Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ο Νίκος Μπάμπος για την μεγάλη προσβολή των πυξαριών του άλσους του Αγίου Νικολάου από κάμπιες

Πολύ έντονο εμφανίστηκε το πρόβλημα με τις κάμπιες που προσβάλουν τα πυξάρια ( Buxus spp. ) όπου και βρίσκονται (στο άλσος Αγίου Νικολάου, στο δάσος, σε οικίες, κ.λ.π.).
Για το λόγο αυτό ο κος Μπάμπος, γεωπόνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου κάλεσε δύο εξειδικευμένους εντομολόγους από Θεσσαλονίκη. Διαπίστωσαν ότι πρόκειται για το έντομο
Cydalima perspectalis και έγινε δοκιμαστικός ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα από εντομοπαθογόνους νηματώδεις του είδους Steinernema carpocapsae σε συνδυασμό με χιτοζάνη. Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει η μέθοδος όπως θα έπρεπε. Οι παρατηρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα.
Παράλληλα στάλθηκαν δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το οποίο η Υπηρεσία είναι σε διαρκή επαφή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Να σημειωθεί ότι η προσβολή έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση πιθανότατα εξ αιτίας της  δραστικής μείωσης του φυσικού εχθρού του εντόμου, λόγω των ιδιαίτερων ακραίων κλιματικών συνθηκών των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου