Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την διαχείριση των αδέσποτων

Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αρχίζει τη λειτουργία του από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης του φλέγοντος θέματος της διαχείρισης των αδεσπότων στην χώρα μας.. Το Διιδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ,όπως αναφέρει το amna.gr 
συντονίζει  πανεπιστημιακός Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης και είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. «Ένας από τους στόχους του προγράμματος -το οποίο ξεφεύγει από το πανεπιστήμιο και μπαίνει στην κοινωνία- είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επιστημονικής γνώσης για τους φιλόζωους, ώστε να μην υπάρχουν συναισθηματικές κραυγές», εξηγεί ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.  Εκτός από τις συναισθηματικές κραυγές, υπάρχουν και οι υπερβολές. Αρκετοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζώα, περνούν από το «σύνδρομο του σωτήρα», καθώς μέσα από αυτό νιώθουν σημαντικοί, στο «σύνδρομο του συλλέκτη», με αποτέλεσμα να συμβιώνουν σε διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών μέτρων με δεκάδες γάτες και σκυλιά.
«Ευζωία δεν είναι μόνο το φαγητό, τα φάρμακα και μια ζεστή γωνιά. Δε γίνεται ένα κυνηγόσκυλο να ζει σε μια γκαρσονιέρα. Δεν μπορεί να μπαίνει το δίλημμα ή αδέσποτο σε κίνδυνο ή σε γκαρσονιέρα. Δεν υπάρχουν δίπολα στη ζωή. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Να το περιθάλψεις, αλλά να πάει να ζήσει αλλού, καθώς θέλει χώρο να κινείται», εξηγεί ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνεται με την «ευθύνη κρατικών και δημοτικών φορέων και με επιστημονική καθοδήγηση». Μακάρι σύντομα να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τα αδέσποτα ζώα και να δουν επιτέλους σοβαρά το θέμα, κράτος, αυτοδιοίκηση και φιλοζωικά σωματεία, με την κατεύθυνση σημαντικών πόρων από τα ΕΣΠΑ σε αυτό τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου