Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Ευχαριστώ τους μαθητές μου.Με δίδαξαν μέσα από τον διάλογο που είχαμε». Συγκινητικές στιγμές στο τιμητικό αφιέρωμα στον Μανώλη Βαλσαμίδη από την Π.Ε Νάουσας «Μιχαήλ ο Λόγιος»


«Πρέπει να βρεθεί ο διάδοχος μου στον CIOFF δήμαρχε. Τέτοιο κεφάλαιο δεν πρέπει να πάει χαμένο» ήταν η έκκληση που έκανε ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ  Μανώλης Βαλσαμίδης στον δήμαρχο Νάουσας κ. Καραμπατζό, το πρωί της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης-τιμητικού αφιερώματος στο πολιτιστικό και συγγραφικό του  έργο, από την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Μιχαήλ ο Λόγιος». Τι κι αν η αίθουσα δεν ήταν γεμάτη ( πού να ήταν άραγε οι χιλιάδες μαθητές που πέρασαν από τα θρανία του Μανώλη Βαλσαμίδη, τόσο από το ιδιωτικό του εκπαιδευτήριο, όσο και από το 2ο  Λύκειο Νάουσας). Τα όσα ακούστηκαν για το πολιτιστικό και συγγραφικό έργο του κ. Βαλσαμίδη από τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας και μαθητή του κ. Αλέξανδρο Οικονόμου, όσο και από τον φιλόλογο κ. Γιώργο Μάλλιο, ενδεικτικά της πορείας ενός μεγάλου και ανήσυχου εκπαιδευτικού πνεύματος, που ουδέποτε παραβίασε τις σταθερές και διδαχές του γένους μας.
«Ο Μανώλης Βαλσαμίδης  για την ανακάλυψη της αρχαίας Πέλλας είναι κάτι σαν την αλογόμυγα του Σωκράτη. Ενεργός πολίτης λόγω και έργω» είπε στο κλείσιμο της παρουσίασης του πολιτιστικού και συγγραφικού έργου του κ. Βαλσαμίδη, ο φιλόλογος κ. Μάλλιος. «Νέος εκπαιδευτικός ο ίδιος το 1954 δίδασκε στην Πέλλα. Πηγαινοερχόμενος με το ποδήλατο του από τα σχολεία της περιοχής στα Γιαννιτσά βρήκε έναν αγρότη, στη σημερινή νέα Πέλλα, ο οποίος προσπαθούσε να λαξεύσει μια επιτύμβια αρχαία στήλη για να χτίσει το σπίτι του!! ‘Τι κάνεις εκεί; Είναι αρχαία’ τον επιτίμησε ο κ. Βαλσαμίδης. ‘Έχω και καλύτερο στον αχυρώνα μου’ του απάντησε ο αγρότης! Τότε ο κ. Βαλσαμίδης πήγε στην 
εκκλησία του χωριού και αντί να βγάλει κήρυγμα για το Ευαγγέλιο, ως Θεολόγος που ήταν, μίλησε για την ιστορία της Μακεδονίας μας και τους αρχαίους θησαυρούς που έκρυβε στα σπλάχνα της η περιοχή της Πέλλας. Κατόπιν άρχισε να αρθογραφεί στην εφημερίδα «Μακεδονία», προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους αρχαιολόγους, ώστε να ανασκαφεί ο χώρος της Αρχαίας Πέλλας. Μετά από πολλές περιπέτειες η αρχαιολογική υπηρεσία στέλνει τον Φώτη Πέτσα και έτσι ανακαλύφθηκαν όλα τα σημαντικά αντικείμενα που κοσμούν σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας. Ακολούθησε, με προτροπή  του κ. Βαλσαμίδη και η ανασκαφή και η ανακάλυψη της Σχολής του Αριστοτέλη στη Νάουσα»
Συγκινημένος και ο ίδιος ο κ. Βαλσαμίδης, ο οποίος την ίδια μέρα έκλεινε τα 84α δημιουργικά του γενέθλια, αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της καθηγητικής του ζωής, ως γυμνασιάρχης του ιδιωτικού του εκπαιδευτηρίου. « Βγάλαμε πολλούς μεγάλους αθλητές. Τον Κώνα, τον Λαζαρίδη, τον Τεσσαρομάτη. Είχαμε πρωτόγνωρες επιδόσεις για τον στίβο, ως γυμνάσιο, πανελλαδικού επιπέδου…. Αγαπήσα έντονα τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο βουνό μας. Θεωρώ ντροπή να μην ξέρουν οι Ναουσαίοι το Βέρμιον. Είναι ονειρεμένο. Μπορεί η ευθύνη των εκπαιδευτικών που συνοδεύουν τα παιδιά να είναι μεγάλη, αλλά δεν μάτωσε ποτέ ούτε ρουθούνι σε αυτές… Ευχαριστώ τους μαθητές μου. Έμαθα πολλά από αυτούς, μέσα από το διάλογο που είχα μαζί τους» έκλεισε την τοποθέτηση του ο κ. Βαλσαμίδης, έντονα  συγκινημένος, ενώ έσβησε και το κεράκι της γενέθλιας τούρτας, την οποία του προσέφεραν οι μαθητές του! Ακολούθησε η τοποθέτηση  για το έργο και την παγκόσμια προβολή του κ. Βαλσαμίδη, από την Γαλλίδα γραμματέα του Κέντρου “Πολιτισμού του Κόσμου” της Γκαννάτ της Γαλλίας, κ. Μαρί Ανιές Ζακ , η οποία , με δάκρυα στα μάτια, τόνισε την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς , μέσω του CIOFF. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παππάς, ο αντιδήμαρχος κ. Βαδόλας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γώγος και αρκετοί μαθητές του κ. Βαλσαμίδη από τη Νάουσα, αλλά και από τα Γιαννιτσά!!!

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου