Με στόχο τη δημιουργία νέου παραρτήματος του ΕΚΕΤΑ στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αναπτυξιακού χαρακτήρα στις 22 Ιανουαρίου 2025, στην έδρα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη.
Παρόντες, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας και ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, ενώ από τον Δήμο Νάουσας παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών, Καινοτομίας, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας κ. Θεόδωρος Δολδούρης.
H διοίκηση του δήμου μας σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Βασικό πυλώνα του αποτελεί η ενσωμάτωση στην τοπική οικονομία και κοινωνία, θεσμών και δράσεων που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
Όταν αναφερόμαστε στην επιστημονική έρευνα στη χώρα μας ο πρώτος φορέας που τη σχηματοποιεί στον νου μας, δεν είναι άλλος από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Πρόκειται για θεσμό που μετά από είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας αποτελεί την πρωτοπορία στην επιστημονική έρευνα της χώρας μας και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το ΕΚΕΤΑ περιλαμβάνει πέντε θεματικά ινστιτούτα ερευνών σε αντικείμενα αιχμής, τα οποία ερευνά και στη συνέχεια εισάγει την τεχνολογική καινοτομία που ως ο μοντέρνος καταλυτικός συντελεστής παραγωγής αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για οικονομική ανθεκτικότητα και επιβίωση οικονομικών φορέων και κοινοτήτων στο σύγχρονο –εξαιρετικά- ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Τα επιστημονικά ινστιτούτα που υπάγονται στο ΕΚΕΤΑ είναι Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) και το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙBΟ).
Στις δράσεις του ερευνητικού κέντρου απασχολούνται περίπου 1.600 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και η λειτουργία του είναι χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα κατά 79%, από διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία κατά 12% και από θεσμική κρατική χρηματοδότηση κατά 9%. Αποτελεί ουσιαστικά αυτοχρηματοδούμενο φορέα. Το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εμπειρίας, αποτελείται κυρίως από νέους που επιλέγουν για εργασία τη χώρα μας, ενώ θα μπορούσαν με ευκολία να σταθούν σε οποιοδήποτε αντίστοιχο φορέα των προηγμένων τεχνολογικά χωρών του εξωτερικού.
Η συμβολή του ερευνητικού φορέα στην ανάπτυξη όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας της χώρας στις οποίες του ζητήθηκε η εμπλοκή ήταν καταλυτική.
Το παράρτημα που προγραμματίζεται να ιδρυθεί στη Νάουσα, θα απασχολήσει αρχικά περίπου τριάντα επιστήμονες – ερευνητές στα παραπάνω ερευνητικά αντικείμενα, με την προοπτική μελλοντικής αύξησης τους. Αναφερόμαστε συνεπώς σε επιστημονικό προσωπικό που θα εγκατασταθεί στο δήμο μας για εργασία ενώ θα δοθεί η ευκαιρία σε επιστήμονες που έλκουν την καταγωγή τους από τον τόπο μας ή κατοικούν σε αυτόν, να εργαστούν σε αντικείμενα αιχμής με πολύ καλές αμοιβές. Παράλληλα το όφελος για τις τοπικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης, θα είναι σημαντικό, καθώς θα έχουν την ευκαιρία για εισαγωγή των πιο επαναστατικών τεχνολογιών στην παραγωγική τους διαδικασία με τεράστια επίδραση στην ανθεκτικότητα και την αειφόρο ανάπτυξή τους.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί η κλιμάκωση των δράσεων για την εγκατάσταση του παραρτήματος του ΕΚΕΤΑ στην Νάουσα, καθώς και θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για τη στελέχωση τη λειτουργία του και τη διασύνδεσή του με τις τοπικές επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου