Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Οι Βλάχοι της Νάουσας πήγαν ....Σαμαρίνα ( τα παιδιά δεν ξέρουμε αν τα βρήκαν όμως)!!


Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Ιούνη, με συμμετοχή 95 εκδρομέων, εκδρομή στο φημισμένο βλαχοχώρι του νομού Γρεβενών, τη Σαμαρίνα. Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τη Μεγάλη Παναγιά,  μητροπολιτικό ναό του χωριού που χτίστηκε το 1812.Εκεί ο ιερέας του ναού μίλησε για την ιστορία του χωριού και του
ιερού ναού, ο οποίος είναι ζωγραφισμένος  από τοιχογραφίες  Σαμαριναίων  αγιογράφων. Αξιοπρόσεκτο ήταν το ξυλόγλυπτο  μπαρόκ τέμπλο, κεντητό  στον αέρα, όπως και ο άμβωνας. Στο εξωτερικό της εκκλησίας εντύπωση στους εκδρομείς έκανε το πεύκο που έχει φυτρώσει στην κόγχη του ιερού.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα ‘’μαντάνια’’, που χρησίμευαν στην επεξεργασία των μάλλινων υφασμάτων και τις ‘’ντριστέλλες’’ που χρησίμευαν για το πλύσιμο των υφασμάτων.
Οι εκδρομείς έφαγαν σε ταβέρνα της πλατείας του χωριού και το απόγευμα επισκέφτηκαν την πόλη των Γρεβενών.





Ευχαριστήριο




Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον λαϊκό καλλιτέχνη, τέως πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας, τον Απόστολο Χασιούρα, για την δωρεά τριών πινάκων φιλοτεχνημένων από τον ίδιο και τον πατέρα του, με την προσωπογραφία των γονιών του και μια άποψη από τα κελιά της Παναγιάς. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε ως σύλλογος δεν μπορέσαμε  να βρούμε κάποια φωτογραφία με τα κελιά. Γι΄αυτό είναι  πολύ σημαντικό για  μας  ο πίνακας  αυτός,  δεδομένου ότι εκεί διέμενε μεγάλος αριθμός Βλάχων της πόλης μας, προερχόμενοι κυρίως την περίοδο εκείνη  από τα πυρόπληκτα χωριά τους και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου