Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε Βέροια και Νάουσα και η αξιόλογη πρόταση Κιλτίδη για την επανάχρηση του...σουσαμιού!

Υπήρξε το βασικό διατροφικό προϊόν της ημαθιώτικης οικογένειας, δεκαετίες πριν. Πάμπολλοι και οι σουσαμόμυλοι σε Βέροια και Νάουσα,η οποίοι αξιοποίησαν την παραγωγή, είτε ως λάδι, είτε ως βασική ύλη για τον χαλβά
και το ταχίνι. Ο Κώστας Κιλτίδης στην πρόσφατη παρουσίαση της "Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης" στη Βέροια, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, στο πλαίσιο της εξαγώγιμης μακεδονικής διατροφικής αξίας. Βέροια και Νάουσα, σχεδιάζουν πλέον την υλοποίηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που αγγίζει τα 7,5 εκ. ευρώ και στις δυο πόλεις. Θα μπορούσαν λοιπόν να ενισχύσουν την επανάχρηση παραδοσιακών σουσαμόμυλων, που θα προβάλλουν, πωλώντας, μια νόστιμη και υγιεινή παραδοσιακή διατροφή στους επισκέπτες τους. Ευχές τα χρήματα να πιάσουν τόπο, συνδεόμενα όχι μόνο με έργα "καλλωπισμού" αλλά και με την δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω της αναβίωσης επαγγελμάτων, που θα δώσουν την αίσθηση της Μακεδονίας των αρχών του 20ου αιώνα στους επισκέπτες μας. Στη φωτογραφία μας ο σουσαμόμυλος Μάκη στη Νάουσα, που στεγάζει πλέον τον Όμιλο Γενίτσαροι και Μπούλες και διαθέτει όλη την υποδομή της άλεσης, ώστε να καταστεί λειτουργικός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου