Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.
Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7μμ στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών με θέμα...
«Σύγχρονες Εξελίξεις στη Φυσική». Ομιλητής θα είναι ο κ. Εμμανουήλ Α. Πάσχος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ και Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Περίληψη Ομιλίας
Σε κάθε επιστημονική προσπάθεια πρέπει να υπάρχει μια θεωρητική βάση. Εμπειρικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ή αποκλείουν την θεωρία.
Η επιστημονική μέθοδος εδραιώνεται από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και ολοκληρώνεται με την σημασία της πειραματικής μεθόδου με τον F. Bacon και τον Γαλιλαίο.
Η μέθοδος εφαρμόζεται στην σύγχρονη επιστήμη. Ως παραδείγματα θα παρουσιαστούν, η ανακάλυψη των Quarks-Partons στο εργαστήριο SLAC της Καλιφόρνιας και οι έρευνες για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs (σωματίδιο του θεού) στο εργαστήριο CERN της Ελβετίας.
Βιογραφικό Ομιλητή
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1940. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη, πήγε στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο το 1962 από το City College, New York και διδακτορικό Φυσικής (PhD) το 1967 από το Cornell University.Διατέλεσε Research Associate στα Πανεπιστήμια Stanford και Rockfeller, Assistant Physicist στο Fermi National Accelerator Laboratory, Adjunct Professor στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Associate Physicist στο Brookhaven National Laboratory και Full Professor of Theoretical Physics στο Πανεπιστήμιο Dortmund στη Γερμανία.
Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής σε διάφορα σημαντικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά ιδρύματα και δίδαξε τα εξής μαθήματα: Γενική Φυσική, Προχωρημένη Κβαντομηχανική, Ειδικά Προβλήματα της Κλασικής Θεωρίας Πεδίου, Κβαντική Ηλεκτροδυναμική και Θεωρία Πεδίου, Εισαγωγή στη Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματίων, Ηλεκτρασθενής Θεωρία και Κβαντική Χρωμοδυναμική και Εφαρμογές των Ομάδων Lie στη Φυσική.
Ήταν επίσης, επόπτης πολλών διδακτορικών διατριβών και συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Το επιστημονικό έργο του Dr. Πάσχου, είναι σε θέματα αιχμής της Φυσικής. Ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν το μοντέλο των Partons στο πρωτόνιο και το νετρόνιο, ασχολήθηκε με τις συνέπειες της ανακάλυψης των Ουδέτερων Ρευμάτων, όπου μια σχέση είναι γνωστή ως σχέση Paschos-Wolfenstein, συνέβαλε στην Ηλεκτρασθενή θεωρία, επεκτείνοντας των μηχανισμό των Glashow, Iliopoulos and Miani και εργάστηκε στις ασυμμετρίες CP των μεσονίων Β και Κ.
Η αναζήτηση εργασιών του Dr. Πάσχου στο ευρετήριο άρθρων του Stanford, αποδίδει πολλές σελίδες με ένα σύνολο πολλών εκατοντάδων εργασιών, ενώ υπάρχουν χιλιάδες αναφορές στις εργασίες του.
Ο Dr. Πάσχος απολαμβάνει μεγάλης εκτιμήσεως από την επιστημονική κοινότητα των υψηλών ενεργειών και όχι μόνο, ενώ το 2001 έγινε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στη Βέροια ίδρυσε τη Σχολή Newton, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιείται με την περιοχή των Φωτοβολταϊκών Στοιχείων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου