Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Διήμερο εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους»


Το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους διοργανώνει διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον συγγραφέα, ελληνιστή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πέδρο Ολάγια την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011 στον ομώνυμο χώρο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και για τις δύο εκδηλώσεις, οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

·        Παρασκευή 3 Ιουνίου, ώρα 20:00
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, τα
Εικαστικά Εργαστήρια της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας (NIFF) διοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Πέδρο Ολάγια «Με τον Καλλιγιάννη», ένα βιογραφικό πορτρέτο του ζωγράφου Μανώλη Καλλιγιάννη. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Εικαστικών Εργαστηρίων Νικόλας Μπλιάτκας, Εικαστικός και η Άννα Γκαρνέτα, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.
Το φιλμ «Με τον Καλλιγιάννη» είναι ένα κινηματογραφικό σόλο, μια ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόκληση και, το δίχως άλλο, μια ταινία διαφορετική πέρα από το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Φυγάς, φοιτητής, μισθοφόρος, αεροπόρος, ναυπηγός και θαλασσοπόρος, ο Μανώλης Καλλιγιάννης εγκατέλειψε στα 17 του την πατρίδα του τη Λέσβο με το όνειρο να γίνει ζωγράφος και μόνο ζωγράφος. Τουρκία, Παλαιστίνη, Νότιος Αφρική, Αγγλία, Γαλλία, Κρήτη, Λέσβος και τα φωτεινά νερά του Αιγαίου είναι τα σκηνικά όπου διαδραματίζεται η ζωή του ως διαρκής αναζήτηση. Το 2008, ο Καλλιγιάννης γνωρίζει στην Αθήνα τον Ισπανό ελληνιστή, συγγραφέα και φωτογράφο Πέδρο Ολάγια και αυτός αποφασίζει να του αφιερώσει ένα κινηματογραφικό πορτραίτο. Σε αυτή τη δημιουργική περιπέτεια –που έμελλε να εξελιχθεί σε τελευταία παρακαταθήκη του ζωγράφου– ο θεατής ταυτίζεται με τον κατεχόμενο από περιέργεια αφηγητή και οι δύο μαθαίνουν ταυτόχρονα για τη ζωή και τη ζωγραφική του Μανώλη Καλλιγιάννη μέσα από τις εκμυστηρεύσεις του ίδιου του καλλιτέχνη. Παρά την έντονη και στρατευμένη ελληνικότητά του, ο Μανώλης Καλλιγιάννης εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος ζωγράφος, καταξιωμένος μεν στις διεθνείς γκαλερί, σε μεγάλο βαθμό όμως άγνωστος ανάμεσα στους συμπατριώτες του.

·        Σάββατο 4 Ιουνίου, ώρα 20:00
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας» διοργανώνουν εκδήλωση για την πολιτισμική προσφορά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας. Το ακριβές θέμα της ομιλίας είναι «Η πολιτισμική μορφή του Αλεξάνδρου: μια κληρονομιά και μια πρόκληση»
Ο κ. Ολάγια σπούδασε γλωσσολογία, ισπανική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Οβιέδο Ισπανίας και δίδαξε νέα ελληνικά στο ίδιο Πανεπιστήμιο και Ισπανικά στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Ν.Υόρκης ΗΠΑ.
Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μεταπτυχιακό Τμήμα Μετάφρασης – Μεταφρασεολογίας), στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ισπανικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Είκοσι επτά, μέχρι σήμερα, πρωτότυπα έργα λογοτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε διάφορες γλώσσες και μια μακρά σειρά πρωτοβουλιών και συνεργασιών με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς σε πολλές χώρες, σηματοδοτούν τη δημιουργική σταδιοδρομία αυτού του Ισπανού φιλέλληνα, που κατοικεί από το 1994 στην Αθήνα.
Από τα τελευταία έργα του ενδεικτικά αναφέρουμε: α) τις εκδόσεις «Ο Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας», η πληρέστερη ταύτιση των μυθολογικών αναφορών και των γεωγραφικών τόπων, πόνημα που χορηγήθηκε από το Ιδρυμα Ωνάση και βραβεύτηκε το 2002 από την Ακαδημία Αθηνών.
-    «Ευδαίμων Αρκαδία», ένα μεγάλο νοερό ταξίδι στον δυτικό πολιτισμό, ιχνηλατώντας τη σαγήνη του αρκαδικού στοιχείου.
-    «Ελλάδος ελάσσων ιστορία», μια ουμανιστική ματιά στην ταραγμένη ιστορία των Ελλήνων.
-    «Νέο Ελληνο-Ισπανικό Λεξικό» για το οποίο δούλεψε επί σειρά ετών με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
β. τις οπτικοακουστικές παραγωγές
-τη βραβευμένη το 2006 ταινία «Ταξίδι στον ελληνικό μύθο»
-το ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: ο κήπος του Αριστοτέλη», μια περιήγηση στο χώρο όπου ο φιλόσοφος διδάσκει το νεαρό Αλέξανδρο.
-το κινηματογραφικό πορτραίτο «Με τον Καλλιγιάννη».
Για το σύνολο του έργου και για τη συνεισφορά του στη μελέτη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού αναγορεύτηκε Πρεσβευτής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, έχει δεχτεί σημαντικές διακρίσεις από φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International Society for Arcadia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου