Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Νάουσας. Γράφει ο Νικόλας Καρανικόλας, καθηγητής στο ΑΠΘ, πρώην δήμαρχος Νάουσας

 


Πριν από μερικές ημέρες δόθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των κατοικιών όλης της χώρας, άρα και του Δήμου μας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.Θεωρώντας ότι η κατασκευή νέων κατοικιών (παλαιότητα) αλλά και το αν τελικά αυτές

κατοικούνται ή παραμένουν κλειστές, είναι δείκτες που καταγράφουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα του Δήμου μας, δίνουμε τους ακόλουθους δείκτες.


Στον Δήμο μας υπάρχουν συνολικά 15.733 κατοικίες εκ των οποίων είναι κενές συνολικά 4.200 κατοικίες.

Δηλαδή ποσοστό 26,7%.

Συνεπώς μία στις τέσσερις κατοικίες είναι στον Δήμο μας σύμφωνα με την ΕΛΛΣΤΑΤ κενή! Κλειστή! Παρατημένη!

Το ποσοστό αυτό είναι τρομακτικό και δείχνει την απόλυτη ερήμωση του Δήμου να αποτυπώνεται και μέσα από αυτόν τον σκληρό δείκτη.

Από τις 4.200 κενές κατοικίες, οι 3.046 βρίσκονται στην Δημοτική Ενότητα Νάουσας, οι 739 στην Δημοτική Κοινότητα Ανθεμίων και οι 415 στην Δημοτική Κοινότητα Ειρηνούπολης.

Τραγική είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται στην οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής, που παρασύρει πλήθος επαγγελμάτων.

Συγκεκριμένα, η παλαιότητα των κατοικιών είναι πολύ υψηλή αφού οι περισσότερες κατοικίες του Δήμου μας έχουν κτιστεί πριν το 1980.

Συγκεκριμένα την περίοδο 1961-1980 κατασκευάστηκαν 6.756 κατοικίες, την περίοδο 2001-2010 1.354 κατοικίες ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα μόνο 245!, εκ των οποίων, την περίοδο 2011-2015 172 κατοικίες, ενώ μετά το 2016 μόνο 73 νέες κατοικίες προστέθηκαν στο οικιστικό μας απόθεμα!

Δηλαδή, μετά το 2016 κατασκευάστηκε μόλις το 0,4% των κατοικιών του Δήμου μας. Και μάλιστα από αυτές τις 73 κατοικίες οι 25 παραμένουν κενές! Ποσοστό 34,25%! Δηλαδή μία στις τρεις ολοκαίνουργιες κατοικίες είναι κλειστή.

Αντίστοιχα, ενδιαφέρον προκαλεί το ότι από το 2011 και μετά στον Άγιο Νικόλα, το Ροδοχώρι, τον Άγιο Παύλο, την Μεταμόρφωση, τα Μονόσπιτα, τα Πολλά Νερά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μία κατοικία!

Η τραγικότητα των στοιχείων οδηγεί σε πολλά και ποικίλα συμπεράσματα. Προφανώς, γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότερες από αυτές τις κατοικίες δεν έχουν υποστεί καμία αναβάθμιση ή ανακαίνιση. Άρα έχουν και ιδιαίτερα υψηλό ενεργειακό κόστος.

Μήπως θα πρέπει να αναζητηθούν χρηματοδοτικά κίνητρα για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου;

Ή τελικά θα απαξιωθεί με απόλυτο τρόπο και θα φθάσουμε στο σημείο που θα δίδονται δωρεάν σε νέους κατοίκους ως κίνητρο εγκατάστασης στον Δήμο μας, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε χωριά της Ιταλίας;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου