Πριν την σύλληψη η γυναίκα θα πρέπει να υιοθετήσει ισορροπημένες διαιτητικές συνήθειες που θα αποβλέπουν σε φυσιολογικό βάρος και σε καλή διατροφική κατάσταση κατά την κύηση. Ένας βασικός λόγος που κάνει την διατροφή της μητέρας πριν την κύηση τόσο σημαντική είναι το ότι καθορίζει αν η μήτρα θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός υγιούς πλακούντα τον 1ο μήνα της κύησης.
Η ρύθμιση των ενεργειακών αναγκών είναι πολύ βασική λοιπόν για μια έγκυο. Συνολικά οι ανάγκες σε ενεργεία καθ’ όλη την εγκυμοσύνη καλό είναι να κυμαίνονται από 40000 με 70000 θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί σε 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα στην διάρκεια του 2ου και του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Αυτές οι επιπλέον θερμίδες είναι απαραίτητες:
1. Για να διατραφεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο
2. Για να διασφαλιστεί το απαραίτητο βάρος της μητέρας
3. Για να ανταπεξέλθει το σώμα της μητέρας στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.
Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να καλύπτονται συνολικά από μια ισορροπημένη διατροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό είναι δύσκολο (όπως για παράδειγμα με τον σίδηρο ή άλλα ιχνοστοιχεία) και κάτω από την καθοδήγηση του ιατρού συνίσταται και η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων καθώς οι ελλείψεις μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για το έμβρυο αλλά και για την ίδια μητέρα.
(Στο επόμενο άρθρο αναλυτικά στοιχεία για την λήψη πρωτεΐνων, υδατανθράκων και βιταμινών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου