Οι αιχµές κυβερνητικών βουλευτών κυριάρχησαν στην Ολοµέλεια της Βουλής χθες, παραµονή της ψήφισης του προϋπολογισµού για το 2011. Μπορεί βεβαίως ορισµένοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν τον λόγο να µην έθεσαν ζήτηµα καταψήφισης της κοινοβουλευτικά κορυφαίας κυβερνητικής διαδικασίας, δεν έλειψαν ωστόσο οι ενστάσεις που έσπευσαν να καταθέσουν και οι οποίες αφορούν κυρίως τα δυσβάσταχτα – όπως είπαν – µέτρα ως απόρροια του Μνηµονίου για τους πολίτες.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσως Παπανδρέου, η οποία αµφισβήτησε ότι ο φετινός προϋπολογισµός
«θα µας βγάλει από τα αδιέξοδα». Η πρώην υπουργός δήλωσε µε νόηµα πως«µερικά “όχι” είναι πιο σηµαντικά από τα στρατευµένα «ναι”…», ζήτησε να «διαπραγµατευτούµε πιο σκληρά» τηνπροέκταση του Μνηµονίου, τόνισε πως «το Κοινοβούλιο δεν είναι Βουλή αγγέλων και δικαιολογηµένα οπολίτης αισθάνεται πως οιπολιτικοί πάνε νακουκουλώσουν τα πράγµατα» και επανέφερε την πρότασή της για εξονυχιστικό έλεγχο στα πόθεν έσχες των µελών των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας.
«Οικουµενική κυβέρνηση»
Παροµοίως εµφανίστηκαν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος. Ο ∆ηµήτρης Κρεµαστινός πρότεινε τη σύσταση οικουµενικής κυβέρνησης εάν η κρίση συνεχιστεί και την επόµενη χρονιά, ενώ ο Εκτωρ Νασιώκας αναφερόµενος σε νόµο για τη διευθέτηση του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τον οποίο τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα αρνούνται να εφαρµόσουν, είπε πως «δεν γίνονται πράξη οι νόµοι που ψηφίσαµε».
Επίσης, κάλεσε τα πολιτικά κόµµατα να µη λαµβάνουν την κρατική επιχορήγηση για µία διετία και τους βουλευτές να µετέχουν δωρεάν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. «Ο λαός δεν θα πάψει να απογοητεύεται και να αντιδρά όσο οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και οι τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόµους που ψηφίζει η Βουλή», σχολίασε ο ∆ηµήτρης Καρύδης, ενώ ιδιαίτερα αιχµηρός ήταν ο βουλευτής από την Α’ Θεσσαλονίκης Θωµάς Ροµπόπουλος, ο οποίος διατύπωσε µε γλαφυρό τρόπο το παράπονο της επικοινωνίας του µε τον Πρωθυπουργό:
«Του έχω ζητήσει ραντεβού και ακόµη δεν µου έχει απαντήσει. Νιώθω ως παίκτης που, ενώ ξέρει να ντριπλάρει και να δίνει πάσες, τρέχει άσκοπα στον αγωνιστικό χώρο. ∆εν είµαι επαγγελµατίας πολιτικός. Ας δώσουµε µια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισµό».
Ο Κώστας Καρτάλης, µολονότι τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισµού, εξέφρασε την αµφιβολία του εάν η κοινωνία ακούει τους πολιτικούς και επισήµανε ότι «ο βουλευτής ακυρώνεται όταν παραµένει σιωπηλός, αλλά και όταν προτιµά να λέει τη γνώµη του µε τον φόβο ότι θα βρεθεί σε παγετώνα».
Ο Γιάννης ∆ριβελέγκας µίλησε για «φαινόµενα υποκρισίας» των πολιτικών. Ο Παντελής Οικονόµου στο γραπτό κείµενο της οµιλίας του ζήτησε να φύγει η Ελλάδα από το Μνηµόνιο πριν από το καλοκαίρι _ κάτι που δεν είπε από το βήµα της Βουλής, όπου τόνισε ότι «δεν µπορεί οι µισθοί και οι συντάξεις να κόβονται κάθε τόσο και εµείς να τρέχουµε για λεφτά στους δανειστές». Ο ∆ηµήτρης Λιντζέρης υποστήριξε πως «η οριζόντια µείωση των µισθών δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή».
Τα µέλη της κυβέρνησης που έλαβαν τον λόγο παραδέχθηκαν ότι η επόµενη χρονιά θα είναι δύσκολη, διατύπωσαν όµως την εκτίµηση ότι τα εµπόδια δεν θα είναι ανυπέρβλητα. «Παλεύουµε σε ατοµικό και συλλογικό επίπεδο για να βγάλουµε τη χώρα από την κρίση, να κατοχυρώσουµε το δικαίωµα στην εργασία», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Η αντιπολίτευση
Στον αντίποδα, συνεχίστηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Κατηγορηµατικά αντίθετος στο ενδεχόµενο προοπτικήςσυνεννόησης εµφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό τον φετινό προϋπολογισµό και συµπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση µε αυτή την κίνησή της έκοψε κάθε ελπίδα συναίνεσης». Ο Παναγιώτης Καµµένος υποστήριξε ότι η Βουλή βρίσκεται υπό κατοχή και µε το Μνηµόνιο παραχωρείται η εθνική κυριαρχία, ενώ ο Γεράσιµος Γιακουµάτος ξιφούλκησε κατά πρώην υπουργών που εµπλέκονται σε σκάνδαλα και έκανε λόγο για επίορκους πολιτικούς.
Αντιλαϊκό, ταξικό και αντικοινωνικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισµό η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Η Ουρανία Παπανδρέου(ΛΑΟΣ) δήλωσε ότι το κόµµα της θα τον καταψηφίσει, ενώ η Ευαγγελία ΠασχαλίδουΑµανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) διατύπωσε τη θέση πως ηκυβέρνηση παίρνει από ταλαϊκά στρώµατα για να τα δώσει στο µεγάλο κεφάλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου