Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Το χωριό που γεννήθηκε ο Τάσος Καρατάσος.Του Αλέξανδρου Τρομπούκη

Το Βέρμιο έχει ποικίλες ομορφιές που για να τις ανακαλύψεις πρέπει να διαθέτεις όρεξη για εξερεύνηση, στα απείρου κάλους, μονοπάτια και δασικούς του
δρόμους.
 Σε μια από τις εξερευνήσεις με φυσιολάτρη φίλο και συνοδοιπόρο, ανακάλυψα, πέρα από τις φυσικές ομορφιές, λίγο έξω από το χωριό Στενήμαχος Νάουσας και την σχετικά μικρή, ανάγλυφη προτομή του ήρωα στρατιωτικού Αρχηγού Αναστάσιου Καρατάσου. Η επιγραφή αναφέρει ότι γεννήθηκε στο Διχαλεύρι το 1764, ήταν ο Αρχηγός στην επανάσταση της Νάουσας το 1822, συνέχισε τους αγώνες στη Νότια Ελλάδα ως Χιλίαρχος και πέθανε στη Ναύπακτο το 1830.
Η περιοχή που βρίσκεται η απλή προτομή του ήρωα βρίσκεται στα ερείπια του σπιτιού του, στο χωριό που γεννήθηκε. Φαντάζομαι ότι κάποιοι τοπικοί παράγοντες φρόντισαν για την τοποθέτηση του ανάγλυφου μνημείου δυστυχώς όμως σήμερα έχει παραμεληθεί τόσο που σε λίγο θα γίνει ένα με τις διάσπαρτες πέτρες του παλιού χωριού Διχαλεύρι .
Στη δεύτερη φωτογραφία που παραθέτω υπάρχει το τεράστιο άγαλμα του έφιππου αντίστοιχου Στρατηγού ήρωα της Επανάστασης του 1821,Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον τόπο που γεννήθηκε, στη θέση Ραμοβούνι του παλαιού Δήμου Οιχαλίας στην Πελοπόννησο. Διαφορά ‘’μεγέθους’’ ως προς την μνήμη που οφείλουν οι επίγονοι στους ήρωες;
Βέβαια η απόδοση τιμής στον Αναστάσιο Καρατάσο φαίνεται σε πολλά αγάλματα που κοσμούν πλατείες της Μακεδονίας μας και όχι μόνον.
Θα έπρεπε όμως και ο χώρος που γεννήθηκε αυτή η μεγάλη μορφή του απελευθερωτικού αγώνα, το Διχαλεύρι Στενημάχου Νάουσας, να προσεχθεί σήμερα ιδιαίτερα πριν την εξαφάνιση  μέσα στο δάσος του Βερμίου.
Το λόγο και την ευθύνη έχουν οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς για την ανάδειξη του χώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου