Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης»


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι η υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας που συμβάλλει στην ενεργοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικονομικά αδυνάτων, αλλά και την υπεύθυνη πληροφόρηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Με στόχο την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων της Ημαθίας, έχει ενεργοποιηθεί η συμβουλευτική υπηρεσία ψυχικής υγείας στο τμήμα μας, στελεχωμένη από:

•           Ψυχολόγους
•           Κοινωνικούς λειτουργούς
Οι οποίοι αναλαμβάνουν της εξής αρμοδιότητες:
         Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με την προσωπική και κοινωνική ζωή, όπως είναι το άγχος, οι φοβίες, η εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων, οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.
            Οικογενειακή συμβουλευτική – συμβουλευτική γονέων σχετικά με προβλήματα
ενδοοικογενειακά, σχέσεων ζευγαριού ή προβλήματα που αφορούν την ανατροφή και ανάπτυξη των παιδιών.
            Αντιμετώπιση πολυποίκιλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και καταστάσεων
κρίσης λόγω διάφορων ψυχοπιεστικών συνθηκών, όπως σοβαρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή (ασθένεια, τροχαία ατυχήματα, θάνατοι, διαζύγια κ.α.).
           Ψυχολογική παρέμβαση σε περιπτώσεις δυσκολιών στην ανάπτυξη της
προσωπικότητας και προβλημάτων προσαρμογής, με στόχο τη βελτίωση της ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας των ενδιαφερόμενων, την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας και ποιότητας ζωής, την ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.
         Συνεργασία με τις άλλες δομές, τις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας , την τοπική αυτοδιοίκηση και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.
              Ευαισθητοποίηση, αγωγή κοινότητας
Οι παρεμβάσεις κατευθύνονται τόσο στα συμπτώματα όσο και στις γενικότερες δυσκολίες, ενώ η προσέγγιση των παραπάνω περιπτώσεων ακολουθεί ένα ευέλικτο σχήμα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσέλθει μόνος του ή να παραπεμφθεί από άλλες υπηρεσίες και φορείς.

Ωράριο γραφείου ψυχολογικής υποστήριξης: Καθημερινά 7.30 – 3.00, κατόπιν ραντεβού.

Πληροφορίες: Τσίτσα Δήμητρα (ψυχολόγος)
                         Τσιτλακίδης Αντώνιος (ψυχολόγος)
                         Καλαϊτζίδου Αλεξάνδρα (κοινωνική λειτουργός)
                         Καλαϊτζίδου Αθανασία (κοινωνική λειτουργός)

Τηλέφωνο:       23313 50138


1 σχόλιο: