Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Χρήστος Γιαννακάκης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα


 Σε συνέχεια δελτίου  τύπου που εξέδωσε η   Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στις 22 Αυγούστου  σχετικά με την υποβολή δηλώσεων προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες, στα ροδάκινα και

νεκταρίνια που υπέστησαν από καρπόπτωση λόγω βροχόπτωσης, έχουμε να παραθέσουμε  τα κάτωθι στοιχεία, τα οποία αποτελούν τεκμηρίωση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους ζημιωθέντες παραγωγούς μέλη των Συνεταιρισμών.

 

Στοιχείο 1ο 

Ο νόμος 3877/2010,  ΦΕΚ  160 Α’, 20-9- 2010,  στο  άρθρο 5,  προσδιορίζει τους ασφαλιζόμενους από τον ΕΛΓΑ  φυσικούς κινδύνους και στην παράγραφο 1 ζ ),  αναφέρει ως άμεση ζημιά στη φυτική παραγωγή και επομένως καλυπτόμενη, τη ζημιά που προκαλείται από υπερβολική και άκαιρη βροχόπτωση.


Στοιχείο 2ο 

Ο κανονισμός ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, αριθμός 157502/ΦΕΚ 1668 Β΄ 27-7-2011 στο άρθρο 2  παράγραφο  α),  αναφέρει ότι υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών και άκαιρων βροχοπτώσεων.

Επίσης στον ίδιο κανονισμό στους εννοιολογικούς προσδιορισμούς στο άρθρο 3  παράγραφο 8,  ορίζεται ότι τα ζημιογόνα αίτια που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛΓΑ, είναι μεταξύ των άλλων,  οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις.

Στο ίδιο άρθρο, παράγραφο 8  στ ),  προσδιορίζεται και η έννοια του εν λόγω φαινομένου, αναφέροντας ότι «υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις θεωρείται η πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους, ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει, προκαλεί ζημιές στη φυτική παραγωγή».

Στο άρθρο 4, του ίδιου κανονισμού, παράγραφο 1, αναφέρεται ότι καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια και που προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού που προαναφέραμε.


Στοιχείο 3ο 

Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ,  στο ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στην ζημιές στα ροδάκινα οι οποίες προκαλούνται από υπερβολικές και αρκετές βροχοπτώσεις, στην  παράγραφο 2,1, α),   προσδιορίζεται ότι  η    καρπόπτωση είναι  μία από τις καλυπτόμενες ζημίες (σελίδα 93).






Στοιχείο 4ο 

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουμε, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής  ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα  και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά. Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης.

 

Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.


Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα  σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων  ροδακίνων.


Κατόπιν τούτου, καλούνται όλοι οι Συνεταιριστικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς των Ροδακινοπαραγωγών,  να απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ,  προασπίζοντας τα  νόμιμα συμφέρονται των αγροτών και των μελών τους . 



Με εκτίμηση,

 

Χρήστος Γιαννακάκης

Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου