Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Το πακέτο των νέων μέτρων Φοροκαταιγίδα σε ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα, στο στόχαστρο και το αφορολόγητο

Εάν το υπουργείο Οικονομικών καταργήσει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10%Πακέτο σαρωτικών φορολογικών μέτρων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώς το 2015 και των πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για εφέτος.
Η κυβέρνηση αναζητεί -τουλάχιστον- 23 δισ. ευρώ ώς το 2015 και άλλα 6 δισ. για εφέτος ώστε να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η

κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.
Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.
Η κατάργηση του αφορολόγητου των ελευθέρων επαγγελματιών είχε γίνει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη το 2008, αλλά αναιρέθηκε λίγους μήνες αργότερα από τον διάδοχό του, Γ. Παπαθανασίου.
Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.
Την ίδια ώρα, νευρική κρίση έχει προκαλέσει στην τρόικα το «κίνημα των αποδείξεων» και ειδικότερα το γεγονός το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες επιστροφές φόρου, καθώς οι φορολογούμενοι κατέθεσαν περισσότερες αποδείξεις απ' όσες χρειάζονται για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.
Γι' αυτό άλλωστε έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το ενδεχόμενο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για το σύνολο των φορολογουμένων, όπως ακόμα και της κατάργησης των αποδείξεων, κάτι που τελικά απορρίφθηκε αφού θεωρείται ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων και θα διογκώσει τη φοροδιαφυγή.

Ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει -και μάλλον θα το υλοποιήσει- σχέδιο έκτακτης εισφοράς στην ατομική ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ σε 250.000 με 200.000 ευρώ.
Συζητείται ακόμα η θέσπιση κοινού αφορολόγητου ορίου για τους συζύγους, δηλαδή, για παράδειγμα να έχουν και οι δύο μαζί αφορολόγητο 400.000 (από 200.000 έκαστος).
Επίσης, στο τραπέζι είναι η μείωση του αφορολόγητου για αγορά, δωρεά, κληρονομιά ή γονική παροχή κατοικίας, από 200.000 ευρώ για τον άγαμο στις 150.000 (ή τις 100.000) και από τα 250.000 για τον έγγαμο σε 200.000 ή ακόμα και τις 150.000 ευρώ.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο, ενώ το ποσοστό αύξησης κατά μέσο όρο αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση για τη σημαντική μείωση των προστίμων διατήρησης και ανέγερσης, Εκτιµάται ότι τα έσοδα θα είναι υπερδιπλάσια απ' αυτά των ηµιυπαίθριων, που υπολογίζονται σε 1-1,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, αναμένεται και ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, αναμένεται να περικοπεί έως και το 40%, ώστε να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των απαλλαγών κοστίζει 7 δισ. ευρώ περίπου.
Οι απαλλαγές φόρου θα περικοπούν για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται ο πήχυς να πέσει χαμηλότερα και συγκεκριμένα κοντά στα 40.000 ευρώ.
Επιπλέον, θα προχωρήσει η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των αυξημένων αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
Ενδεχομένως, θα αυξηθούν και οι συντελεστές υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων
Επίσης, αναμένεται η εξομοίωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από το ερχόμενο φθινόπωρο, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά (χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά) και στο φυσικό αέριο, καθώς και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και γενικότερα για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου