Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Τι ψηφίσαμε για πανεπιστημιακό άσυλο, ΟΤΑ και άλλα κοινωνικά ζητήματα Γράφει ο Τάσος Μπαρτζώκας*

Το διυπουργικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019, αφορούσε μεταξύ άλλων στην κατάργηση της ανομίας στα πανεπιστήμια, στις ρυθμίσεις σε Δήμους και Περιφέρειες ώστε να μπορούν να κυβερνηθούν μετά τα σοβαρά ζητήματα που προκλήθηκαν με την απλή αναλογική
στους, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως κοινωνικά θέματα σε σχέση με τα φάρμακα σε χρονίως πάσχοντες, μείωση χρόνου συντάξεων και μείωση επιτοκίου στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ως βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που ασχολείται με θέματα των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, μετείχα στην διαμόρφωση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου και παραθέτω συνοπτικά μερικά από τα πιο ενδεικτικά σημεία του:
Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (ασύλου της ανομίας)
- Καταργήθηκε το άσυλο ανομίας και θωρακίστηκε το άσυλο ιδεών. Άλλωστε, η ανομία και η παραβατικότητα, πέραν της υπονόμευσης του κύρους των Πανεπιστημίων μας λειτουργούσαν σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
- Στόχος η αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, την οποία  είχαν ουσιαστικά καταργήσει ομάδες που λυμαίνονται τα Πανεπιστήμιά μας.
- Ψηφίσαμε την κατάργηση του "ασύλου στην ανομία", την κατάργηση παροχής ασύλου σε κάθε είδους παραβατικό, άσχετο παντελώς με τους πανεπιστημιακούς χώρους, που έβρισκε καταφύγιο για το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο, αλλά και χρησιμοποιούσαν τους χώρους ως ορμητήριο και χώρο κατασκευής μολότοφ.
- Στην ουσία, ψηφίσαμε να ξαναδοθούν τα Πανεπιστήμιά μας στους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κυβερνησιμότητας Δήμων και Περιφερειών
- Θεσπίζεται δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.
- Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε  να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.
- Προβλέπεται η πρόσληψη από κάθε Περιφέρεια εξειδικευμένου ειδικού συμβούλου για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την κεντρική κρατική δομή.
Άλλα ζητήματα που αφορά το διυπουργικό νομοσχέδιο
- Με το νομοσχέδιο υλοποιούνται  δεσμεύσεις της  κυβέρνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο, διορθώνονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και αποκαθίστανται επικίνδυνες αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.
- Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας, απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
- Υπάρχουν επίσης διατάξεις που ενισχύουν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, έτσι ώστε να διασφαλιστούν σταδιακά επαρκή έσοδα για τις δράσεις Πολιτισμού, αλλά και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου να παρέχονται περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους.
- Στο  νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για τη διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες (αρχικά στους  καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας) στο σπίτι τους, στο χώρο της νοσηλείας τους ή τα φαρμακεία της γειτονιάς, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία και χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εισάγονται και διατάξεις που δημιουργούν το πλαίσιο για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, περιορίζουν τη γραφειοκρατία και μειώνουν δραστικά το χρόνο αναμονής.
- Τέλος, μειώνεται το επιτόκιο για τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3%, όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς τη εφορία.
Πρόκειται για το τρίτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε μέσα στον ένα μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις ιδεοληπτικές αναφορές ή τις μικροκομματικές και στήρες αντιπολιτευτικές φωνές, διαφάνηκε πως η συμπόρευση λόγων και έργων μπορεί να υπάρξει. Συνεχίζουμε, για μια Ελλάδα που θα κάνει περήφανη τα παιδιά της.
* Ο Τάσος Μπαρτζώκας είναι βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου