Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Ημαθίας, το μεσημέρι της Παρασκευής 5ης Μαΐου, ο γενικός πρόξενος του Ουζμπεκιστάν στην χώρα μας κ. Ολίμ Κασίμοφ, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη και τον κ. Γιανναβαρτζή. Παραβρέθηκαν η περιφερειακή σύμβουλος κα. Καρατζιούλα, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Γιάγκογλου και ο επιχειρηματίας κ. Ανδρεάδης, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ουζμπεκιστάν. Ο κ. Κασίμοφ στην αρχή της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στην σταθερότητα της επανακάμπτουσας οικονομίας της χώρας του, εκδηλώνονας το ενδιαφέρον του για προσέλκυση επενδυτών από την περιφερειακή μας ενότητα που θα παρέχουν τεχνογνωσία σε πολλούς οικονομικούς
τομείς.Από τις κατασκευές,τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την μεταποίηση φρούτων και λαχανικών, την επεξεργασία απορριμμάτων, την διατροφή,το λάδι, αλλά και το κρασί.
Στον πολιτιστικό-τουριστικό τομέα ο κ. Κασίμοφ τόνισε ότι πολλές τουριστικές εταιρείες της χώρας τους ενδιαφέρονται να οργανώσουν ταξίδια για να δουν το μέρος που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ισκαντέρ των λαών της Ανατολής,
Επίσης αναφέρθηκε στην έκθεση "στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου", που διοργανώνεται φέτος, από 30 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου, στην Σαμαρκάνδη, την αρχαία πόλη Μαρακάνδη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό την αιγίδα της Ουζμπεκικής κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετάσχουν και γλύπτες, ζωγράφοι και καλλιτέχνες από τη χώρα μας, ενώ θα υπάρξει και διήμερο έκθεσης οικονομικού ενδιαφέροντος, με δωρεάν συμμετοχή για τις ελληνικές εταιρείες που θα θελήσουν να εκθέσουν τα προϊόντα τους.
Σημαντικές ήταν οι αναφορές του στις πόλεις Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα και Χίβα, που είναι χαρακτηρισμένες ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, με ιστορία 2,700 χρόνων.
Για τον Μέγα Αλέξανδρο τόνισε ότι έχει μοναδική θέση στην ιστορία της κοινωνίας του Ουζμπεκιστάν, αλλά και των υπολοίπων λαών της περιοχής, ενώ ακόμη και σήμερα πολλές οικογένειες βαφτίζουν τα παιδιά τους Ισκαντέρ, δηλαδή Αλέξανδρο!
"Νοιώθω ότι με τους Έλληνες έχουμε το ίδιο DNA, όχι μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παντρεύτηκε την Ρωξάνη, όπως και χιλιάδες άλλοι στρατιώτες του και έμεινε για δυο χρόνια στην χώρα μου, αλλά και γιατί το βασίλειο των Σευλεκιδών επιγόνων του κράτησε 400 χρόνια.Έχουμε πολλές κοινές λέξεις με την ελληνική, όπως το καλαις, δηλαδή καλά είσαι;,το χαβλί, δηλαδή η αυλή, τα ασκία, δηλαδή αστεία. Ακόμη και η ονομασία της πόλης Μπουχάρα, όπου δημιουργούνται τα περίφημα χαλιά προέρχεται από τις λέξεις "που χαρά", επειδή υπήρξε μια πολύ πλούσια πόλη που άκμασε επί εποχής του Αλεξάνδρου, ως κομβικό σημείο του "δρόμου του μεταξιού", προς την Κίνα.
Η πόλη Τέρμες είναι οι αρχαίες Θερμές, ενώ η σημερινή Σαμαρκάνδη, είναι η Μαρακάνδη του Μεγάλου Αλέξανδρου.Οι επιστήμονες μας έχουν λάβει την παιδεία του Ισκαντέρ, ενώ για την πόλη Χίβα γράφει ο Ηρόδοτος" είπε ο πρόξενος.
Ακολούθησε επίσκεψη του σε επιχειρήσεις και οινοποιεία της Ημαθίας, ενώ οι συναντήσεις του με επιχειρηματίες και συνεταιρισμούς της περιφερειακής μας ενότητας ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου