Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

50 βαθμοί Κελσίου διαφορά από το Βορρά στο Νότο!


Σε ατμοσφαιρική ανωμαλία αποδίδεται από τους μετεωρολόγους το γεγονός ότι ενώ εμείς κάνουμε μπάνια στη Β. Ευρώπη επικρατεί πολικό ψύχος.
Πρωτοφανής, για τα δεδομένα της εποχής, κακοκαιρία με δριμύτατο κύμα ψύχους σαρώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη βόρεια Ευρώπη. Οι αερομεταφορές, τα σιδηροδρομικά δίκτυα και οι οδικές μεταφορές έχουν παραλύσει. Στην Πολωνία η θερμοκρασία άγγιξε μέχρι και τους -26 βαθμούς Κελσίου. Προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμα η Μ Βρετανία, Ιρλανδία, η βόρεια Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία. 

Εντωμεταξύ, τους 28 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στην Κρήτη με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ζέστη έρχεται από τον Βόρειο Ατλαντικό! Πρόκειται για  ατμοσφαιρική ανωμαλία που ‘κόβει’ την Ευρώπη στα δύο.  Στους µμετεωρολογικούς χάρτες χθες, οι επιστήµονες µπορούσαν να διακρίνουν καθαρά τη διαφορά του καιρού ανάµεσα στη βόρεια και νότια ήπειρο υπό τη µορφή µιας νοητής γραµµής από τη ∆υτική Μεσόγειο, που περνά από τη Σαρδηνία και την Κορσική, διασχίζει στη µέση την Ιταλία και στη συνέχεια περνά από τα Βαλκάνια φθάνοντας σχεδόν µέχρι τον Εύξεινο Πόντο.

«Το σύστηµα αυτό, που ονοµάζεται τύπος τηλεσύνδεσης, έχει την ιδιότητα να προκαλεί διαφορετικές καιρικές συνθήκες στα δύο του άκρα. Όταν στον έναν πόλο υπάρχει έντονη κακοκαιρία, όπως συμβαίνει τώρα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης µε χαµηλές θερµοκρασίες και χιόνια, στον άλλο πόλο, που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόµετρα πιο µακριά, παρατηρούνται αντίθετες καιρικές συνθήκες. Επικρατούν δηλαδή θερµοί νοτιάδες και αύξηση της θερµοκρασίας» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η κ. Ελενα Φλόκα, επίκουρη καθηγήτρια στονΤοµέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Τέτοιες περιπτώσεις, αντιστραμμένες, είχαµε το 2004 και το 2006 όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε λευκό κλοιό λόγω του χιονιά ενώ στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης επικρατούσε καλοκαιρία. Το σύστηµα   ανώµαλης κυκλοφορίας στην ατµόσφαιρα δηµιουργείται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και προκαλεί αυξηµένη αέρια ροή από τα νοτιοδυτικά προς την Ανατολική Μεσόγειο η οποία οδηγεί στην εισβολή θερµών αέριων µαζών στη χώρα µας και σε αύξηση της θερµοκρασίας.(ellispoint.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου