Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αγγελική Κοτταρίδη: Με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας απλοποιούνται οι διαδικασίες των υφιστάμενων 103 ΦΕΚ κήρυξης μνημείων στην πόλη.Video

Παρουσία της κ. Ελένης Κουντούρη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Αρχαιολόγου του Υπουργείου κ. Αλέξανδρου Στρατή, οι οποίοι υπερθεμάτισαν στις τοποθετήσεις τους την αναγκαιότητα αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, όπως συνέβη σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως η Θήβα, τα  Χανιά, το Άργος κ.α, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου η ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Στην ημερίδα δεν  συμμετείχαν, όπως είχαν
προαναγγείλει ο δήμος και οι φορείς της Βέροιας. Παραβρέθηκαν  ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας π. Δημήτριος, ο βουλευτής Ημαθίας κ. Ουρσουζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μούρνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Γουλτίδης και Πατσίκας  και εκπρόσωποι φορέων.
Στην τοποθέτηση της η κ. Κοτταρίδη τόνισε ότι η διαδικασία αναοριοθέτησης ξεκίνησε το 2012 χωρίς η δημοτική αρχή να εκφράσει άποψη, παρ΄ότι της το ζητήθηκε. «Στην γλώσσα της υπηρεσίας ότι εκφράζεις άποψη επί δυο μήνες σημαίνει ότι αποδέχεσαι. Εμείς περιμέναμε τέσσερεις μήνες και δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τον δήμο» είπε η κ. Κοτταρίδη, συνεχίζοντας ότι η ολοκλήρωση της μελέτης καθυστέρησε το 2013-14 λόγω των πολλών έργων που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ (δεκατρία) ύψους 33 εκ. ευρώ. «Η Βέροια αξίζει την τιμή να μια κηρυγμένη αρχαιολογικά πόλη, αφού έχει τόσες αρχαιότητες, όπως η Αθήνα, η οποία  δεν  υπολείπεται σε εμπορική δραστηριότητα από  εμάς» σημείωσε η κ. προισταμένη.
 Η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει το σύνολο του ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά το πολεοδομικό συγκρότημα στο οποίο υπάρχουν 55 ιστάμενα μνημεία και έχουν εντοπιστεί θέσεις με αρχαίους τάφους, προϊστορικούς οικισμούς από την εποχή του σιδήρου κ.α. Στοχευμένα έχουν μπει περιοχές (Πανόραμα, Σταθμός, περιοχή προς Βεργίνα). «Είκοσι  εκκλησίες καταστράφηκαν σ τη Βέροια παρά το ότι ήταν κηρυγμένα μνημεία.  Υπάρχουν ακόμη πράγματα να βρούμε παρ΄΄ ότι η Βέροια έχει οικοδομηθεί κατά 90%. Δεν μπορεί η μπουλντόζα να μπει ανεξέλεγκτα και να πάρει στον κουβά την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Η Βέροια έχει την τύχη να ακουμπάει τον Αλέξανδρο στο σώμα της. Στις Αιγές οι Γαλάτες τα κάνανε γυαλιά καρφιά τον 3 π.χ. Στη Βέροια δεν συνέβη αυτό. Έχουμε βρει πλήθος κτερισμάτων, ειδωλίων, αγάλματα» συνέχισε η κ.Κοτταρίδη.
 Για την κεντρική ρωμαϊκή αυτοκρατορική οδό που διέρχεται της Μητροπόλεως , την Decumanus Maximus, είπε ότι η Βέροια δεν της φέρθηκε καλά και ότι πρέπει να βγει στην επιφάνεια, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  Για περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το Πανόραμα τόνισε ότι μπορεί να βρεθούν ιερά, είτε επαύλεις, ενώ ζήτησε την βοήθεια του δήμου (παραχώρηση οδού) ώστε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή των ρωμαϊκών λουτρών στο πάρκο απέναντι από τους Αγίους Αναργύρους. «Έτσι θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα μιας πολύ πλούσιας πόλης που κάποτε δεν ήταν μια μικρούλα  όπως  είναι σήμερα η Βέροια, αλλά ήταν πάνω από την Θεσσαλονίκη, ως την εποχή του Γαλέριου. Μήπως όλοι μαζί δήμος φορείς και αρχαιολογική υπηρεσία να βρούμε χρήματα για να κάνουμε έργα επί των μνημείων, έστω να είναι επισκέψιμα;. Μέσα στον Αύγουστο οι εκκλησίες μας δέχτηκαν  10.000 επισκέψεις. Θα δουλέψουν  πάνω από 150 άτομα. Αυτό σημαίνει απασχόληση ανέργων» είπε η κ. Κοτταρίδη, η οποία αναφέρθηκε  και στην διάσωση των οθωμανικών μνημείων της Βέροιας.
«Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε τους αρχαίους για να παίρνουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και να μην προστατεύουμε τα μνημεία τους.  Τα υλικά των έργων που πραγματοποιήσαμε στη Βέροια αγοράστηκαν από την τοπική αγορά.Κάποια μου έβαλε… αγαπόμετρο, ότι δεν αγαπώ τη Βέροια.  Κάνω σωστά τη δουλειά μου, χαίρομαι που είμαι έφορος αρχαιοτήτων. Πρέπει να προσέχουμε το σύνολο του αμέσως περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, οι γύρω πολυκατοικίες δηλαδή να μην έχουν συμπαθητική εικόνα». Για το ζήτημα της γραφειοκρατίας των πολιτών σε σχέση με την αρχαιολογική υπηρεσία τόνισε: «Ο πολίτης δεν οφείλει να ξέρει τα 103 ΦΕΚ, ούτε τις 138 κηρύξεις. Για αυτό κάνουμε και το αρχαιολογικό κτηματολόγιο, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων  και να φέρει στην υπηρεσία με ένα πλήρη φάκελο, για να  εξυπηρετηθεί γρήγορα. Έχουμε υποθέσεις που έρχονται 10 Σεπτεμβρίου και  η προσκόμιση των φακέλων φτάνει μέχρι τον Γενάρη. Αυτό θα απλοποιηθεί με το ένα ΦΕΚ της κήρυξης. Αυτό που θέλουμε από τα καταστήματα είναι να μην προσβάλουν το περιβάλλον μνημείο. Όποια δραστηριότητα δεν είναι γύρω από το μνημείο θα εξυπηρετείται άμεσα.  Η αναοριοθέτηση θα βοηθήσει να προκηρύξουμε προγράμματα» κατέληξε.
Ο βουλευτής Ημαθίας κ. Ουρσουζίδης μετέφερε την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά για την αναοριοθέτηση προς τον βουλευτή κ. Βεσυρόπουλο, στην οποία επισημαίνονται τα
εξής:»Η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας δεν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δόμησης, εφόσον ούτως ή άλλως  πραγματοποιείται έλεγχος των εκσκαφών και δεν προβλέπεται η δημιουργία αδόμητων περιοχών, πλην των οικοπέδων των μνημείων.
Στη Βέροια υπάρχουν ήδη 103 κηρύξεις αρχαίων, βυζαντινών, μεταβυζαντινών, οθωμανικών και νεωτέρων μνημείων, στις οποίες προστίθενται και τα 123 διατηρητέα κτίρια των ιστορικών τόπων της Κυριώτισσας, Μπαρμπούτας, Παναγίας Δεξιάς και Κοντογεωργάκη. Η αναοριοθέτηση είναι στην ουσία μια κωδικοποίηση των ήδη υφιστάμενων κηρύξεων. Υπάρχουν ήδη και άλλες μεγάλες πόλεις που είναι συγχρόνως κηρυγμένοι ως αρχαιολογικοί χώροι, όπω ς η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Αθήνα στο κέντρο της.
Δεν προβλέπεται η δημιουργία αδόμητων περιοχών, πλην των οικοπέδων των μνημείων όπως καταγράφονται από το κτηματολογικό διάγραμμα, αλλά ούτε και αλλαγές στον τρόπο δόμησης.
Σε ότι αφορά τις σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες μετά την αναοριοθέτηση θα καταστεί δυνατό να προχωρήσει σε συνεργασία με τον δήμο και τους λοιπούς φορείς η συγκρότηση οργανωμένων ζωνών ανάπτυξης διαφόρων επαγγελματικών χρήσεων (μπαρ, εστιατόρια, καφέ κ.α) ώστε μέσα από την κωδικοποίηση και ομογενοποίηση των διαδικασιών να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η αδειοδότηση τους.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει, σε συνεργασία με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες (πχ πολεοδομία) η ανάπτυξη μιας κοινής συνισταμένης σχεδιασμού για τις φυτεύσεις, την τοποθέτηση των περιπτέρων, των διαφόρων πινακίδων, των κάδων απορριμμάτων και γενικότερου του αστικού εξοπλισμού, με στόχο την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του αστικού χώρου στις περιοχές των μνημείων, ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικές σε κατοίκους και επισκέπτες".
Παρέμβαση υπέρ της αναοριοθέτησης έκανε η εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ ο κ. Μούρνος ζήτησε την αγαστή συνεργασία Εφορείας Αρχαιοτήτων και δήμου-φορέων, ώστε, μέσω του διαλόγου, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, προς όφελος της πόλης.

Παρακολουθείστε video με την τοποθέτηση της κας Κοτταρίδη, καθώς και τις τοποθετήσεις της κας Κουντούρη και του κ. Στρατή.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου