Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Erasmus+ στη Νάουσα: Έναρξη του Προγράμματος «RECIBIOS» με θέμα τη βιο-οικονομία για μαθητές Γυμνασίου

 


Ξεκίνησε και επίσημα το νέο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Νάουσα τίτλο «RECIBIOS: Challenge-based experimentation on BIOdegradable RECIpeS in lower secondary education», το οποίο συγχρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Erasmus+.

 

Το Πρόγραμμα «RECIBIOS» αφορά την εκπαίδευση μαθητών Γυμνασίου στις έννοιες της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας με στόχο να αποτελέσει έναυσμα για τους μαθητές, ώστε να γίνουν υπερασπιστές μιας πιο πράσινης μελλοντικής ανάπτυξης.

Ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, στόχος του Προγράμματος είναι:

1.      Να αναπτύξει τις “πράσινες” δεξιότητες των μαθητών,

2.      Να παροτρύνει τους μαθητές να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη,

3.      Να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μπορείτε να φανταστείτε μια σχολική τάξη όπου τα υπολείμματα φρούτων, καθώς και άλλα οργανικά απόβλητα δεν θα πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων, αλλά θα μετατρέπονται σε πολύτιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά;

 

Το Πρόγραμμα «RECIBIOS» στοχεύει να αποσαφηνίσει τις έννοιες της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας στους μαθητές μέσω της εισαγωγής τους στον τρόπο σκέψης πίσω από τη διαδικασία δημιουργίας βιοδιασπώμενων υλικών και παράλληλα να τους εμπνεύσει να ακολουθήσουν τον μελλοντικό επαγγελματικό τους προσανατολισμό έχοντας ως αφετηρία τη βιωσιμότητα.

 

Η κατανόηση των υλικών, πως δημιουργούνται, χρησιμοποιούνται και απορρίπτονται, είναι πολύτιμες δεξιότητες σε έναν κόσμο ο οποίος παράγει και καταναλώνει ανεξέλεγκτα. To Πρόγραμμα «RECIBIOS» θα εισάγει τους μαθητές στη διαδικασία του κυκλικού τρόπου σκέψης όπου τα υλικά είναι εξ’ ορισμού βιώσιμα και βιοδιασπώμενα, ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό πρότυπο της παραγωγής-χρήσης-απόρριψης.

 

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1.      Μάθηση μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις οι οποίες θα τους ενθαρρύνουν να σκέφτονται κριτικά και να επιλύουν προβλήματα με δημιουργικό τρόπο χρησιμοποιώντας βιο-υλικά.

2.      Πρακτική εμπειρία. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες πειραματισμού με φυσικά υλικά και την κατανόηση των συστατικών τους.

3.      Μαθαίνοντας από τους άλλους: Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου όπου οι συμμετέχοντες θα αλληλοεπιδράσουν και  θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις αναφορικά με παγκόσμιες προκλήσεις σχετικές με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

·        Λύκειο RHIZO, Βέλγιο, επικεφαλής εταίρος, με μεγάλη εμπειρία σε καινοτόμες μεθόδους μάθησης, ο οποίος θα διασφαλίσει πως το εκπαιδευτικό υλικό θα εκπονηθεί με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά πρότυπα.

·        1ο Γυμνάσιο Νάουσας, Λάππειο, με έντονο ενδιαφέρον στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, θα εφαρμόσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και θα συμμετάσχει σε ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.

·        EduQuest, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τη Νάουσα, θα συμβάλει στη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού, την αναζήτηση καλών πρακτικών καθώς και στη δημοσιότητα του Προγράμματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

·        Ακαδημία Ρομποτικής Νάουσας, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα που θα παραχθούν μέσω του Προγράμματος και να εμπλουτίσει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα με νέα εκπαιδευτικά υλικά βασισμένα στη βιωσιμότητα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στο email: info@eduquest.gr και στην ιστοσελίδα www.eduquest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου