Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

21 χρόνια χωρίς τους εθνομάρτυρες μας Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού

21 χρόνια συμπληρώνονται τούτες τις μέρες από την δολοφονία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, δυο εθνομαρτύρων ανάμεσα στην χορεία των ηρώων του έθνους μας, που έπεσαν τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Ήταν μεσημέρι της 14ης Αυγούστου του 1996 όταν ο Σολωμός Σολωμού  δέχεται τουρκικά πυρά, καθώς ανέβαινε στον ιστό της σημαίας.Ο
26χρονος Ελληνοκύπριος πέθανε σκαρφαλωμένος πάνω στο κοντάρι της σημαίας, με το τσιγάρο στο στόμα. Ήθελε να κατεβάσει την τουρκική σημαία και να βάλει την ελληνική, όταν δέχτηκε τρεις σφαίρες.Στις 11 Αυγούστου του 1996 πορεία 7.000 μοτοσικλετιστών, με αφετηρία το Βερολίνο, στις 2 Αυγούστου, και πέρασμα μέσα από πολλές χώρες της Ευρώπης κατέληξε στην Δερύνεια της Κύπρου.
Παρά τις τουρκικές απειλές για πέρασμα στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου και συγκεκριμένα στην Κερύνεια, η πορεία προχώρησε προς την Πράσινη Γραμμή, όπου την περίμεναν Τούρκοι στρατιώτες, αστυνομικοί του ψευδοκράτους και αντιδιαδηλωτές, μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων». Οι εντολές του κατοχικού καθεστώτος ήταν σαφείς: Πυροβολείται όσους επιχειρήσουν δίοδο στα Κατεχόμενα.
Οι μοτοσικλετιστές διασπάστηκαν στην περιοχή της Δερύνειας και πέρασαν στην νεκρή ζώνη. Ο Τάσος Ισαάκ επιχειρώντας να βοηθήσει Ελληνοκύπριο που δεχόταν επίθεση από τους Τούρκους, ξυλοκοπήθηκε ο ίδιος, ενώ δέχτηκε επίθεση μέχρι θανάτου με λοστούς, πέτρες, ρόπαλα.
Τα μέλη της Ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που βρίσκονταν στο σημείο δεν επενέβησαν ποτέ.
Σήμερα Κυριακή στην λεύτερη Κύπρο έγινε το μνημόσυνο τους. Όλοι εμείς οι Έλληνες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, μια υπόσχεση δίνουν στους αδικοχαμένους εθνομάρτυρες μας, όλους τους εθνομάρτυρες που έπεσαν προασπιζόμενοι την εθνική μας ανεξαρτησία.  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΖΥΓΩΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ.Δεν υπάρχουν σχόλια: