότι όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα για κανέναν και ότι το μνημόνιο – που κανείς δεν θα το ήθελε υπό άλλες συνθήκες - δεν είναι η αιτία του προβλήματος, αλλά η συνέπεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ακόμα, έδωσε έμφαση στις μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την πάταξη της ατιμωρησίας, της κακοδιοίκησης και της αδιαφάνειας. Έκανε λόγο για τις απαραίτητες ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και το νέο σχέδιο για την παιδεία.
Τόνισε τις σημαντικές παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση με σημαντικότερη τον Καλλικράτη, αλλά και την ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα με την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Για τα οικονομικά τόνισε ότι το έλλειμμα και το εθνικό χρέος πρέπει να τα μειώσουμε. Όχι από αριθμολαγνεία, αλλά επειδή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάπτυξης και ευημερίας.
Απευθυνόμενος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε: "Η σημερινή γενιά των νέων Ελλήνων που σήμερα περνούν δύσκολα, που τους πληγώνει αυτή η κατάσταση, που αναγκάζονται να σκέφτονται ακόμη και το εξωτερικό ως λύση είναι αυτή που έχει το μικρότερο μερίδιο συμμετοχής στην κρίση. Είναι ανάγκη να αγωνιστούμε ώστε να μην χαρακτηριστεί ως γενιά της κρίσης, αλλά ως γενιά της ανατροπής και της ανάκαμψης".
Αναφερόμενος στο νομό Ημαθίας, ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα:
- Η υψηλή ανεργία και συνεχής υποβάθμιση του νομού.
- Η συνεχής συμπίεση στο εισόδημα των αγροτών.
- Η ιδιότυπη προστασία κάτω από την οποία μέχρι τώρα λειτουργούν συγκεκριμένοι κρίκοι της παραγωγικής διαδικασίας.
- Το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία που περιμένουν τη λύση από την πολιτεία η οποία φαίνεται αναξιόπιστη και αναποτελεσματική.
- Ακολουθεί η ομιλία του
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συζητούμε τον προϋπολογισμό του 2011 σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας να αλλάξουμε όλα όσα μας κληροδότησε η κατάρρευση μιας εποχής, η ανάγκη της χώρας για επανεκκίνηση, για ριζικές αλλαγές και όχι για διακανονισμούς και εξυπηρετήσεις υπέρ ημετέρων.
Δεν θα μπω στον πειρασμό – πραγματικά – να τονίσω τις καταστροφικές επιλογές και αντιλήψεις της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ. Αυτές κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά είναι υποκριτικό να παρουσιάζεται σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου σαν περιπλανώμενος στοχαστής, να μην καταλαβαίνει τί συμβαίνει και να κατηγορεί την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο. Το μνημόνιο δεν είναι η αιτία του προβλήματός μας. Είναι συνέπεια μιας κακής πολιτικής. Είναι η δεύτερη επιβολή επιτήρησης λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Οφείλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και όχι με αυταρέσκεια για τη σημερινή πραγματικότητα. Να είμαστε συνεπείς, ξεκάθαροι, δίκαιοι αλλά και αποτελεσματικοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σε κανέναν δεν είναι ευχάριστη η σημερινή κατάσταση. Πολύ περισσότερο λυπόμαστε όλοι μας να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, δύσκολες αποφάσεις για όλους που καμιά κυβέρνηση, κανείς υπουργός, καμιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα ήθελε να αντιμετωπίζει.
Σήμερα ο κόσμος είναι φοβισμένος, βρίσκεται σε σύγχυση, αναζητάει με αγωνία το βηματισμό του. Υπάρχει ένα μόνιμο ερώτημα. Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Αν αποδώσουν οι θυσίες. Αν υπάρχει ελπίδα.
Την ίδια αγωνία βιώνουν οι συμπολίτες μου στην Ημαθία, ένα νομό με ιδιαίτερα προβλήματα, υψηλή ανεργία και συνεχή υποβάθμιση. Οι αγρότες που βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται ή να προσανατολίζεται σε άλλους κρίκους της παραγωγής που είχαν μάθει να λειτουργούν κάτω από μια ιδιότυπη προστασία. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που βλέπουν την κίνηση στην αγορά να μειώνεται συνεχώς γιατί μέχρι σήμερα είχαν την πολιτεία απέναντι. Οι εργαζόμενοι που με ανασφάλεια αντιμετωπίζουν το μέλλον τους επειδή οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εντεινόμενα προβλήματα. Ενώ πρέπει να δοθεί άμεση απάντηση στους εργαζόμενους των Κλωστηρίων που περιμένουν ακόμη το τί θα πράξει η πολιτεία με την εγγύηση του δημοσίου που έχει περάσει από 40 κύματα και πλήττει την αξιοπιστία μας και την αποτελεσματικότητά μας.
Αλήθεια ποια όφειλε να είναι η απάντησή μας σε όλα αυτά; Θα έπρεπε να απαντήσουμε με παράνομες επιδοτήσεις, με κουτοπονηριές; με ενισχύσεις αεριτζίδικων εγχειρημάτων, με πρόχειρα μέτρα και υποσχέσεις προσλήψεων στο δημόσιο; με απάθεια και ανευθυνότητα λες και το κράτος είναι ένας τεράστιος κουμπαράς που κάθε στιγμή μπορούμε να παίρνουμε όσα θέλουμε και όσα μας βολεύουν; Δηλαδή να κάναμε όλα αυτά τα οποία οδήγησαν στην κρίση; Και δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση. Είναι πολιτική, κοινωνική, ηθική.
Επιλογή μας είναι να αναμετρηθούμε με όλα τα παραπάνω. Να αναλάβουμε την ευθύνη και όχι να την αποφύγουμε φορτώνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στο μέλλον ή σε άλλους. Και αυτό αποτελεί υπεύθυνη διακυβέρνηση και εντατική κοινοβουλευτική δράση. Αποτελεί υπευθυνότητα και χρέος μας να πραγματοποιούμε όλες τις μεγάλες αλλαγές που δεν έγιναν, που οι πολίτες ζητούν και η χώρα χρειάζεται, παρά τις αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων και συντηρητικών ιδεολογημάτων.
Αυτός ο προϋπολογισμός κατατίθεται μετά από μια τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, για την αποκατάσταση της διεθνούς μας αξιοπιστίας, την οποίαν έχουμε κατακτήσει και πάλι. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σήμερα δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται όχι μόνο οι αντοχές των πιο ευαίσθητων οικονομιών αλλά και η πολιτική βούληση των ισχυρών για το κοινό μας μέλλον.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι προϋπολογισμός αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Περιλαμβάνει μέτρα για να απαντήσουμε σε ένα έλλειμμα που έφτανε στο 15,4% το 2009 και εθνικό χρέος στα 300 δις Ευρώ. Και τα δύο μεγέθη πρέπει να τα μειώσουμε. Όχι από αριθμολαγνεία, αλλά επειδή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάπτυξης και ευημερίας.
Ήδη με αυτόν τον προϋπολογισμό λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας όπως η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στα ξενοδοχεία, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών και η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τα στρώματα που πλήττονται. Αλλά και ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως η μείωση τιμών προϊόντων ή η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις.
Αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα απαντούμε με σημαντικές πρωτοβουλίες που συντείνουν στον ίδιο στόχο για μια νέα, δυνατή Ελλάδα. Στην ανάγκη για ταχύτερη δικαιοσύνη, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, για την διευκόλυνση λειτουργίας των δικαστηρίων και των φυλακών, για την απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για εξάλειψη της ατιμωρησίας απαντούμε με συγκεκριμένους νόμους και μέτρα για την ποινική και διοικητική δίκη αλλά και τη διαμεσολάβηση σε πολιτικές υποθέσεις. Αναμορφώνουμε το σωφρονιστικό μας δίκαιο προς επιεικέστερες ρυθμίσεις, πιο ανθρώπινες, πιο ευέλικτες αλλά και αποτελεσματικές, με ιδιαίτερη έγνοια για τα παιδιά και τους ανήλικους εγκληματίες.
Στην κακοδιοίκηση, την ανομία, την αδιαφάνεια, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος απαντήσαμε με τον Καλλικράτη, το Νόμο Διαύγεια, το νόμο για την επιλογή προϊσταμένων αλλά και με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κάρτα του πολίτη που έρχονται το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθειά μας με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα μέσα από τη Βουλή, από τα κόμματα, με την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών, με μια γενναία συντακτική αναθεώρηση.
Η μεγάλη ανατροπή όμως γίνεται στην παιδεία. Εκεί βρίσκεται το στοίχημα της νέας Ελλάδας. Μετά από σημαντικές πρωτοβουλίες έχουμε ανοίξει το διάλογο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Με σημαντικές ανατροπές και όχι απλές αναθεωρήσεις του υφιστάμενου πλαισίου. Βάζουμε τρεις μεγάλες προτεραιότητες που μέχρι σήμερα ταλανίζουν όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Αλλάζουμε τον τρόπο διοίκησης, ενισχύουμε την κινητικότητα και την διεπιστημονικότητα και διεθνοποιούμε την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα νέο, δυνατό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό περιβάλλον και δίνουμε αξία στα πτυχία μας και αναγνώριση στον πτυχιούχο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Είναι εποχή ανάληψης υψηλής ευθύνης για όλους μας. Πολίτες και πολιτικούς, φορείς και θεσμούς.
Η σημερινή γενιά των νέων Ελλήνων είναι αυτή που έχει το μικρότερο μερίδιο συμμετοχής στην κρίση. Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί μια κυρίαρχη ανάγκη. Να αγωνιστεί ώστε να μην χαρακτηριστεί ως γενιά της κρίσης αλλά ως γενιά της ανατροπής και της ανάκαμψης. Είναι οι πολίτες που σήμερα περνούν δύσκολα, που τους πληγώνει αυτή η κατάσταση, που αναγκάζονται να σκέφτονται ακόμη και το εξωτερικό ως λύση. Είναι αυτοί οι πολίτες που θα δημιουργήσουν το καλύτερο μέλλον τους.
Ελπίζω και θα αγωνιστώ, θα αγωνιστούμε ο προϋπολογισμός του 2011 να είναι ο τελευταίος με αρνητικούς ρυθμούς ώστε από τον επόμενο να στηρίξουμε κυρίως αυτούς που στήριξαν την αποφυγή της χρεοκοπίας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε γιατί πιστεύω στις δυνάμεις της χώρας μας. Γιατί το μέτρο επιτυχίας της κυβέρνησης πρέπει να είναι και είναι η ευημερία των πολλών, η ανάπτυξη για όλους.
Σας ευχαριστώ
Μεγάλη αναφορά έκανε στους αγρότες,Συγνώμη που εκλέγεται ο κ.Τόλκας στο Κολωνάκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήA καλα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιπαμε κ Τολκα να εισαι ο "Υes men" του GAP αλλα οχι και ετσι!
Δες που εκλέχθηκες, θυμησου απο ποιους ζητουσες την ψήφο τους,δες σε τι κατασταση βρισκονται,και μετα να πας (ετσι για εμπειρία..)να δουλεψεις (δεν θα βρεις βεβαια..)να καταλαβεις οτι δεν ζουμε ολοι εμεις στην χωρα Ppandreou ουτε σε αεροπλανο ουτε σε κανο! Κανε μια προσπαθεια να βγαλεις την κασετα του! αν δεν το κανεις η μονη λυση να "σωθεις" ειναι να μπεις με λιστα σε εκλογες μεχρι τον Απριλιο με λιστα! να δεν γινουν τζαμπα το σκοντο στον GAP!