Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεναγηθείτε στην βυζαντινή κληρονομιά της Βέροιας!


 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ενισχύοντας την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Βέροιας και την προσβασιμότητα σε αυτό, σας προσκαλεί σε μία ακόμα εκδήλωση γνωριμίας με τη βυζαντινή κληρονομιά της.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 11:30, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ναό της Αγίας Άννας, που βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης, αλλά και της αρχαίας Βέροιας. 

Κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ο ναός της Αγίας Άννας αποτελεί μάρτυρα της διαχρονικής ιερότητας ενός ακόμη χώρου της πόλης. Μονόχωρο κτίσμα στην αρχική του φάση, λαμβάνει, μετά από ανακαίνιση κατά τον 16ο αι., τη μορφή ενός δίκλιτου ναού με νάρθηκα. Ο σωζόμενος τοιχογραφικός διάκοσμός του αποτελεί αξιόλογο δείγμα τέχνης διαφορετικών φάσεων του 16ου αι., συμπληρώνοντας την εικόνα της μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής της πόλης. Οι επιγραφικές του μαρτυρίες εμπλουτίζουν την προσωπογραφία της Βέροιας και συμβάλλουν στη σύνθεση της ιστορίας της. Ο ναός της Αγίας Άννας, μαζί με άλλους έντεκα βυζαντινούς ναούς της Βέροιας, άνοιξαν τον Ιούλιο τις θύρες τους στο κοινό αποκαλύπτοντας εκ νέου ένα σημαντικό μέρος της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης.

Την περιήγηση στον Ι.Ν. της Αγίας Άννας θα κάνει η Αρχαιολόγος Μαρία Πολατίδου. 

Με τις οργανωμένες περιηγήσεις στα βυζαντινά μνημεία της Βέροιας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας βαθαίνει την επικοινωνία της με πολίτες και επισκέπτες της πόλης, αναδεικνύοντας τη πολιτιστική αξία των βυζαντινών δημιουργιών.

Σας περιμένουμε με χαρά και, με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε το πρόγραμμα επίσκεψης των μνημείων:

Ο ναός της Παλαιάς Μητρόπολης είναι επισκέψιμος όλες τις ημέρες της εβδομάδας, 08:00-20:00, εκτός από Τρίτη, που ισχύει το ωράριο 12:00-20:00. 

Οι ναοί της Ανάστασης του Σωτήρος Χριστού και του Αγίου Παταπίου, είναι επισκέψιμοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός από Τρίτη, 09:00-17:00.

Επιπλέον, συνεχίζεται το ωράριο επισκεψιμότητας των εξής μνημείων έως και 31 Οκτωβρίου 2024:

1) Στη συνοικία της Κυριώτισσας, θα μπορούμε να επισκεφθούμε τις εκκλησίες της Παναγίας Βαλτεσινής, του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Ανδρέα, Δευτέρα και Παρασκευή 12:00-15:00. Σημείο αφετηρίας, ο ναός της Παναγίας Βαλτεσινής*.

2) Στη συνοικία της Μακαριώτισσας, θα μπορούμε να επισκεφθούμε τις εκκλησίες των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, του Αγίου Γεωργίου Μικρού και του Αγίου Νικολάου της Μακαριώτισσας, Τετάρτη και Σάββατο 12:00-15:00. Σημείο αφετηρίας, ο ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας*. 

3) Τα μνημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού, τους ναούς του Μεγάλου Θεολόγου, της Αγίας Άννας (αγοράς) και του Αγίου Νικολάου του Μοναχού Ανθίμου θα μπορούμε να τους επισκεφθούμε Πέμπτη και Κυριακή 12:00-15:00. Σημείο αφετηρίας, ο ναός της Αγίας Άννας (αγοράς)*. 

* Σε κάθε ναό - σημείο αφετηρίας σας περιμένει αρχαιοφύλακας. Αν χρειαστείτε βοήθεια, επικοινωνήστε με το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, τηλ. 23310-76100.

*

Σε επόμενη ανακοίνωσή μας θα σας ενημερώσουμε για συγκεκριμένες μέρες περιήγησής μας στην πόλη και για τον μήνα Οκτώβριο. 

Σας περιμένουμε!


Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Στοιχεία Επικοινωνίας - Σελίδες Πληροφόρησης για τις δράσεις μας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ρήγα Φεραίου 16 -18, Τ.Κ. 59132 Βέροια, τηλ.23310 29737, e-mail: efahma@culture.gr

  Websites        www.aigai.gr  www.byzantine-museum-veria.gr    

  

· Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

https://www.facebook.com/Ephorate-of-Antiquities-of-Imathia-Archaeology-at-the-heart-of-Macedonia-832878483711387/

· Ancient Theatre of Mieza

https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/

· Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας - Archaeological Museum of Veria 

www.facebook.com/Αρχαιολογικό-Μουσείο-Βέροιας-Archaeological-Museum-of-Veria-746167515425797

· Byzantine Museum of Veria

https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/

· Εικονικό Μουσείο, Μέγας Αλέξανδρος (Virtual museum, Alexander the Great)

www.facebook.com/groups/414624375246597 

· Μουσείο & Ανάκτορο Αιγών - Museum & Palace of Aigai (Vergina) 

https://www.facebook.com/groups/125909644127522

· Museum of the Royal Tombs of Aigai – Vergina

https://www.facebook.com/aigai.museum.vergina/

     Aigai Vergina: twitter.com/AigaiVergina


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου