Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

To view master. Η υπέροχη αφήγηση της Δέσποινας Χατζηβασιλειάδου!

"Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και με μεγαλύτερη νοσταλγία τρέχει ο νους μας στην παιδική μας ηλικία και ιδιαίτερα τούτες τις Άγιες Μέρες των εορτών!
Αυτή τη φορά θα σταθώ στην ανάμνηση ενός view master, που ήταν δώρο Χριστουγέννων από την θεία μας την Καλλιόπη, που τώρα πια μας βλέπει από τον ουρανό. Είχε σκούρο μελιτζανί-σχεδόν μαύρο χρώμα. Από μία εγκοπή στο πάνω
μέρος έμπαινε μια στρογγυλή "δισκέττα" με 14 διαφάνειες, που συνέθεταν την υπόθεση μιας ιστορίας και, με το πάτημα ενός "κουμπιού", μπροστά στα έκπληκτα παιδικά μας μάτια ζωντάνευαν ιστορίες και παραμύθια και έπαιρναν σάρκα και οστά αγαπημένες φιγούρες των ηρώων των ιστοριών και των παραμυθιών αυτών.
Εκείνο που έχει μείνει "ολοζώντανο" στη μνήμη μου μετά 50....τόόόσα χρόνια είναι η επίκαιρη, λόγω των ημερών, ιστορία, που περιγράφει την άφιξη του Αϊ Βασίλη. Με την κατακόκκινη στολή του και με το σάκο του ξέχειλο από παιχνίδια, κατέβαινε από το έλκηθρό του, που το έσερναν τάρανδοι, στη στέγη του σπιτιού και στριμωγμένος μέσα από την καμινάδα ... προσγειωνόταν σιγά-σιγά στο τζάκι, όπου, αφού άφηνε τα δώρα των παιδιών στις κρεμασμένες κάλτσες, ξανα-επιβιβαζόταν στο έλκηθρο και ξεκινούσε για άλλες ... στέγες και καμινάδες! Η τελευταία εικόνα έδειχνε το έλκηθρο με τον Άγιο και τους ταράνδους του να "πετούν" μπροστά από μια μεγάάάλη ολόφωτη χειμωνιάτικη πανσέληνο! Φαντασμαγορικές εικόνες για τα παιδικά μας μάτια σε μια εποχή που το "άγνωστο" στα τωρινά παιδιά view master ενεργοποιούσε τη φαντασία μας.
Τα σημερινά παιδιά έχουν σίγουρα τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πολύ περισσότερα και πιο εξελιγμένα gadgets. Εύχομαι ωστόσο να μπορούν να βιώσουν και όλη εκείνη τη μαγεία που πρόσφεραν στην ψυχή μας τα λιγοστά παιχνίδια εκείνης της εποχής!!!
"Καλά Χριστούγεννα" και "Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος".
Με την ευχή φέτος το σακί του Αϊ Βασίλη να φέρει ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ σ' όλο τον κόσμο!"
Υπέροχο το αφήγημα της αγαπημένης μου ξαδέρφης Δέσποινας Χατζηβασιλειάδου. Πόσες θύμισες δεν έχω και εγώ από τις μαγικές τρισδιάστατες εικόνες του view master. Στιγμές παιδικής αθωότητας στο ντιβάνι του καθημερινού του σπιτιού της Θείας μου της Φωτούλας, ο Θεός να την αναπαύει, μαζί με τον Θείο Κώστα. Και τις χειμωνιάτικες μέρες στο κουζινάκι με την σόμπα να μπουμπουνίζει, γεμάτη πριονίδι, και η Φωτεινή της καρδιάς μας, να μας τηγανίζει κεφτέδες! Δεσποινάκι σε ευχαριστώ για τούτες τις θύμισες των στιγμών που περάσαμε μαζί. Στις χαρές και τις λύπες. Στο πτυχίο που πήρες της Αγγλικής Φιλολογίας, στο γάμο της Σούλας στους Γαλατάδες, στον δικό σου. Πόσο μα πόσο σας αγαπώ. Οι ξαδέρφες μου. Να έχει πάντα ο Θεός γερούς τους δικούς σας ανθρώπους και εσάς τις δυο. Δέσποινα και Σούλα Χατζηβασιλειάδου, το γένος Ελευθεριάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου