ΜΙΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
(Ανοιχτή Πρόταση- Πρόκληση και προς τους κ.κ. υποψηφίους Δημάρχους)
Ένα γνωστό ρητό λέει: «Λαός που δεν γνωρίζει και δεν τιμά την ιστορία του, δεν έχει Μέλλον». Ή αλλιώς, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Φιλώτας Κόκκινος: «Η ιστορία είναι ο καλύτερος προφήτης του μέλλοντος».
Σε τρία χρόνια (το 2022), θα έχουμε ένα έτος συμβολικό για τη Νάουσα, μιας και συμπληρώνονται:
α) 200 χρόνια από το «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΜΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ», και
β) 100 χρόνια από τη «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».
Η χρονιά αυτή είναι ένας σημαντικός «Σταθμός» για τη σύγχρονη Νάουσα. Θεωρώ ότι μας δίδεται
μια μεγάλη ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό της «ταυτότητάς» μας, με την ευαισθητοποίηση συνάμα δε και την κινητοποίηση όλων, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Πρέπει λοιπόν να σεισθεί το «Σύμπαν»! Και «όταν θέλεις επίμονα να κάνεις κάτι, τότε συνωμοτεί ολόκληρο το σύμπαν … και γίνεται», όπως θα ’λεγε ο Κοέλιο. Να αποτελέσει για ολόκληρο το Δήμο μας ένα εξαιρετικό πεδίο έμπνευσης, στοχασμού, σχεδιασμού, ανάληψης ποικίλων πρωτοβουλιών, δημιουργίας και υλοποίησης πολλών πραγμάτων. Θα τολμούσα σήμερα – ρίχνοντας το πρώτο λιθαράκι που θα ταράξει τα ήρεμα νερά της λίμνης- να καταθέσω μερικές σκέψεις για το πώς κρίνω ότι πρέπει να τιμήσουμε τις δικές μας επετείους, οι οποίες και θα αποτελέσουν μια «Ανακεφαλαίωση» του χθες, αλλά και ένα «Εφαλτήριο» για τα μελλοντικά χρόνια και τις επόμενες γενιές. Ξεκινώντας από τις αρχές του χρόνου (2022) από την μεγάλη Ιστορική μας κληρονομιά και φτάνοντας στο τέλος, σ’ ένα μεγάλο και ανοιχτό «Αναπτυξιακό ΣΥΝΕΔΡΙΟ», καρπός του οποίου θα είναι οι κεντρικοί άξονες και θα αποτελούν το τοπικό μας «Σύνταγμα» για τα επόμενα χρόνια.
Για να «προκαλέσω» τη φαντασία όλων μας, παραθέτω μια σειρά σκέψεων που θα μπορούσαν να είναι ορισμένα από τα θέματα προς επεξεργασία και υλοποίηση. Στη φάση αυτή επομένως, και επειδή θεωρώ ότι μόνο ένας σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός μπορεί να αποδώσει καρπούς, θα έλεγα να ανοίξει από τώρα ένας ευρύς διάλογος – μια συμμετοχική διαβούλευση, αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων και όσο πλησιάζουμε προς το έτος «Σταθμό» - να προχωρούμε και στα εξειδικευμένα πρακτικά θέματα. Στο διάστημα αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να κινητοποιηθούν ΟΛΕΣ οι δυνάμεις του Δήμου μας. Χωρίς μεμψιμοιρίες και αποκλεισμούς. Πραγματικά, σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας. Και πιστεύω ότι τουλάχιστο δύο χρόνια νωρίτερα (δηλ. το 2020), θα πρέπει να έχει ορισθεί με ευθύνη του Δήμου μας– ο οποίος και θα χρηματοδοτήσει /μαζί και με άλλες χορηγίες που μπορούν να βρεθούν/ ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκδηλώσεων- μια «Οργανωτική» και μια «Επιστημονική» Επιτροπή, από το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η «απανταχού» Νάουσα. Έργο της θα είναι να προετοιμάσει, να οργανώσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει όλα όσα θα αποφασιστούν, πάντα με δημοκρατικό τρόπο. Ορισμένες λοιπόν από τις «θεματικές ενότητες», θα μπορούσαν να είναι οι εξής κατά τη σκέψη μου – η σειρά είναι τελείως ενδεικτική- και οι οποίες βεβαίως, θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπλουτιστούν με διάλογο και διαβούλευση και όλες να καταλήγουν στο τέλος σε συγκεκριμένα Συμπεράσματα και Προτάσεις:
1. Κορυφαία εκδήλωση για το 2022, θεωρώ ότι πρέπει να είναι το «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» της Ηρωϊκής Νάουσας, την άνοιξη του 2022, όταν και θα συμπληρώνονται τα 200 χρόνια!!!. Επιβεβλημένη η τιμητική εκπροσώπηση πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στο Υψηλότατο Επίπεδο. Με σειρά 10ήμερων εκδηλώσεων όπου θα συμμετάσχουν π.χ. σε μια «τράπεζα διαλόγου» ιστορικοί εγνωσμένης αξίας, άνθρωποι των γραμμάτων, του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών κλπ. όπου θα αναλυθεί σε βάθος το Μεγαλείο της ψυχής των Ναουσαίων που επαναστάτησαν. Η μοναδικότητα του τιμητικού προσδιορισμού της «Ηρωϊκής Πόλης» και η ανάδειξη της ΘΥΣΙΑΣ των 13 Ηρωϊδων Γυναικών της Νάουσας, αλλά και των 1.241 που έπεσαν υπέρ του αγώνα για την Ελευθερία, θα πρέπει να είναι το έμβλημα των ιστορικών εκδηλώσεων. Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να παρουσιαστούν και πάλι τα εξαιρετικά έργα, όπως το «Ορατόριο» του Νίκου Ταούλα, το έργο του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο ύμνος της Νάουσας -έργο της Φιλαρμονικής Λαμίας κλπ. εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ. Επίσης, προετοιμάζεται ήδη εξ όσων γνωρίζω το Δραματοποιημένο έργο του κ. Μανόλη Βαλσαμίδη με τη συνδρομή του συμπολίτη μας δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα, το οποίο και θα προβληθεί όπως του αρμόζει. Στις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά το «Δίκτυο Ιστορικών Πόλεων» (Μεσολόγγι, Αρκάδι, Παραμυθιά-Σούλι, Χίος, Κάσος, Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρρά) το οποίο είχαμε ξεκινήσει από τη Νάουσα και συνυπογράψαμε το έτος 2009 στο Μεσολόγγι. Με τη δε «Ιερή Πόλη» του Μεσολογγίου» με την οποία επίσης είμαστε αδελφοποιημένοι από το 2009, να υπάρξει άμεση συνεργασία για την ιδιαίτερη θέση που πρέπει να έχει στις εκδηλώσεις μας. Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε «Ειδικές Εκδηλώσεις» επάνω στον εμβληματικό «ΧΩΡΟ ΘΥΣΙΑΣ - ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΥΜΠΑΝΩΝ», αναπαράσταση του «Χαλασμού» στο Γήπεδο της Νάουσας, παρέλαση όλων των σχολείων του Δήμου Νάουσας (και όλων των Δημοτικών μας Διαμερισμάτων), των φορέων, συλλόγων κλπ. με «υποχρεωτική» θα έλεγα την ένδυση των Τοπικών Αρχόντων με την παραδοσιακή «Ναουσαίϊκη ενδυμασία» κλπ. Θα πρότεινα επίσης –και όσο ακόμη βρίσκεται εν ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης- να τον παρακαλέσουμε να συνθέσει έναν Ύμνο – Εμβατήριο: «Ο Χαλασμός της Νάουσας» με ερμηνευτή έναν καταξιωμένο τραγουδιστή που θα μας πρότεινε ο ίδιος ο συνθέτης (π.χ. Νταλάρας). Στις εκδηλώσεις αυτές να προσκληθούν και οι αδελφοποιημένες πόλεις της Νάουσας (εκτός από το Μεσολόγγι, η Νάουσα της Πάρου, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, η Φας Τουμενίλ της Γαλλίας, το Ζγκόζελετς της Πολωνίας κλπ), καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες (Ιστορικοί, συγγραφείς, καθηγητές). Και ασφαλώς, θα χρειαστεί συνεργασία με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά κανάλια για την μέγιστη δυνατή ανάδειξη και προβολή του μοναδικού «Γεγονότος», εκ του οποίου η Νάουσα έλαβε τιμητικό τον τίτλο «ΗΡΩΪΚΗ» με Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 240/3-9-1955).
2. Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη Συμμετοχή των Κοινοτήτων του κάμπου της Νάουσας, στον απελευθερωτικό αγώνα της πόλης μας.
3. Κατά τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα, θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι εκδηλώσεις για τη «Μικρασιατική Καταστροφή», καθώς το 2022 θα κλείνουν 100 χρόνια!! Να γίνουν επαφές με επιστήμονες, ιστορικούς, Ποντιακά Σωματεία, Συλλόγους Μικρασιατών κλπ. για την πραγματοποίηση διαφόρων δραματοποιημένων εκδηλώσεων Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Κορυφαία θέση, θα πρέπει να δοθεί στη «Βιβλιοθήκη του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης», με την περαιτέρω ανάδειξη του πνευματικού αυτού πλούτου των 972 τόμων. Προσωπικά, και ως λάτρης των τραγουδιών του Γιώργου Νταλάρα, θα πρότεινα με την ευκαιρία και της εδώ διαμονής του φίλου Κώστα Καλδάρα, να ξαναπαρουσιάσουμε εδώ στη Νάουσα, το έργο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» (σε ποίηση Πυθαγόρα Παπασταματίου και μουσική Απόστολου Καλδάρα), με αφορμή τα 100 χρόνια όπως κάναμε και το 2012 για τα 90 χρόνια.
4. Περαιτέρω, προτείνω να γίνουν αρκετές εκδηλώσεις ιστορικής αυτογνωσίας, γραμμάτων και τεχνών κλπ. μοιρασμένες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σχεδιασμός και καλή οργάνωση, ώστε κάθε Σαββατοκύριακο –τουλάχιστον δε κάθε μήνα- να υπάρχει και μια εκδήλωση στη Νάουσα, αλλά και στα Δημοτικά μας Διαμερίσματα, Παραστάσεις, Ομιλίες, Ημερίδες με διάφορα θέματα.
5. Υπάρχει πλέον και ο σημαντικός νεοπαγής «Σύλλογος για την Προστασία του Αρχείου της Νάουσας» που διαθέτει ένα πολύ εξαιρετικό αρχειακό υλικό, και το οποίο χρειάζεται να αναδειχθεί ή και να ξαναπαρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό. Επίσης, σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος της Νάουσας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν συγγράψει κατά καιρούς πολύ σημαντικά βιβλία, επιστολές, άρθρα, παρεμβάσεις κλπ (όπως π.χ. (αλφαβητικά) οι κ.κ. ο Στ. Αποστόλου, ο Μαν. Βαλσαμίδης, ο Τ. Μπάϊτσης, ο Κ. Μπλιάτκας, ο Αλ. Οικονόμου, ο Π.Στοίδης κ.α.), αλλά και διάφοροι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές (Ναουσαίοι στην καταγωγή, όπως π.χ. οι κ.κ. Κώστας Φωτιάδης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης κ.α.) θα πρέπει να «επιστρατευτούν» για βοήθεια. Με τη γνώση, την εμπειρία και το υλικό που διαθέτουν, μπορούν να είναι εισηγητές -ομιλητές σε πολλαπλές θεματικές εκδηλώσεις, αλλά και να συνδράμουν με όποιο άλλο τρόπο αυτοί κρίνουν, κινητοποιώντας τα πολιτικά –δημοσιογραφικά «μέσα» κλπ.
6. Επίσης, θεματικές εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στην ιστορική μας κληρονομιά, στην ίδρυση της Νάουσας, με αναδρομή στα χρόνια ίδρυσής της από τον Γαζή Εβρενός (συνεργασία και με τα Γιαννιτσά). Επίσης, εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πολιούχο της Νάουσας Όσιο Θεοφάνη με καταγωγή από τα Γιάννενα και τους Λογίους της (Αναστάσιο Μιχαήλ, Σταύρο Χωνό κ.α.).
7. Εκδήλωση για τους Ευεργέτες και Δωρητές της Νάουσας (Νοσοκομείο, Σχολεία, Ρολόι, Σχολή Αριστοτέλους κλπ)
8. Εκδήλωση τιμητική για όλους τους ιστορικούς, συγγραφείς και ποιητές μας.
9. Εκδήλωση στο «Πάρκο Ηρών» της Νάουσας, για όλους τους τοπικούς μας ήρωες και αγωνιστές, όλων των ιστορικών περιόδων (από την επανάσταση του 1821, Μακεδονικό Αγώνα, Παγκοσμίους Πολέμους, «Αγωνιστές του Αλβανικού μετώπου» και με ιστορική καταγραφή όλων και σε όσους δόθηκαν ονόματα σε οδούς της Νάουσας).
10. Μεγάλη Έκθεση Φωτογραφικού υλικού, το οποίο σώζεται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα. Μπορεί, πάντα και με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών, να γίνει «δημόσιο» αίτημα προς τους Ναουσαίους, να προσφέρουν (προς δημοσίευση) τις σπάνιες και μοναδικές σωζόμενες φωτογραφίες που αραχνιάζουν στα …ντουλάπια τους. Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Μπάϊτσης, διαθέτει ένα σπάνιο φωτογραφικό (και όχι μόνο) αρχειακό υλικό, το οποίο είναι άγνωστο σε όλους μας.
11. Εκδήλωση αφιερωμένη στα Σχολεία μας, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές και την ιδιαίτερη προσφορά ορισμένων εξ αυτών.
12. Εκδήλωση αφιερωμένη στις τοπικές μας Εφημερίδες και τα έντυπα. Μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι τους, το πώς μπορεί να γίνει η «παρουσίασή» τους. Με τον τρόπο αυτό, τους κάνουμε και «συμμέτοχους» του όλου Εγχειρήματος και …διαφημιστές της προσπάθειάς μας.
13. Εκδήλωση αφιερωμένη στο βουνό μας το Βέρμιο, όχι μόνον από περιβαλλοντικής άποψης, αλλά και για την ιστορική του σημασία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Το ίδιο και για το ποτάμι της Αράπιτσας.
14. Εκδήλωση αφιερωμένη στους διατελέσαντες Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα.
15. Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ξενιτεμό-Μετανάστευση στις αρχές του 20 αιώνα στην Αμερική, αλλά και της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία κλπ.
16. Εκδήλωση αφιερωμένη στους ιστορικότερους Συλλόγους και Σωματεία (Πολιτιστικά –αθλητικά) της Νάουσας, αλλά και στα πιο σύγχρονα.
17. Εκδήλωση αφιερωμένη στις αρχαιότητες και την ανάδειξη της Σχολής Αριστοτέλους, των Βασιλικών Τάφων, του θεάτρου της Μίεζας (με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο χώρο κλπ). Βεβαίως, επιβάλλεται να γίνει μια τεράστια προσπάθεια για την ίδρυση «ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ», εδώ στη γη που ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ της οικουμένης, δίδαξε τον ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ. Για το θέμα αυτό, προφανώς θα χρειαστεί συγκρότηση ειδικής μελετητικής «Ομάδας Εργασίας», με προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρισμένες, με το ΑΠΘ και άλλα Πανεπιστήμια της Οικουμένης, με Οργανισμούς και Φορείς του απανταχού «Ελληνισμού», ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε Πράξη, αξιοποιώντας και τη μεγάλη δωρεά του Πολιτιστικού Κέντρου από τον ευεργέτη της Νάουσας Χρήστο Λαναρά.
18. Εκδήλωση αφιερωμένη στα Αγροτικά μας προϊόντα, την δενδροκομία που ξεκίνησε στην Ελλάδα από τη Νάουσα, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων και το νέο του ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.
19. Ξεχωριστή εκδήλωση για το «Ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας», την αμπελοκαλλιέργεια στη Νάουσα και τους αμπελώνες της.
20. Εκδήλωση για τη Βιομηχανική Ιστορία της Νάουσας (Κλωστοϋφαντουργία, μετάξια κλπ).
21. Εκδήλωση για τις Εκκλησίες μας και τον Κλήρο.
22. ….Το «νούμερο ‘22» το αφήνω σκόπιμα για κάτι πιο «ευρηματικό», ώστε να …….κλείνει «συμβολικά» με το έτος …. 2022). Θα μπορούσε για παράδειγμα (ιδέα του Τάκη Μπάϊτση) την ημέρα του Ολοκαυτώματος του 2022, να γίνονται τα εγκαίνια του «Ιστορικού Μουσείου» της Νάουσας στο παραδοσιακό κτήριο του ΠΙΚΠΑ στον «Χώρο Θυσίας».
Ασφαλώς και ο παραπάνω κατάλογος είναι απλώς μια «Πρόταση». Είναι ανοιχτός προς διαβούλευση, βελτίωση, εμπλουτισμό, τροποποίηση κλπ. Τα παραπάνω δηλαδή, αποτελούν τις πρώτες ιδέες «ατάκτως ερριμμένες» θα έλεγα.
Μετά τη «διάχυση» μέσα στη χρονιά του 2022 των εκδηλώσεων που θα αποφασισθούν, θα πρότεινα ότι αυτή η πορεία θα πρέπει και να καταλήγει τον μήνα Δεκέμβρη, σε ένα «ΠΑΝΝΑΟΥΣΑΪΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» τριήμερης διάρκειας, όπου τοπικοί παράγοντες, αλλά και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, θα καταθέσουν συγκεκριμένες Προτάσεις Ρεαλιστικές, Υλοποιήσιμες και Κοστολογημένες, με χρονοδιαγράμματα και με καταγραμμένους τους τρόπους και τους πόρους χρηματοδότησης, ώστε όλο το υλικό αυτό να καταγραφεί σε ένα Δίτομο έργο το οποίο και θα αποτελέσει την «πυξίδα» για τα επόμενα χρόνια του Δήμου Νάουσας.
Θα είναι –αν θέλετε- το Τοπικό μας «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», στο οποίο μέσω των θεσμικών Δημοκρατικών οργάνων, θα έχουμε «Συμφωνήσει» και το οποίο θα βάλει τις «ράγες της προόδου» όπου και θα τρέξει το ….τραίνο της επόμενης γενιάς.
Και όλα αυτά πάντα, με Δημοκρατικές Διαδικασίες, με Διάλογο και Μαζί με όλους τους Ναουσαίους, για τη «ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ» που αξίζουμε. Για την «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».
Νάουσα Απρίλης 2019
Αναστάσιος Κων. Καραμπατζός
Πρώην Δήμαρχος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας
(Ανοιχτή Πρόταση- Πρόκληση και προς τους κ.κ. υποψηφίους Δημάρχους)
Ένα γνωστό ρητό λέει: «Λαός που δεν γνωρίζει και δεν τιμά την ιστορία του, δεν έχει Μέλλον». Ή αλλιώς, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Φιλώτας Κόκκινος: «Η ιστορία είναι ο καλύτερος προφήτης του μέλλοντος».
Σε τρία χρόνια (το 2022), θα έχουμε ένα έτος συμβολικό για τη Νάουσα, μιας και συμπληρώνονται:
α) 200 χρόνια από το «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΜΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ», και
β) 100 χρόνια από τη «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».
Η χρονιά αυτή είναι ένας σημαντικός «Σταθμός» για τη σύγχρονη Νάουσα. Θεωρώ ότι μας δίδεται
μια μεγάλη ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό της «ταυτότητάς» μας, με την ευαισθητοποίηση συνάμα δε και την κινητοποίηση όλων, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Πρέπει λοιπόν να σεισθεί το «Σύμπαν»! Και «όταν θέλεις επίμονα να κάνεις κάτι, τότε συνωμοτεί ολόκληρο το σύμπαν … και γίνεται», όπως θα ’λεγε ο Κοέλιο. Να αποτελέσει για ολόκληρο το Δήμο μας ένα εξαιρετικό πεδίο έμπνευσης, στοχασμού, σχεδιασμού, ανάληψης ποικίλων πρωτοβουλιών, δημιουργίας και υλοποίησης πολλών πραγμάτων. Θα τολμούσα σήμερα – ρίχνοντας το πρώτο λιθαράκι που θα ταράξει τα ήρεμα νερά της λίμνης- να καταθέσω μερικές σκέψεις για το πώς κρίνω ότι πρέπει να τιμήσουμε τις δικές μας επετείους, οι οποίες και θα αποτελέσουν μια «Ανακεφαλαίωση» του χθες, αλλά και ένα «Εφαλτήριο» για τα μελλοντικά χρόνια και τις επόμενες γενιές. Ξεκινώντας από τις αρχές του χρόνου (2022) από την μεγάλη Ιστορική μας κληρονομιά και φτάνοντας στο τέλος, σ’ ένα μεγάλο και ανοιχτό «Αναπτυξιακό ΣΥΝΕΔΡΙΟ», καρπός του οποίου θα είναι οι κεντρικοί άξονες και θα αποτελούν το τοπικό μας «Σύνταγμα» για τα επόμενα χρόνια.
Για να «προκαλέσω» τη φαντασία όλων μας, παραθέτω μια σειρά σκέψεων που θα μπορούσαν να είναι ορισμένα από τα θέματα προς επεξεργασία και υλοποίηση. Στη φάση αυτή επομένως, και επειδή θεωρώ ότι μόνο ένας σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός μπορεί να αποδώσει καρπούς, θα έλεγα να ανοίξει από τώρα ένας ευρύς διάλογος – μια συμμετοχική διαβούλευση, αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων και όσο πλησιάζουμε προς το έτος «Σταθμό» - να προχωρούμε και στα εξειδικευμένα πρακτικά θέματα. Στο διάστημα αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να κινητοποιηθούν ΟΛΕΣ οι δυνάμεις του Δήμου μας. Χωρίς μεμψιμοιρίες και αποκλεισμούς. Πραγματικά, σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας. Και πιστεύω ότι τουλάχιστο δύο χρόνια νωρίτερα (δηλ. το 2020), θα πρέπει να έχει ορισθεί με ευθύνη του Δήμου μας– ο οποίος και θα χρηματοδοτήσει /μαζί και με άλλες χορηγίες που μπορούν να βρεθούν/ ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκδηλώσεων- μια «Οργανωτική» και μια «Επιστημονική» Επιτροπή, από το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η «απανταχού» Νάουσα. Έργο της θα είναι να προετοιμάσει, να οργανώσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει όλα όσα θα αποφασιστούν, πάντα με δημοκρατικό τρόπο. Ορισμένες λοιπόν από τις «θεματικές ενότητες», θα μπορούσαν να είναι οι εξής κατά τη σκέψη μου – η σειρά είναι τελείως ενδεικτική- και οι οποίες βεβαίως, θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπλουτιστούν με διάλογο και διαβούλευση και όλες να καταλήγουν στο τέλος σε συγκεκριμένα Συμπεράσματα και Προτάσεις:
1. Κορυφαία εκδήλωση για το 2022, θεωρώ ότι πρέπει να είναι το «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» της Ηρωϊκής Νάουσας, την άνοιξη του 2022, όταν και θα συμπληρώνονται τα 200 χρόνια!!!. Επιβεβλημένη η τιμητική εκπροσώπηση πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στο Υψηλότατο Επίπεδο. Με σειρά 10ήμερων εκδηλώσεων όπου θα συμμετάσχουν π.χ. σε μια «τράπεζα διαλόγου» ιστορικοί εγνωσμένης αξίας, άνθρωποι των γραμμάτων, του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών κλπ. όπου θα αναλυθεί σε βάθος το Μεγαλείο της ψυχής των Ναουσαίων που επαναστάτησαν. Η μοναδικότητα του τιμητικού προσδιορισμού της «Ηρωϊκής Πόλης» και η ανάδειξη της ΘΥΣΙΑΣ των 13 Ηρωϊδων Γυναικών της Νάουσας, αλλά και των 1.241 που έπεσαν υπέρ του αγώνα για την Ελευθερία, θα πρέπει να είναι το έμβλημα των ιστορικών εκδηλώσεων. Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να παρουσιαστούν και πάλι τα εξαιρετικά έργα, όπως το «Ορατόριο» του Νίκου Ταούλα, το έργο του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο ύμνος της Νάουσας -έργο της Φιλαρμονικής Λαμίας κλπ. εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ. Επίσης, προετοιμάζεται ήδη εξ όσων γνωρίζω το Δραματοποιημένο έργο του κ. Μανόλη Βαλσαμίδη με τη συνδρομή του συμπολίτη μας δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα, το οποίο και θα προβληθεί όπως του αρμόζει. Στις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά το «Δίκτυο Ιστορικών Πόλεων» (Μεσολόγγι, Αρκάδι, Παραμυθιά-Σούλι, Χίος, Κάσος, Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρρά) το οποίο είχαμε ξεκινήσει από τη Νάουσα και συνυπογράψαμε το έτος 2009 στο Μεσολόγγι. Με τη δε «Ιερή Πόλη» του Μεσολογγίου» με την οποία επίσης είμαστε αδελφοποιημένοι από το 2009, να υπάρξει άμεση συνεργασία για την ιδιαίτερη θέση που πρέπει να έχει στις εκδηλώσεις μας. Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε «Ειδικές Εκδηλώσεις» επάνω στον εμβληματικό «ΧΩΡΟ ΘΥΣΙΑΣ - ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΥΜΠΑΝΩΝ», αναπαράσταση του «Χαλασμού» στο Γήπεδο της Νάουσας, παρέλαση όλων των σχολείων του Δήμου Νάουσας (και όλων των Δημοτικών μας Διαμερισμάτων), των φορέων, συλλόγων κλπ. με «υποχρεωτική» θα έλεγα την ένδυση των Τοπικών Αρχόντων με την παραδοσιακή «Ναουσαίϊκη ενδυμασία» κλπ. Θα πρότεινα επίσης –και όσο ακόμη βρίσκεται εν ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης- να τον παρακαλέσουμε να συνθέσει έναν Ύμνο – Εμβατήριο: «Ο Χαλασμός της Νάουσας» με ερμηνευτή έναν καταξιωμένο τραγουδιστή που θα μας πρότεινε ο ίδιος ο συνθέτης (π.χ. Νταλάρας). Στις εκδηλώσεις αυτές να προσκληθούν και οι αδελφοποιημένες πόλεις της Νάουσας (εκτός από το Μεσολόγγι, η Νάουσα της Πάρου, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, η Φας Τουμενίλ της Γαλλίας, το Ζγκόζελετς της Πολωνίας κλπ), καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες (Ιστορικοί, συγγραφείς, καθηγητές). Και ασφαλώς, θα χρειαστεί συνεργασία με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά κανάλια για την μέγιστη δυνατή ανάδειξη και προβολή του μοναδικού «Γεγονότος», εκ του οποίου η Νάουσα έλαβε τιμητικό τον τίτλο «ΗΡΩΪΚΗ» με Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 240/3-9-1955).
2. Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη Συμμετοχή των Κοινοτήτων του κάμπου της Νάουσας, στον απελευθερωτικό αγώνα της πόλης μας.
3. Κατά τον ίδιο τρόπο αντίστοιχα, θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι εκδηλώσεις για τη «Μικρασιατική Καταστροφή», καθώς το 2022 θα κλείνουν 100 χρόνια!! Να γίνουν επαφές με επιστήμονες, ιστορικούς, Ποντιακά Σωματεία, Συλλόγους Μικρασιατών κλπ. για την πραγματοποίηση διαφόρων δραματοποιημένων εκδηλώσεων Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Κορυφαία θέση, θα πρέπει να δοθεί στη «Βιβλιοθήκη του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης», με την περαιτέρω ανάδειξη του πνευματικού αυτού πλούτου των 972 τόμων. Προσωπικά, και ως λάτρης των τραγουδιών του Γιώργου Νταλάρα, θα πρότεινα με την ευκαιρία και της εδώ διαμονής του φίλου Κώστα Καλδάρα, να ξαναπαρουσιάσουμε εδώ στη Νάουσα, το έργο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» (σε ποίηση Πυθαγόρα Παπασταματίου και μουσική Απόστολου Καλδάρα), με αφορμή τα 100 χρόνια όπως κάναμε και το 2012 για τα 90 χρόνια.
4. Περαιτέρω, προτείνω να γίνουν αρκετές εκδηλώσεις ιστορικής αυτογνωσίας, γραμμάτων και τεχνών κλπ. μοιρασμένες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σχεδιασμός και καλή οργάνωση, ώστε κάθε Σαββατοκύριακο –τουλάχιστον δε κάθε μήνα- να υπάρχει και μια εκδήλωση στη Νάουσα, αλλά και στα Δημοτικά μας Διαμερίσματα, Παραστάσεις, Ομιλίες, Ημερίδες με διάφορα θέματα.
5. Υπάρχει πλέον και ο σημαντικός νεοπαγής «Σύλλογος για την Προστασία του Αρχείου της Νάουσας» που διαθέτει ένα πολύ εξαιρετικό αρχειακό υλικό, και το οποίο χρειάζεται να αναδειχθεί ή και να ξαναπαρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό. Επίσης, σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος της Νάουσας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν συγγράψει κατά καιρούς πολύ σημαντικά βιβλία, επιστολές, άρθρα, παρεμβάσεις κλπ (όπως π.χ. (αλφαβητικά) οι κ.κ. ο Στ. Αποστόλου, ο Μαν. Βαλσαμίδης, ο Τ. Μπάϊτσης, ο Κ. Μπλιάτκας, ο Αλ. Οικονόμου, ο Π.Στοίδης κ.α.), αλλά και διάφοροι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές (Ναουσαίοι στην καταγωγή, όπως π.χ. οι κ.κ. Κώστας Φωτιάδης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης κ.α.) θα πρέπει να «επιστρατευτούν» για βοήθεια. Με τη γνώση, την εμπειρία και το υλικό που διαθέτουν, μπορούν να είναι εισηγητές -ομιλητές σε πολλαπλές θεματικές εκδηλώσεις, αλλά και να συνδράμουν με όποιο άλλο τρόπο αυτοί κρίνουν, κινητοποιώντας τα πολιτικά –δημοσιογραφικά «μέσα» κλπ.
6. Επίσης, θεματικές εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στην ιστορική μας κληρονομιά, στην ίδρυση της Νάουσας, με αναδρομή στα χρόνια ίδρυσής της από τον Γαζή Εβρενός (συνεργασία και με τα Γιαννιτσά). Επίσης, εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πολιούχο της Νάουσας Όσιο Θεοφάνη με καταγωγή από τα Γιάννενα και τους Λογίους της (Αναστάσιο Μιχαήλ, Σταύρο Χωνό κ.α.).
7. Εκδήλωση για τους Ευεργέτες και Δωρητές της Νάουσας (Νοσοκομείο, Σχολεία, Ρολόι, Σχολή Αριστοτέλους κλπ)
8. Εκδήλωση τιμητική για όλους τους ιστορικούς, συγγραφείς και ποιητές μας.
9. Εκδήλωση στο «Πάρκο Ηρών» της Νάουσας, για όλους τους τοπικούς μας ήρωες και αγωνιστές, όλων των ιστορικών περιόδων (από την επανάσταση του 1821, Μακεδονικό Αγώνα, Παγκοσμίους Πολέμους, «Αγωνιστές του Αλβανικού μετώπου» και με ιστορική καταγραφή όλων και σε όσους δόθηκαν ονόματα σε οδούς της Νάουσας).
10. Μεγάλη Έκθεση Φωτογραφικού υλικού, το οποίο σώζεται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα. Μπορεί, πάντα και με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών, να γίνει «δημόσιο» αίτημα προς τους Ναουσαίους, να προσφέρουν (προς δημοσίευση) τις σπάνιες και μοναδικές σωζόμενες φωτογραφίες που αραχνιάζουν στα …ντουλάπια τους. Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Μπάϊτσης, διαθέτει ένα σπάνιο φωτογραφικό (και όχι μόνο) αρχειακό υλικό, το οποίο είναι άγνωστο σε όλους μας.
11. Εκδήλωση αφιερωμένη στα Σχολεία μας, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές και την ιδιαίτερη προσφορά ορισμένων εξ αυτών.
12. Εκδήλωση αφιερωμένη στις τοπικές μας Εφημερίδες και τα έντυπα. Μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι τους, το πώς μπορεί να γίνει η «παρουσίασή» τους. Με τον τρόπο αυτό, τους κάνουμε και «συμμέτοχους» του όλου Εγχειρήματος και …διαφημιστές της προσπάθειάς μας.
13. Εκδήλωση αφιερωμένη στο βουνό μας το Βέρμιο, όχι μόνον από περιβαλλοντικής άποψης, αλλά και για την ιστορική του σημασία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Το ίδιο και για το ποτάμι της Αράπιτσας.
14. Εκδήλωση αφιερωμένη στους διατελέσαντες Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα.
15. Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ξενιτεμό-Μετανάστευση στις αρχές του 20 αιώνα στην Αμερική, αλλά και της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία κλπ.
16. Εκδήλωση αφιερωμένη στους ιστορικότερους Συλλόγους και Σωματεία (Πολιτιστικά –αθλητικά) της Νάουσας, αλλά και στα πιο σύγχρονα.
17. Εκδήλωση αφιερωμένη στις αρχαιότητες και την ανάδειξη της Σχολής Αριστοτέλους, των Βασιλικών Τάφων, του θεάτρου της Μίεζας (με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο χώρο κλπ). Βεβαίως, επιβάλλεται να γίνει μια τεράστια προσπάθεια για την ίδρυση «ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ», εδώ στη γη που ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ της οικουμένης, δίδαξε τον ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ. Για το θέμα αυτό, προφανώς θα χρειαστεί συγκρότηση ειδικής μελετητικής «Ομάδας Εργασίας», με προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρισμένες, με το ΑΠΘ και άλλα Πανεπιστήμια της Οικουμένης, με Οργανισμούς και Φορείς του απανταχού «Ελληνισμού», ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε Πράξη, αξιοποιώντας και τη μεγάλη δωρεά του Πολιτιστικού Κέντρου από τον ευεργέτη της Νάουσας Χρήστο Λαναρά.
18. Εκδήλωση αφιερωμένη στα Αγροτικά μας προϊόντα, την δενδροκομία που ξεκίνησε στην Ελλάδα από τη Νάουσα, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων και το νέο του ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.
19. Ξεχωριστή εκδήλωση για το «Ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας», την αμπελοκαλλιέργεια στη Νάουσα και τους αμπελώνες της.
20. Εκδήλωση για τη Βιομηχανική Ιστορία της Νάουσας (Κλωστοϋφαντουργία, μετάξια κλπ).
21. Εκδήλωση για τις Εκκλησίες μας και τον Κλήρο.
22. ….Το «νούμερο ‘22» το αφήνω σκόπιμα για κάτι πιο «ευρηματικό», ώστε να …….κλείνει «συμβολικά» με το έτος …. 2022). Θα μπορούσε για παράδειγμα (ιδέα του Τάκη Μπάϊτση) την ημέρα του Ολοκαυτώματος του 2022, να γίνονται τα εγκαίνια του «Ιστορικού Μουσείου» της Νάουσας στο παραδοσιακό κτήριο του ΠΙΚΠΑ στον «Χώρο Θυσίας».
Ασφαλώς και ο παραπάνω κατάλογος είναι απλώς μια «Πρόταση». Είναι ανοιχτός προς διαβούλευση, βελτίωση, εμπλουτισμό, τροποποίηση κλπ. Τα παραπάνω δηλαδή, αποτελούν τις πρώτες ιδέες «ατάκτως ερριμμένες» θα έλεγα.
Μετά τη «διάχυση» μέσα στη χρονιά του 2022 των εκδηλώσεων που θα αποφασισθούν, θα πρότεινα ότι αυτή η πορεία θα πρέπει και να καταλήγει τον μήνα Δεκέμβρη, σε ένα «ΠΑΝΝΑΟΥΣΑΪΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» τριήμερης διάρκειας, όπου τοπικοί παράγοντες, αλλά και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, θα καταθέσουν συγκεκριμένες Προτάσεις Ρεαλιστικές, Υλοποιήσιμες και Κοστολογημένες, με χρονοδιαγράμματα και με καταγραμμένους τους τρόπους και τους πόρους χρηματοδότησης, ώστε όλο το υλικό αυτό να καταγραφεί σε ένα Δίτομο έργο το οποίο και θα αποτελέσει την «πυξίδα» για τα επόμενα χρόνια του Δήμου Νάουσας.
Θα είναι –αν θέλετε- το Τοπικό μας «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», στο οποίο μέσω των θεσμικών Δημοκρατικών οργάνων, θα έχουμε «Συμφωνήσει» και το οποίο θα βάλει τις «ράγες της προόδου» όπου και θα τρέξει το ….τραίνο της επόμενης γενιάς.
Και όλα αυτά πάντα, με Δημοκρατικές Διαδικασίες, με Διάλογο και Μαζί με όλους τους Ναουσαίους, για τη «ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ» που αξίζουμε. Για την «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».
Νάουσα Απρίλης 2019
Αναστάσιος Κων. Καραμπατζός
Πρώην Δήμαρχος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου