Σάββατο 12 Μαΐου 2018

200.000 τόνους ράντισμα με εντομοκτόνα δέχεται κάθε χρόνο η Ημαθιώτικη γη!

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο γεωπόνος- σύμβουλος ανάπτυξης συστημάτων ποιότητας, Δημήτρη Βακάμης, στην ημερίδα για το "Κομφούζιο" που διοργάνωσε η Π.Ε Ημαθίας, συγκλονιστικά. Το πρόγραμμα ύψους 17 εκ. ευρώ για το 2017, θα φτάσει στα 20 εκ. ευρώ φέτος "Κάθε χρόνο η γη της Ημαθίας, δέχεται 200.000 τόνους από βυτία που ραντίζουν με εντομοκτόνα. Ειδικά το καλοκαίρι με το πρόβλημα της μονίλιας, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, τα ροδάκινα μας σαπίζουν εύκολα.Η
θεραπεία της είναι 9 φορές πιο δύσκολη από την πρόληψη της. Όλη αυτή την επιβάρυνση θα μπορούσαμε να αποφύγουμε με την μέθοδο του "κομφούζιου". Στην ζώνη της δενδροκαλλιέργειας της Ημαθίας, από την Επισκοπή της Νάουσας, μέχρι την Μελέκη, ένα ωφέλιμο νέφος "κομφούζιο" σε μια έκταση 80.000 στρεμμάτων, θα οδηγήσει στο να μην έχουν απογόνους την επόμενη χρονιά.Το 2017 στην δράση εντάχθηκαν στην Ημαθία 25.000 στρέμματα. Φέτος ελπίζω να φτάσουμε στα 80.000. Αν το καταφέρουμε θα έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και προστασία του καταναλωτή, αλλά και του χρήστη των φυτοφαρμάκων, αφού δεν θα επιβαρύνεται ο αγρότης με δηλητήρια.Ο Βελβεντός μας ξεπέρασε, έχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού φέτος δεν χρειάστηκε με το "κομφούζιο" να ραντίσει κανένας παραγωγός, ούτε στο άνθος, ούτε στην πτώση του,ούτε στο καρπίδιο. Στον Βελβεντό από 400 παγίδες συλλέχθηκαν μόλις 2 έντομα, την στιγμή που αντίστοιχα σε μια στην Ημαθία βρίσκεις και 30. Το πρόγραμμα επιδοτείται κατά 85% και ο παραγωγός αποφεύγει την οικονομική επιβάρυνση της αγοράς των φυτοφαρμάκων, από την 3η χρονιά εφαρμογής του.Στην Ημαθία θα ανοίξουν 40 θέσεις γεωπόνων, που θα πληρώνονται από το "κομφούζιο", αφού θα βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια. Όταν αφήσεις το περιβάλλον χωρίς δηλητήριο, βρίσκει πολύ καλύτερα τις ισορροπίες του. Τα όρια των υπολειμμάτων που δέχονται τα σούπερ μάρκετ, που πλέον διακινούν τις μεγάλες ποσότητες φρούτων είναι ολοένα και πιο χαμηλά. Πρέπει να παραγάγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα.Οι Ιταλοί έχουν 90% κάλυψη μέσω του "Κομφούζιου". Οι ξένοι μας λένε ότι έχουμε νόστιμα προϊόντα, αλλά σαπίζουν εύκολα, μετά από βροχή. Στην Ημαθία την δράση την προγραμματίσαμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας είπε ο κ. Βακάμης, θέτοντας το δάχτυλο της αλόγιστης και δαπανηρής χρήσης φυτοφαρμάκων στην γη μας, επί τον τύπο των ήλων! Το "Κομφούζιο" είναι συμβατό με καλλιέργειες, πλην ροδάκινου,βερίκοκου, μήλου,αχλαδιού, κυδωνιού, είναι από την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί στα αμπέλια και το δαμάσκηνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της γεωπόνου της ΔΑΟΚ της περιφερειακής μας ενότητας, Καλλιόπης Παπαοικονόμου, η οποία τόνισε ότι η δράση πρέπει να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μετά την 3η χρονιά εφαρμογής του ισορροπεί το σύστημα, με τα ωφέλιμα έντομα να εξοντώνουν τα καταστροφικά για τις παραγωγές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου