Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

"Παγκόσμια Ημέρα Πάρκων" .Αφιερωμένη στο Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας

     


Σωτήριον έτος 1959.

       Πώς να σου διαφύγει η χρονιά αυτή μιας και είναι η γενέθλια! Δήμαρχος της Νάουσας ο αείμνηστος Φιλώτας Κόκκινος. Ανήσυχος, δραστήριος, αλλά και πολυταξιδεμένος σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των πολλών έργων που οραματίστηκε και υλοποίησε, έβαλε σκοπό να

αξιοποιήσει ένα αδιαμόρφωτο χώρο ανατολικά της πόλης, στο λεγόμενο "μπαλκόνι". Παλιότερα λέγεται ότι ο χώρος εκείνος είχε μερικά παρτέρια  πρασίνου και πιο εκεί προς το πρανές χρησιμοποιούνταν ως γήπεδο ποδοσφαίρου (...όταν κανένας με γερό σουτ  κλωτσούσε τη μπάλα δυνατά, αλήθεια πού έφτανε;). Φαίνεται επίσης να προϋπήρχε  και το μικρό πανέμορφο συντριβανάκι που βλέπει στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, καθώς η κύρια είσοδος του τότε μικρότερου πάρκου, ήταν από εκεί μεριά (οικίες Καρκάτα-Δημητρούλη κλπ). 

        Έτσι λοιπόν, ο  δαιμόνιος Φιλώτας  με πολλές "παραστάσεις" απ'το εξωτερικό, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα τοπίου Βασίλειο Παλάσκα, τον σχεδιασμό  τη μελέτη και την τελική  διαμόρφωση του χώρου των 50 περίπου στρεμμάτων. Παλαιότερα, όλος ο χώρος από την Αράπιτσα μέχρι τη «Λέσχη Αξιωματικών», ήταν αναξιοποίητος.  Εκτός από το σημείο της «Μεγάλης Σφαγής» των Ηρώων του 1822 που διατηρούνταν κάπως ευπρεπής, όλος ο υπόλοιπος χώρος  έπρεπε να αναδιαμορφωθεί. 

   


  Το σημερινό κτήριο "ΚΙΟΣΚΙ" (κατασκευάσθηκε κι αυτό εκείνη την περίοδο-αρχές της δεκαετίας του '50), στη θέση προϋπάρχοντος μικρότερου κτίσματος που κι εκείνο χρησιμοποιούνταν  σαν αναψυκτήριο. Προς τη δυτική πλευρά, υπήρχε και το λεγόμενο "Μουσείο" (άλλοτε μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων, ΚΕΠ, Γραφείου τουρισμού κλπ.). Στη βόρεια πλευρά, υπήρχε το αρχικό -και πολύ ωραίο  κτήριο- της "Λέσχης Αξιωματικών" το οποίο αργότερα κατεδαφίσθηκε  και μετά χτίστηκε το σημερινό κτήριο. Επί Φιλώτα επίσης, κατασκευάσθηκε και το γνωστό "Ηρώον" της Νάουσας με τον Μακεδονομάχο, όπου γίνεται και η κατάθεση στεφάνων στις επετείους, όπως επίσης και η σήμερα σωζόμενη τοξωτή "Πύλη του Πάρκου".  Δίπλα, επί δημαρχίας Δ. Βλάχου και κάπου τη δεκαετία του '80, έγινε και το θερινό μας θέατρο "Μελίνα Μερκούρη". Το 2011, στον "Χώρο Θυσίας" στο πλακόστρωτο, τοποθετήσαμε τέσσερα λιτά γλυπτά, στη μνήμη των 1.241 Ναουσαίων Ηρών που σφαγιάσθηκαν εκεί το 1822 από τους Οθωμανούς, ενώ από το 2010 θεσμοθετήσαμε στον ίδιο χώρο και την "Ανθοκομική Έκθεση Νάουσας". Νότια της όλης έκτασης,  υπάρχει ένα σπιτάκι (φυλάκιο) όπου στεγάζεται ο εκάστοτε υπεύθυνος της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου μας, οι κηπουροί, ενώ δίπλα στην μικρή λίμνη βρίσκονται οι φωλιές των διαφόρων πτηνών, αλλά πιο δίπλα στις αποθήκες τα  διάφορα εργαλεία κηπευτικής. Πιο πέρα προς τη γέφυρα του Νοσοκομείου, υπήρχαν παλιά οι  δημόσιες τουαλέτες οι οποίες μετά άλλαξαν χρήση, ενώ στο πρανές προς την Αράπιτσα, η υπηρεσία διαμόρφωσε ένα μικρό "Θερμοκήπιο" για τις ανάγκες των ανθώνων του Πάρκου.  Νέες  δημόσιες τουαλέτες  κατασκευάσαμε επίσης και το 2009 δίπλα από το θερινό θέατρο και πίσω από τα τότε ΚΕΠ. Στο μέσον του πάρκου, διαμορφώθηκαν και δεσπόζουν μέχρι σήμερα οι δύο  λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους με δύο μικρά ξύλινα γεφυράκια. 

      Το έργο αυτό για την εποχή του (πριν 65 χρόνια!), πράγματι ήταν από τα κορυφαία του Φιλώτα. Στιγμάτισε και ομόρφυνε κατά πολύ τη Νάουσα, έκτοτε δε αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Δημότες, κυρίως δε των παιδιών με τις μανάδες τους (....πάμε μια βόλτα στο πάρκο να ταίσουμε τα ...παπάκια"), αλλά και της νεολαίας μας  όπου εκεί δίνονταν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα τα πρώτα ερωτικά ραντεβού!   

     Με την ευκαιρία, θέλω να σημειώσω και κάτι -που πιθανόν ελάχιστοι να γνωρίζουν- ότι εκείνη τη χρονιά  για την κατασκευή του Πάρκου, ο Δήμος μας είχε πάρει δάνειο σε λίρες Αγγλίας, διάρκειας 70 ετών και το οποίο ξεπληρώνουμε με χρεωλυτική δόση ποσού 350€ ετησίως, ενώ προβλέπεται να εξοφληθεί  το 1929!

      Εδώ και καιρό, γνωρίζω επίσης ότι με πρωτοβουλία του γεωπόνου του Δήμου μας Νικ. Μπάμπου, έχει γίνει  σχετική μελέτη για την αναμόρφωση-ανάπλαση-βελτίωση όλου του Πάρκου, και μάλιστα   έχει ενταχθεί και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με Π/Ϋ περίπου 1 εκ ευρώ! Απ'όσα πληροφορήθηκα, με τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν αναμένεται να δοθεί μια άλλη διάσταση του πάρκου μας και να ομορφύνει ακόμη περισσότερο. 

      Μακάρι να γίνει και να το χαρούμε όλοι οι Ναουσαίοι. 

     .......................  

      Αφήνω και μερικές φωτογραφίες (παλιές και νεώτερες), ξεχωρίζοντας μια όπου φαίνονται οι πολύχρωμες τουλίπες στους ανθώνες, αλλά  και το παγόνι το οποίο  -κάπου το 2007 - το είχε "συλλάβει" αμέριμνο ο  συνεργάτης μου Πέτρος Συμεωνίδης. Μια ακόμη εξαιρετική φωτογραφία (η λίμνη με τα κόκκινα χρώματα της ανατολής), μου την είχε δωρίσει ο μακαρίτης και πολυτάλαντος Αργύρης Δημητράκης και η οποία κοσμεί το "σαλόνι" του βιβλίου της πόλης "ΝΑΟΥΣΑ, Ο ΤΟΠΟΣ, ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ" που κάναμε το έτος  2005 για την προβολή και ανάδειξη της Νάουσας.. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου