Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Το ολοκαύτωμα των χωριών του Βερμίου από την ναζιστική θηριωδία το 1944, παρουσίασε το 1ο,"Λάππειο", Γυμνάσιο Νάουσας

Μια ιδιαίτερα συγκινητική παρουσίαση των ολοκαυτωμάτων των χωριών του Βερμίου, τον Απρίλη του 1944, από τους ναζί, στο πλαίσιο της περιβόητης "Μαγιάτικης Καταιγίδας", που δεν άφησε λίθο επί λίθου στο Μεσόβουνο, τους Πύργους, το Άνω και Κάτω Γραμματικό, την Κουτσούφλιανη και την Ερμακιά, παρουσίασαν
στην κατάμεστη από παρευρισκόμενους, αίθουσα της "Βέτλανς", οι καθηγητές και οι μαθητές του 1ου "Λαππείου" Γυμνασίου Νάουσας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ.Ουρσουζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας κ.Κουτσογιάννης και ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ.Σοφιανίδης. Μέσα από οπτιακουστικό υλικό και συνεντεύξεις επιζώντων των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Βερμίου, από συντάγματα των SS, αλλά και ντόπιων συνεργατών τους, οι καθηγητές που παρουσίασαν την εκδήλωση, είναι βέβαιο ότι έστειλαν το μήνυμα ενάντια στην λήθη των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ.Στάθης Χαϊτίδης, συνταξιούχος οδοντίατρος, ο οποίος στην σφαγή της Κατράνιτσας (Πύργοι Εορδαίας) έχασε την μητέρα του, τα 4 αδέρφια του(από ενάμιση έως δέκα χρονών) και την γιαγιά του, ενώ ο πατέρας του εκτελέστηκε την περίοδο του εμφυλίου! Ο κ.Χαϊτίδης, που σπούδασε και εργάστηκε επί σειρά ετών στην Γερμανία, αναφέρθηκε στο ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» και την διαδικτυακή του πύλη (http://www.occupation-memories.org/) στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει 91 συνεντεύξεων ατόμων που βίωσαν τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, την περίοδο 1941-44. "Είναι ελάχιστοι αυτοί, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα, που γνωρίζουν το μέγεθος των ναζιστικών εγκλημάτων. Το αρχείο καλύπτει ένα μεγάλο και σοβαρό κενό. Υπήρξα μάρτυρας μιας θηριωδίας ανθρώπου σε άνθρωπο, που δεν έχει ταίρι. Είθε, μετά από τόσες δεκαετίες, οι μαρτυρίες αυτές να εμποδίσουν την λήθη και την επανάληψη των φρικαλεοτήτων" είπε, καταχειροκροτούμενος, ο κ. Χαϊτίδης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε η Νίκη Φωτιάδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου θυμάτων ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας,Νίκη Φωτιάδη, η οικογένεια της οποίας είναι μια από αυτές που είχε τα περισσότερα θύματα στο Ολοκαύτωμα του χωριού, που είχε 355 νεκρούς και κατακάηκε ολοσχερώς. "850 ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών, 1 εκατομμύριο νεκροί. Τα ναζιστικά εγκλήματα στην χώρα μας έμειναν ατιμώρητα και δεν παραγράφονται. Η ιστορική μνήμη δεν εξαλείφεται".ειπώθηκε από τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ευχή όλων μας, κάποια στιγμή η Γερμανία να αναγκαστεί να αποζημιώσει την χώρα μας για τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές που προκάλεσε στην πατρίδα μας, την περίοδο της Κατοχής. Έως τότε οι δολοφονημένοι, νέοι, βρέφη, παιδιά, μανάδες, ηλικιωμένοι, θα παραμένουν αδικαίωτοι.
Υ.Γ  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η μαρτυρία του 15χρονου τότε Παναγιώτη Ελευθεριάδη, πατέρα μου, που έφυγε το 2017 από την ζωή, ο οποίος έζησε μαζί με την οικογένεια του την σφαγή, κρυπτόμενος στο Βέρμιο, όπου και συνελήφθη με τον 13 αδερφό του,μετά από μέρες. Ο Παναγιώτης Ελευθεριάδης, επιστρέφοντας μετά από πολλούς μήνες στην Κατράνιτσα, προσπάθησε να βρει τα λείψανα του πατέρα του και παππού μου, Θόδωρου, για να τα θάψει. Ελάχιστα απομεινάρια, μια λιωμένη ταυτότητα, λίγο ύφασμα από το σακάκι το, τάφηκαν στο νεκροταφείο του χωριού. Δυστυχώς ως παιδί δεν είχα την τύχη, όχι μόνο να γνωρίσω τον παππού μου, αλλά ούτε να έχω μια φωτογραφία του για να τον νοσταλγήσω στα όνειρα μου.
Θόδωρος Ελευθεριάδης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου