Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Κύπρος 1974. Ο 17χρονος εθνομάρτυρας Ροδίων Ρήγας που φονεύθηκε προσπαθώντας να κατεβάσει την σημαία των τουρκοβαρβάρων στην Λεμεσό

Το χρονικό. Η μάχη των θυλάκων

Από το πρωί της 20ης Ιουλίου, με την έναρξη της εισβολής του "Αττίλα 1" στην Κύπρο, σημειώθηκαν συγκρούσεις σε όλους σχεδόν τους τουρκοκυπριακούς θυλάκους . Έτσι οι ελληνικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το προγεφύρωμα στο Πεντεμίλι Κυρήνειας και τον κεντρικό θύλακα βόρεια της Λευκωσίας, αλλά και τους ανά την Κύπρο διάσπαρτους θύλακους. Η εκπόρθησή τους απορρόφησε σημαντικές
δυνάμεις, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα ήταν δυνατό να διατεθούν προς εξάλειψη του προγεφυρώματος.Εντός της Λεμεσού υπήρχε η τουρκοκυπριακή συνοικία, η οποία ξεκινούσε από το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης και εκτεινόταν προς τον Άγιο Αντώνιο και δυτικότερα. Νωρίς το πρωί, με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, οι ενωτικοί της Λεμεσού συγκεντρώθηκαν και σχημάτισαν το 203 Τάγμα Εφεδρείας. Επρόκειτο περί 450 ανδρών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν στελέχη της ΕΟΚΑ Β’, ενώ στις τάξεις αυτού του τάγματος εθελοντων πύκνωσαν ακόμη και μαθητές των γυμνασίων της πόλης που ενίσχυσαν εθελοντικά τα μαχόμενα τμήματα. τα ελληνοκυπριακά τμήματα προωθήθηκαν γοργά, υπό καταιγιστικό πυρ και οι συγκρούσεις εξελίχθηκαν σε σκληρές οδομαχίες. Τα πολυβολεία εκπορθήθηκαν και σταδιακά παρατηρήθηκε εξασθένηση της τουρκοκυπριακής άμυνας. Η μάχη της Λεμεσού έληξε στις 06:00 το πρωί της επομένης, όταν το μέλος της ΕΟΚΑ Β’ Λάκης Παπασταύρου υπέστειλε την ημισέληνο από το αρχηγείο των Τουρκοκύπριων, οι οποίοι παραδόθηκαν μαζικά. Οι απώλειές τους υπήρξαν μεγάλες, ενώ βαρύς ήταν και ο φόρος αίματος για την ελληνική πλευρά.

Η θυσία των 17χρονων εφήβων εθνομαρτύρων μας

Έπεσαν πέντε έφεδροι ανθυπολοχαγοί και τουλάχιστον διπλάσιοι αγωνιστές και οπλίτες. Τουλάχιστον τρεις από τους ηρωικούς μαθητές των γυμνασίων της Λεμεσού βρήκαν τον θάνατο από τουρκικά πυρά: Ο Μιχάλης Ηρακλέους, ο Θεόδωρος Ελευθερίου και ο Ροδίων Ρήγας. Ο τελευταίος, 17 μόλις ετών, συμμετείχε σε κατάληψη τουρκικού φυλακίου, όπου κυμάτιζε η ημισέληνος. Ο νεαρός Κύπριος αναρριχήθηκε στον ιστό, πλήρης ενθουσιασμού, για να υποστείλει τη σημαία, όταν μια βολίδα τον έπληξε στον κρόταφο.

Είκοσι δυο χρόνια μετά ένας νέος "παλαβός" με την Ελλάδα εθνομάρτυρας, ο Σολωμός Σολωμού, βαδίζοντας στα χνάρια του Ροδίωνα, έπεσε στην Δερύνεια προσπαθώντας να κατεβάσει από τον ιστό τη σημαία των βαρβάρων.

Τιμή και δόξα πρέπει σε τέτοιους λαμπρούς απογόνους του Λεωνίδα και του Παπαφλέσσα, καθώς και μια προσευχή από όλους μας, ο Τριαδικός Θεός να αναπαύσει αιώνια τις ψυχές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου