Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μανώλης Πάσχος: «Ο καλύτερος ξεναγός στον ζωολογικό κήπο του μικρόκοσμου του σύμπαντος»!


Μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στη φυσική, μπροστά σε ένα νεανικό κοινό, πραγματοποίησε το Σάββατο στην «Εστία Μουσών» της Νάουσας ο  Βεροιώτης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ και αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Εμμανουήλ Α. Πάσχος. Η ομιλία του κ. Πάσχου, ήταν στο πλαίσιο των διαλέξεων «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η...
Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας. Τον καθηγητή προλόγισε ο καθηγητής αστρονομίας Χάρης Τομπουλίδης.
Η ομιλία του κ. Πάσχου περιλάμβανε τρία μέρη. Στο πρώτο έκανε μια αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα και μέχρι την Αναγέννηση  οι επιστήμονες όπου, η επιστημονική μέθοδος δεν χρησιμοποιούσε το πείραμα ως βασικό στοιχείο της επιστημονικής μεθόδου. Αργότερα ανέφερε πως με τον Γαλιλαίο Γαλιλέι το πείραμα πέρασε ως βασικό στοιχείο στην έρευνα και έκανε μια αναδρομή στην προσπάθεια της επιστήμης να εξηγήσει τον Μεγάκοσμο και γενικά τα φυσικά φαινόμενα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο καθηγητή πέρασε στον μικρόκοσμο και γενικά στη δομή της ύλης. Παρουσίασε τα διάφορα συστατικά των στοιχειωδών σωματιδίων και ανέφερε και τις προσωπικές του έρευνες στο χώρο αυτό με το μοντέλο των παρτονίων που πρότεινε μαζί με τον Μπγιόρκεν και τον Φάινμαν και που είναι αποδεκτό μέχρι σήμερα.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ομιλίας του πέρασε στην έννοια της μάζας και τις τελευταίες έρευνες με τον LHC στο CERN της Γενεύης για την εύρεση του μποζονίου του Χιγκς.


Ενδιαφέροντα σημεία της εκδήλωσης
Στις σκοτεινές δυνάμεις του σύμπαντος, στο αόρατο δηλαδή μέρος του, που αποτελεί το 96% της μάζας του (βλέπουμε μόνο το 4%!), αναφέρθηκε στον προλογισμό του καθηγητή ο Χάρης Τομπουλίδης, το βιογραφικό του οποίου είναι επίσης άκρως ενδιαφέρον. Ο κ. Τομπουλίδης, τις διαλέξεις του οποίου παρακολουθεί πάντοτε ένα νεανικό κοινό  είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και κάτοχος Διδακτορικού στην Αστροφυσική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ο κ. Τομπουλίδης εργάζεται σήμερα ως καθηγητής σε Λύκειο της Νάουσας.
Ο κ. Τομπουλίδης χαρακτήρισε τον κ. Πάσχο ως τον καλύτερο ξεναγό στον ζωολογικό κήπο του μικρόκοσμου του σύμπαντος και των στοιχειωδών σωματιδίων  και όντως είχε δίκαιο, αφού τη διάρκειας μιας ώρας ομιλία του παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όλοι οι παρευρισκόμενοι!
Ο κ. Πάσχος είναι στην ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τα quarks, τα βασικά σωματίδια του πρωτονίου, με τα πειράματα να ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο του Στάμφορντ και να συνεχίζονται στο Αμβούργο. Ο κ. Πάσχος συμμετείχε στην ομάδα των κ.κ. Τόμσον, Ράδεφορντ, Μπγιόρκεν και Φέυμαν, ενώ πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο!
Διανθισμένη με άφθονο χιούμορ , ενδιαφέροντα στοιχεία και… ανέκδοτα η ομιλία του Βεροιώτη καθηγητή, δεν άφησε και εμάς τους μη ειδικούς να βαρεθούμε ούτε μια στιγμή. Ας δούμε τις σημαντικότερες, λειτουργικές αναφορές του.
«Μπορεί τα θέματα της φυσικής να φαίνονται αφηρημένα, αλλά ολόκληρες οι οικονομίες και οι βιομηχανίες χωρών στηρίζονται σε αυτές τις ιδέες, όπως π.χ. η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. Δυστυχώς η  Ελλάδα υστερεί, ενώ θα έπρεπε να μπει στη λογική του ανταγωνισμού με αυτές τις χώρες»
Κάποτε η βασίλισσα ρώτησε τον Φάραντευ ως προ τι θα μπορούσε να επωφεληθεί με τη θεωρία του για τον ηλεκτρισμό. «Βασίλισσα μου μια μέρα θα μπορούσατε να συλλέξετε φόρους από αυτό», της απάντησε ο επιστήμονας!
Στο CERN έγινε το μεγαλύτερο πείραμα και η μεγαλύτερη κατασκευή στη γη. Τριάντα χώρες, χίλιοι επιστήμονες (συμμετείχε και το ΑΠΘ) κατασκεύασαν ένα τούνελ 50 χιλ , κάτω από τη γη. Ο επιτυχαντής έχει ύψος 15 μέτρα και κόστισε 50 δις ευρώ.
Το σωματίδιο του Χιγκς επειδή δίνει τη μάζα στο σύμπαν ο καθηγητής Λέδερμαν το ονόμασε το σωματίδιο του Θεού.
Το internet ανακαλύφθηκε στο ερευνητικό κέντρο του CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας. Δόθηκε δωρεάν στην ανθρωπότητα, αλλά από την ανακάλυψη του άνθρωπο όπως ο Γκέιτς έγιναν δισεκατομμυριούχοι!
Στη νέα γνώση επενδύουν ακόμη και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ουραγός και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου