Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας στην Ημαθία και 15 ακόμη νομούς της χώρας



Η αντιμετώπιση της λύσσας (εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου) ήταν το αντικείμενο ημερίδας με θέμα ‘επανεμφάνιση της λύσσας- επιτήρηση- σύγχρονη...
αντιμετώπιση’ που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Στέγη, από το Νοσοκομείο Βέροιας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας.
Οι δύο ενημερωμένοι ομιλητές, Χρήστος Κούτρας, γιατρός παθολόγος μετεκπαιδευθείς στη λοιμωξιολογία, συντονιστής διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Βέροιας, και Κοσμάς Κουβακάς, κτηνίατρος, προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας, φώτισαν το ζήτημα από όλες τις πλευρές.
Ο κ. Κουβακάς στάθηκε στη λύσσα ως προς τα ζώα. Μίλησε για τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας, εστιάζοντας στο πρόγραμμα επιτήρησης της νόσου που ξεκίνησε σε 16 νομούς της χώρας (και η Ημαθία) και τους πρώτους εμβολισμούς αγρίων ζώων (από αέρος) που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο.
Ο κ. Κουβακάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη εμβολιασμού αδέσποτων και δεσποζόμενων σκυλιών, τονίζοντας ωστόσο ότι καμία πολιτική δεν θα έχει αποτέλεσμα ως προς την έκλειψη του φαινομένου των αδέσποτων, λόγω κακής νοοτροπίας και έλλειψης παιδείας.

Κούτρας: Ανοσολογικός φραγμός
Ο κ. Κούτρας από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της νόσου, τόνισε ότι οφείλουν όλοι να είναι σε επαγρύπνηση και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με υπευθυνότητα και πολλή προσοχή, αφού η νόσος είναι θανατηφόρος και είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις ασθενών που επιβίωσαν (λιγότερες από πέντε σε όλον τον κόσμο).
Ο κ. Κούτρας έκανε επίσης σαφές ότι λόγω της αιφνίδιας επιστροφής της λύσσας υπάρχει ανάγκη πρωτοβουλιών που θα βάλουν φραγμό στη νόσο, μέσω π.χ. του εμβολιασμού των δεσποζόμενων σκύλων, καθώς επίσης των κυνηγόσκυλων και των ποιμενόσκυλων. Συνέστησε επίσης την αποφυγή επαφής με άγρια και αδέσποτα ζώα, ενώ πρότεινε τέλος τον εφοδιασμό εμβολίων στα νοσοκομεία και τις διευθύνσεις υγείας για ειδικές περιπτώσεις πολιτών που λειτουργούν ή εργάζονται στη φύση.
Ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη προληπτικού εμβολιασμού κτηνιάτρων, εκδοροσφαγέων, κυνηγών, θηροφυλάκων, σπηλαιολόγων, φιλόζωων κ.λπ., που θα δημιουργήσει έναν ανοσολογικό φραγμό στην επέκταση της λύσσας Αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν μέχρι τώρα (ενημέρωση κτηνοτρόφων, κυνηγών κ.ά.), ενώ μιλώντας για τα ζώα που επιτίθενται στον άνθρωπο η ευθανασία προβλέπεται υπό προϋποθέσεις (ανάπηρα ζώα, γερασμένα, άρρωστα, επικίνδυνα κ.λπ.) και πάντα μετά από συζήτηση και συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία για την πιθανότητα φιλοξενίας και περίθαλψης από την πλευρά τους.
Παρών στην εκδήλωση ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, καθώς επίσης οι δημοτικές σύμβουλοι Μαρίας Παπαϊωάννου και Βαρβάρα Σταυροπούλου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου