Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ "ΜΙΧΑΗΛ Ο ΛΟΓΙΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Κ. ΦΙΛΩΤΑ ΑΔΑΜΙΔΗ

Μια υπέροχη εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του πολεμιστή των  4 πολέμων, του  αγωνιστή της εθνικής αντίστασης, κ. Φιλώτα Αδαμίδη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου όσοι παραβρέθηκαν στην "Εστία Μουσών" Νάουσας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας "¨Μιχαήλ ο Λόγιος"  και το 2ο Γυμνάσιο Νλαουσας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο φιλόλογος κ. Πέτρος Στοΐδης,ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση του κ. Αδαμίδη,  ως εφέδρου δεκανέα και κατόπιν ανθλγου στο Αλβανικό Μέτωπο, στη
Μάχη της Κρήτης,  στην εθνική αντίσταση εναντίον των Γερμανών στην περιοχή της Μακεδονίας, με αποκορύφωμα την  μάχη στο Μουχαρέμ  Χάνι, πλησίον της Έδεσσας, που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιτυχίες του ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με Βρετανούς σαμποτέρ.
Ο κ. Στοίδης αναφέρθηκε κατόπιν στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου και την προσφυγιά του κ. Αδαμίδη στην Τσεχοσλοβακία (όπου έλαβε μέρος και στην επανάσταση της Πράγας)και τις διώξεις που υπέστη από τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ ( με τη διαγραφή του δυο φορές) γιατί  αρνήθηκε να υπογράψει ψευδείς αναφορές σχετικά με τη συμμετοχή των Γιουγκοσλάβων στην προσβολή τμημάτων του ΔΣΕ από τον Εθνικό Στρατό.
Ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τον αείμνηστο  αρχηγό  ΓΕΕΘΑ Αγαμέμνονα Γκράτσιο , αφού υπήρξαν συμμαχητές στο Αλβανικό Μέτωπο, επαναπατρίστηκε το 1982 στη Νάουσα, όπου και προσέφερε σημαντικό  έργο , με αποκορύφωμα την  προσπάθειά του για κοινό εορτασμό της εθνικής αντίστασης από όλους τους πρωταγωνιστές της, χωρίς κομματικά καπελλώματα.
Από το 1968  στηρίζει την Ανανεωτική Αριστερά, ενώ χαρακτηριστικά συγκινητική ήταν η αναφορά του, στο κλείσιμο της  παρουσίασης της  δράσης του, στο ν αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο της χώρας μας.
«Το ερώτημα είναι υπήρχε άλλη διέξοδος; Ύστερα από τα όσα έζησα, αλλά και από τις εμπειρίες άλλων πρωταγωνιστών και ιστορικών, δηλώνω κατηγορηματικά πως ναι, υπήρχε. Ειρηνική, πολιτική, δημοκρατική και κοινοβουλευτική»
Δείτε video από την εκδήλωση

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του αντιδημάρχου κ. Χαλκιά, του δημ.συμβούλου κ. Παπά, των πρώην δημάρχων Νάουσας κ. Βλάχου και Λιόλιου και πολλών  παρευρισκομένων. Δείτε videos από την εκδήλωση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου