Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ- Το «επίνειον» της Νάουσας. Του Τάσου Καραμπατζού


To 1997 συμμετείχα στο τότε πρώτο αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο ως νομαρχιακός σύμβουλος με Νομάρχη τον Ανδρέα Βλαζάκη. Και μάλιστα υπηρέτησα στην τιμητική θέση του αντιπροέδρου του Ν.Σ. Θυμίζω, ότι μέχρι το 1994, υπήρχε ο θεσμός του διορισμένου Νομαρχη και για πρώτη φορά είχε εφαρμοστεί η «Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση». Το 1997 λοιπόν, ήταν μια σημαδιακή χρονιά. Ψηφίστηκε ο νόμος 2539/1997 γνωστότερος σε όλους ως «Σχέδιο Καποδίστριας» που αφορούσε την πρώτη συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας. Ακολούθησε το 2010 ο «Καλλικράτης» και πρόσφατα ο «Κλεισθένης». Τότε λοιπόν στην Ημαθία σχηματίζονταν συνολικά 11 Δήμοι και στην άλλοτε Επαρχία Νάουσας δημιουργήθηκαν οι Δήμοι: α) Νάουσας (Νάουσα, Αρκοχώρι, Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι, Στενήμαχος), β) Ανθεμίων και γ) Ειρηνούπολης.

Η τότε θητεία μου στο Ν.Σ. συνέπεσε με τη θητεία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του μακαρίτη Βουλευτή Βασίλη Χ’’Ιωαννίδη. Στον σχεδιασμό που γινόταν για το πού θα «πάει» η κάθε Κοινότητα στην περιοχή μας, υπήρχε τότε έντονη αντίδραση από αρκετούς συντοπίτες μας στον Στενήμαχο, οι οποίοι ήθελαν να «προσαρτηθούν» στο Δήμο Βέροιας(!). Θυμάμαι λοιπόν τον Βασίλη, που πρωτοστάτησε στον αγώνα να μεταπεισθούν οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να έρθει με τη Νάουσα ο Στενήμαχος Με την άποψη αυτή ταυτιζόμουν απόλυτα κι εγώ και τον βοήθησα τότε με τις όποιες δυνατότητες είχα, ώσπου τελικά ο Στενήμαχος έγινε ένα από τα «Διαμερίσματα» του Δήμου Νάουσας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, διότι όλες οι Βιομηχανίες και οι μεγάλες Επιχειρήσεις των Ναουσαίων, ήδη ήταν ανεπτυγμένες στον άξονα Βέροιας –Σκύδρας έξω από τον Στενήμαχο. Πολλοί από τους χωριανούς, δούλευαν ήδη σ’αυτές τις Βιομηχανίες. Δεν γινόταν να πάν στη Βέροια γιατί τα πάντα είχαν «αναφορά» στη Ναόυσα. Ήταν δηλαδή, σαν να λέμε το …«επίνειο» της πόλης, στη «βιομηχανική θάλασσα» δίπλα στους οδικούς άξονες και στον σιδηρόδρομο. Καλή του ώρα του Βασίλη που πάλεψε και το κατάφερε.

Αργότερα, το 2003 που ανέλαβα να υπηρετήσω τον δήμο Νάουσας σαν δήμαρχος, πάντα είχα ως κεντρική μου πολιτική την «ισορροπία» μεταξύ Νάουσας και πρώην Κοινοτήτων. Όπως το ίδιο έπραξα και το 2010 με τη συνένωση Νάουσας-Ανθεμίων –Ειρηνοπούπολης. Ο Δήμος Νάουσας, ήταν ήδη 100 ετών Δήμος, με μια διαφορετική οντότητα, ιστορία, οργάνωση, υποδομές και αρκετά υπηρεσιακά στελέχη, κτήρια, μηχανήματα κλπ. Θα μπορούσε δηλ. να σταθεί αρωγός στις άλλοτε Κοινότητες, που μέχρι τότε παρακαλούσαν τον κάθε Νομάρχη να τους κάνει κανένα έργο! Μόνον έτσι θα μπορούσαμε να κάνουμε σημαντικά έργα σ’ αυτές τις Κοινότητες. Γι’αυτό και επέμενα τότε στην ιδέα των ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ. Αυτό κάναμε λοιπόν στα 12 χρόνια της δικής μου διοίκησης. Και θυμάμαι καλά προεκλογικά το 2002, το υπ’αριθ. «1» πρόβλημα που μου έβαζαν οι συμπολίτες μας στον Στενήμαχο, ήταν «η Αποχέτευση». Το έλεγαν, αλλά από μέσα τους δεν το πίστευαν ότι θα γίνει. Άκουγα και κριτικές:«Έλα μωρέ, μας τάζει κι ο Καραμπατζός για ψήφους όπως κι όλοι οι άλλοι…». Όμως, όλα δεν είναι το ίδιο. Το 2014, μετά από συλλογική δουλειά όλων μας στο Δήμο, καλό σχεδιασμό, πολύ αγώνα και τρέξιμο, ολοκληρώσαμε το 95% του δικτύου και το 2014 εγκαινιάσαμε τον Βιολογικό Σταθμό Στενημάχου.

Σήμερα λοιπόν, μια που το ’φερε ….η κουβέντα του «Καποδίστρια», θα αναφέρω τι κάναμε στον Στενήμαχο, με χρονολογική αναφορά των έργων και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Για όσους εκτιμούν βέβαια το έργο μας. Για τους άλλους ……

2003. Διαβούλευση με το Προεδρείο και ιεράρχηση των στόχων.

2003. Κάναμε τους πρώτους ασφάλτους σε αρκετούς δρόμους περιφερειακά στο χωριό. Καθαρίσαμε επίσης με μπουλντόζα τον παλιό σκουπιδότοπο.

2004-2005. Ξεκινήσαμε με τη ΔΕΥΑΝ και κατασκευάσαμε το σύνολο σχεδόν του δικτύου ύδρευσης του χωριού και αμέσως μετά ασφαλτοστρώσαμε τους περισσότερους δρόμους εντός οικισμού που είχαν σκαφτεί.

2006. Κάναμε εκτεταμένες βελτιώσεις –επιστρώσεις του δικτύου αγροτικών δρόμων (και προς τα μαντριά –Διχαλεύρι- Αρκοχώρι).

2007. Παρεμβάσεις βελτίωσης –καθαριότητες κλπ. στον αύλειο χώρο των «Αγίων Αναργύρων» και στα παρακείμενα κοιμητήρια.

2008. Αντικουνουπικοί ψεκασμοί και καθαρισμοί των τσιμενταυλάκων.

2009. Με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου κάναμε αρκετές «κοινωφελείς» δράσεις, όπως δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους κλπ.

2010. Ανοίξαμε για πρώτη φορά παράρτημα του «ΚΑΠΗ» για να περνάνε όμορφα την ώρα τους οι ηλικιωμένοι συντοπίτες μας.

2011. Λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα με τη γέφυρα στη θέση «Λέφα», για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από τις πλημμύρες του χειμάρρου, που μέχρι τότε υπήρχε μια γέφυρα … «Ιρλανδικού» τύπου (δηλ. τα οχήματα διέρχονταν μέσα απ’τον χείμαρρο !!).

2012. Αγροτικές οδοποιίες –συντηρήσεις –καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων κλπ. Παρεμβάσεις στο Κοινοτικό κατάστημα (συντηρήσεις), στην παιδική χαρά, στον Παιδικό Σταθμό, στο Σχολείο κλπ.

2013. Υπογράφηκε η σύμβαση από τη ΔΕΥΑΝ, με τον εργολάβο του «Βιολογικού» και ξεκίνησε η κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου.

2014. Τοποθέτηση γλυπτού (προτομής) του «Γεροκαρατάσου» στο σπίτι όπου γεννήθηκε (Διχαλεύρι) με μερική αναστήλωση των τοίχων αυτού.

2014. Λίγο πριν παραδώσαμε στους επόμενους, εγκαινιάσαμε τον «Βιολογικό Σταθμό Στενημάχου», ένα έργο 700.000 € με το οποίο λύναμε κατά 95 % το μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί το 2002.

Εμείς λοιπόν, αυτοί ήμασταν και αυτά κάναμε. Λίγα ή πολλά, αυτά ήταν. Θαύματα, σαφώς δεν κάναμε. Τέτοια μπορούν και κάνουν οι πολιτικάντες δημαγωγοί. Αυτοί που καταφέρνουν πολύ συχνά και εξαπατούν τον κόσμο και στο τέλος, παραδίδουν ….ένα ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου