Αγαπητέ Θόδωρε θα μου επιτρέψεις μια μικρή παρέμβαση. Για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά δεν αρκεί μόνο να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ. Πρέπει σε συνδυασμό με τον ΧΥΤΥ να γίνεται και Ανακύκλωση με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή. Με τον όρο «Διαλογή στην Πηγή» περιγράφεται η διαδικασία της ανακύκλωσης με την οποία επιτυγχάνεται ανάκτηση χρήσιμων υλικών πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων. Η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των παραγομένων απορριμμάτων. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη από την ανακύκλωση είναι τα παρακάτω:
- Περιορίζεται ο όγκος της κατόρυξης και έτσι χρειάζεται λιγότερη γη για Υγειονομική Ταφή.
- Εξοικονομούνται πολύτιμες πρώτες ύλες (π.χ. χαρτί κ.λπ.).
- Yπάρχει κάποιο κέρδος από την πώληση των ανακυκλούμενων υλικών.
- Ικανοποιείται η περιβαλλοντική ευαισθησία των
πολιτών.- Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βελτιωθεί και το ισοζύγιο πληρωμών (π.χ. το χαρτί στην Ελλάδα είναι συνήθως εισαγόμενο.
- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
-
Ποια όμως η σημασία της Διαλογής στην Πηγή για τη διαχείριση απορριμμάτων;
Η μείωση στην ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή συνεπάγεται μικρότερη «ρύπανση» του εδάφους, του αέρα και των νερών της XYTY στον οποίο αυτά διατίθενται, όπως και παράταση της διάρκειας ζωής του. Μέσω της Διαλογής στην Πηγή επιτυγχάνεται επίσης :
- απομάκρυνση ανεπιθύμητων υλικών όπως και υλικών με ανεπιθύμητες εκπομπές, με συνέπεια να επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση της ενδεχόμενης εγκατάστασης καύσης.
- Η χρησιμοποίηση (δευτερογενώς) ανακυκλωμένων υλικών έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, όπως επίσης και τη μείωση της ρύπανσης κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής νέων προϊόντων.
- Η Διαλογή στην Πηγή διαθέτει το προτέρημα ότι, μέσω της συμμετοχής των κατοίκων, ανακτά υλικά πριν αυτά αναμιχθούν με τα υπόλοιπα απορρίμματα, έχοντας έτσι θετικές επιπτώσεις και στο κόστος συλλογής των απορριμμάτων επειδή παρεμβαίνει και επηρεάζει τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς τους.
Η επιτυχία της Διαλογής στην Πηγή εξαρτάται προς το παρόν από την περιβαλλοντική ευαισθησία του εκάστοτε ιδιώτη ή ιδιοκτήτη εταιρείας. Σύντομα όμως με την ψήφηση του Νόμου Πλαίσιο για τα Απόβήτα θα είναι υποχρεωτική για τον κάθε «παραγωγό» απορριμμάτων (αφορά κυρίως εταιρείες και βιομηχανίες) με σημαντικές κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του.μορφές υλοποίησης της ΔσΠ είναι τα μόνιμα και τα περιοδικά (περιστασιακά)
Ανακυκλώσιμα υλικά στα απορρίμματα
Tα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλώνονται περιλαμβάνουν:
I. Xαρτιά, χαρτόνια.
II. Γυαλιά.
III. PVC και άλλα πλαστικά.
IV. Mέταλλα όπως σίδηρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος κ.λπ.
V. Ζυμώσιμο κλάσμα (οργανικά απόβλητα).
VI. Παλιά υφάσματα, ρούχα, κουρέλια.
VII. Oρυκτέλαια.
VIII. Bιομηχανικά απόβλητα.
IX. Mεγάλα απορρίμματα όπως έπιπλα που γίνονται αντίκες, μεταχειρισμένα
αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές,
κ.λπ.
Φιλικά
Γιώργος Μακρογιώργος
ΚΑΔΟΤΕΧΝΙΚΗ
Αγαπητέ Γιώργο, σε αυτή τη βάση της δικής σου φιλοσοφίας θα λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας στη θέση "12". Η Ημαθία εδώ και 10 χρόνια βασανίζεται από ιδεοληψίες και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Αν είχε γίνει τότε το εργοστάσιο θα είχαμε λύσει το πρόβλημα διαχείρισης και το κόστος κατασκευής δεν θα επιβάρυνε τους πολίτες της Ημαθίας, αφού είχε ενταχθεί από τον Γιάννη Σπάρτση στο Γ΄ΚΠΣ, με φορέα υλοποίησης τον τότε ΕΣΔΑ.
Θόδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου